Objavljeno: 10.3.2005 11:50 | Avtor: Grega Šimenc | Monitor September 2004 | Teme: preizkus, foto, nenehni testi

Kodak EasyShare DX7630

Tokratna novost, ki prihaja iz fotografske hiše Kodak, je hkrati eden boljših, če že ne najboljši digitalni fotoaparat v ponudbi tega podjetja. Opremljen je s kar 6-milijonskim tipalom, zaslon LCD na zadnji strani ohišja sodi med večje, poleg tega pa omogoča tudi povsem ročne nastavitve, ki jih lahko izkoristimo za izdelovanje bolj kreativnih posnetkov. A pojdimo po vrsti.

DX7630 s svojimi merami 100 × 69 × 52 mm ni med najmanjšimi na trgu, prav nasprotno: ohišje je skoraj nekoliko preveliko, se pa zato oddolži z dobrim oprijemom in intuitivno razporeditvijo tipk. Objektiv izdelovalca Schneider - Kreuznach omogoča 3× optično povečavo, dokupimo pa lahko tudi dodatne predleče. Možnosti zunanje bliskavice ni, kar so nekateri predhodniki iz te hiše že premogli. Na sprednji strani nad objektivom najdemo še poseben senzor, ki pripomore k silno hitremu ostrenju. Ta zadovoljivo deluje tudi v nekoliko slabših svetlobnih razmerah, v temi pa vendarle odpove. Na zadnji strani pa prevladuje že omenjeni zaslon LCD visoke ločljivosti in z diagonalo 5,6 cm. Poleg njega je vrtljiv gumb, s katerim izbiramo program, gibljivo paličico v sredini pa uporabljamo za pomikanje po menuju in potrjevanje izbir. Tik pod vrhom pa najdemo dodaten vrtljiv gumb, ki posnema tiste v resnih kamerah SLR in s katerim v ročnem načinu izbiramo vrednost zaslonke, čas osvetlitve in drugo. Omenimo še gumb "share", ki prek dodatnega foto tiskalnika omogoča neposredne izpise brez uporabe računalnika, s priloženo programsko opremo pa lahko svoje posnetke pošljemo po e-pošti ali pa v fotografski studio v razvijanje, a to bržkone velja le za kraje onkraj velike luže. Aparat se sicer napaja iz velikega in zmogljivega Li-ionskega akumulatorja, priloženi polnilec pa mu povrne moči v približno treh urah. Tudi vgrajeni pomnilnik velikosti 32 MB ni povsem od muh, vseeno pa posnetki visoke ločljivosti zahtevajo veliko pomnilnika in je zato nakup dodatne kartice SD/MMC prej ko ne nujen.

Zmogljivosti aparata pri fotografiranju so povprečne. Poleg avtomatike in številnih scenskih možnosti je možna ročna nastavitev večine parametrov fotografije. Presenetljivo ni mogoče nastaviti temperature bele barve s pomočjo bele predloge, pa tudi povsem ročnega načina ostrenja ni na voljo. Pri tem velja omeniti možnost zelo dolgih časov osvetlitve (vse tja do 64 sekund) in tudi možnost izbire ISO 800, vendar je moteč šum na fotografijah opazen že pri dosti nižjih vrednostih ISO. Sicer pa so fotografije, zajete zunaj zaprtih prostorov, dokaj kakovostne, saj avtomatika dobro opravi tudi z nekoliko težjimi motivi. Manj navdušijo fotografije, zajete v notranjosti prostorov, saj so včasih preveč, včasih pa premalo osvetljene, barve pa so občasno izprane in neprave. Zajem video posnetkov je sicer mogoč, a omejen na nizko ločljivost 320 × 240 pik in tako le pogojno uporaben. DX7630 je tako dostojen tekmec na trgu aparatov z visoko ločljivostjo, kljub temu pa bi od Kodakovega paradnega konja pri digitalnih fotoaparatih pričakovali nekoliko boljše posnetke v vseh možnih razmerah.

Kodak EasyShare DX7630

Razred: Zmogljiv (ročni nadzor, zmogljivost, dodatne tehnične rešitve).

Efektivna ločljivost tipala: 6,1 milijona pik.

Tehnične lastnosti: Objektiv 8-24 mm (ekvivalent 39-117 mm); svetlobna jakost 2,8-4,8; ostrenje 0,6 m-neskončno (7-70 cm makro); čas od 1/1000 do 64 s; ISO samodejno, 100, 200, 400, 800.

Cena: 126.000 tolarjev.

Prodaja: Meditrade, www.meditrade.si, (01) 589 4600.

Za: Velik zaslon LCD, hitrost ostrenja, možnost zelo dolgih časov osvetlitve.

Proti: Kakovost posnetkov, velikost ohišja, ni možnosti zunanje bliskavice, dolg čas vklopa.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji