Objavljeno: 15.4.2005 16:44 | Avtor: Peter Šepetavc | Monitor November 2004

Kocke s posebnostmi

Računalniška ohišja manjšega formata so čedalje bolj priljubljena med uporabniki. Največ pozornosti med njimi pritegnejo t. i. kocke, ohišja velikosti okoli 20 × 20 × 30 cm, ki se pogosto ponašajo z nekaterimi dodatnimi zmožnostmi.

Comtronov računalnik Tron MC IP 2800 temelji na AOpnovi "oskubljeni" (barebone) kocki XC Cube EA65. Gre za računalnik majhnega formata, ki se ponaša z dokaj spodobno opremljenostjo. Vanj je vgrajen 2,8-gigaherčni procesor Pentium 4, 512 MB pomnilnika, 160-gigabajtni disk in DVD zapisovalnik LG GSA-4081B. V ohišje je poleg manjšemu formatu prilagojene osnovne plošče vgrajen tudi čitalnik pomnilniških kartic in radijski sprejemnik. Za grafiko skrbi Intelov sistemski nabor 865G, v računalnik pa sta vgrajeni tudi dve razširitveni kartici: prva računalniku doda vmesnik DVI in tv izhod, pri drugi pa gre za tv kartico, ki je prilagojena AOpnovemu ohišju. Računalniku je dodan tudi daljinski upravljalnik, tako da lahko osnovne zmožnosti krmilimo kar na daljavo.

Najbolj uporabljani vmesniki so dostopni tudi s sprednje strani.

Posebnost AOpnovega ohišja v primerjavi z drugimi je tako imenovani način delovanja "home Theater". Ta omogoča predvajanje glasbenih CDjev (tudi z MP3ji), poslušanje radia in predvajanje filmov DVD ter televizijskega programa kar brez zagona operacijskega sistema. Za predvajanje poskrbi BIOS računalnika, večpredstavne zmožnosti pa so nam na voljo takoj, ne da bi zaganjali operacijski sistem. Računalnik je med delovanjem v načinu Home Theater skoraj povsem neslišen. Ko ga uporabljamo z okoljem Windows, za predvajanje poskrbi programska oprema v Windows.

Mali Tron se je izkazal kot zelo zanimiva rešitev za vse, ki bi računalnik radi postavili v dnevno sobo in ga uporabili kot večpredstavni predvajalnik in digitalni videorekorder. Zato sta vanj že nameščeni dve razširitveni kartici in ga seveda ne moremo razširiti z dodatnimi karticami. Igričarji pa bodo vgrajeno kartico s tv izhodom, ki zaseda vodilo AGP, nadomestili s katero izmed zmogljivejših grafičnih kartic. Modelu lahko pravzaprav očitamo samo dokaj visoko ceno, saj bi računalnik s primerljivo zasnovo stal precej manj, če bi ga namestili v navadno ohišje. Res pa bi s tem izgubili kar nekaj poslastic, ki nam jih ponuja večpredstavni BIOS AOpnovega ohišja.

Jetway MiniQ 860Twin za razliko od Trona ni namenjen rabi v dnevni sobi. Gre za enega večjih posebnežev med oskubljenimi osnovami za osebni računalnik. Omogoča namreč hkraten priklop dveh mišk, tipkovnic in ob uporabi dodatne grafične kartice tudi dveh monitorjev. S priloženo programsko opremo lahko z računalnikom tako naenkrat delata dva uporabnika, pri čemer je prvi povsem neodvisen od drugega in nasprotno. Vsak uporabnik se prijavi v računalnik s svojim uporabniškim imenom in na svojem zaslonu vidi sebi lastne nastavitve, dokumente in programe.

Jetaway lahko hkrati uporabljata dva uporabnika.

Ohišje novega Jetwaya spada med manjša na trgu, saj gre za kocko skoraj standardne velikosti 18 × 21 × 34 cm. Na sprednji strani ima zaslon, na katerem vidimo nekatere lastnosti računalnika, kot so hitrost vrtenja ventilatorjev in temperatura procesorja in notranjosti ohišja. Računalniku je priložen tudi daljinski upravljalnik, ne omogoča pa predvajanja večpredstavnih vsebin brez poprejšnjega zagona operacijskega sistema.

Programska oprema MagicTwin takoj po namestitvi omogoča vklop dvouporabniškega delovanja. Deluje v navezi s čipom na osnovni plošči računalnika (ob tem velja omeniti, da ponuja Jetway tudi navadne osnovne plošče, ki podpirajo tak način dela). Ko računalnik znova zaženemo, imamo na obeh zaslonih prijavno okno, tako da se lahko v sistem prijavita dva uporabnika. Pri poganjanju programske opreme ni težav, nekoliko nerodno postane delo le, če želita oba uporabnika naenkrat dostop do istih datotek, pri čemer je sistem dela enak kot pri datotekah na omrežnih diskih, do katerih ima prav tako dostop več uporabnikov hkrati. MagicTwin omogoča tudi postavitev navidezne omrežne povezave med obema uporabnikoma, tako da lahko npr. igrata igro prek te "omrežne" povezave drug proti drugemu, pri tem pa moramo upoštevati, da se zmogljivost grafične kartice primerno zmanjša, saj mora skrbeti za izris na dveh zaslonih hkrati.

MiniQ 860Twin spada med zelo domiselne rešitve. Z njim prihranimo kar nekaj denarja, ki bi ga bilo treba odšteti za nakup dveh računalnikov, prav pa bo prišel povsod, kjer je prostorska stiska, saj eno manjše ohišje seveda zasede precej manj prostora kot dve ohišji običajne velikosti.

Tron MC IP 2800

Kaj: Računalnik v ohišju manjšega formata, namenjen predvsem za dnevno sobo.

Izdeluje: AOpen, www.aopen.com (ohišje z osnovno ploščo).

Prodaja: Comtron, www.comtron.si, (02) 300 35 00.

Cena: 239.990 tolarjev (celoten računalnik).

Za: Opremljenost, način delovanja domačega kina, majhne zunanje mere.

Proti: Omejena razširljivost, nekoliko višja cena v primerjavi s podobno opremljenim računalnikom v običajnem ohišju.

Jetway MiniQ 860Twin

Kaj: Računalnik v ohišju manjšega formata, namenjen predvsem za dnevno sobo.

Izdeluje: Jetway, www.jetway.com.tw.

Prodaja: Elkotex, www.elkotex.si, (01) 583 79 10.

Cena: 64.000 (ohišje z osnovno ploščo).

Za: Način delovanja Twin, ki omogoča hkratno delo dveh uporabnikov, majhne zunanje mere.

Proti: Omejena razširljivost, način Twin ne deluje v navezi z vgrajenim grafičnim vmesnikom (potreben je dokup grafične kartice).

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji