Objavljeno: 29.4.2008 09:45 | Avtor: Peter Šepetavc | Monitor April 2008

Ko zmanjka akumulatorja

Akumulator prenosnega računalnika ni nikoli dovolj velik. To vedo tudi v Prestigiu, a so se rešitve omenjenega problema lotili nekoliko drugače. Ponujajo namreč univerzalni akumulator za prenosnike, ki ga lahko priključimo na večino današnjih modelov.

Prestigio Power Bank 501, kot se akumulator imenuje, je velik kot tablica čokolade, le nekoliko debelejši je, tehta pa 445 g. Na njem je en sam gumb: z njim določimo, kakšno napetost uporablja prenosnik za napajanje. Na voljo imamo napetosti od 5 do 19 V. Namenjen je predvsem prenosnikom, uporabimo pa ga lahko s celo vrsto naprav. Priloženih ima namreč osem različnih nastavkov, tako da lahko nanj priključimo katerokoli združljivo napravo, napajamo pa lahko tudi naprave, ki se polnijo prek priključka USB, kot so nekateri telefoni in predvajalniki MP3. Če nobeden izmed priključkov ne ustreza, drugačnih žal ne moremo dokupiti. Izdelovalec se hvali, da naj bi povprečen prenosnik deloval štiri ure dlje. Edina omejitev, poleg nastavkov, je ta, da prenosnik ne sme zahtevati večjega toka za napajanje, kot je 3,5 A.

Akumulator ima zmogljivost kar 10.000 mAh. To je nekako dvakrat več, kot je zmogljivost povprečnega akumulatorja v prenosniku. Računalnik v bistvu dodatnega akumulatorja ne vidi: ker je priključen nanj prek priključka za napajanje iz električnega omrežja, meni, da se napaja iz omrežja in obenem polni tudi svoj akumulator. Če tega ne želimo napolniti, temveč nas zanima le čim daljši čas delovanja, moramo originalni akumulator takrat, ko priključimo Power Bank, odstraniti.

Kako pa se dodatni akumulator obnese v praksi? Pravzaprav zelo dobro. Preizkusili smo ga v navezi z dvema prenosnima računalnikoma: Dell Latitude D600 in Asus Eee PC. Pri prvem se je preizkus zelo hitro končal - nastavka, ki bi omogočal priklop na Dellov računalnik, namreč Power Bank nima. Pri Asus Eee PCju pa teh težav ni bilo. S programom Business Winstone BatteryMark v okolju Windows XP smo najprej izmerili, koliko časa je prenosnik deloval z originalnim akumulatorjem. Nato smo ga preizkusili še s PowerBank 501 - ko je bil akumulator skoraj povsem izpraznjen (pri 5 % zmogljivosti), smo na prenosnik priključili zunanji akumulator in program je brez prekinitve tekel naprej. Z originalnim akumulatorjem je Eeeju pošla sapa po treh urah in 44 minutah, ob pomoči Prestigio PowerBanka pa je deloval 20 minut manj od desetih ur.

Prestigio Power Bank 501 se izkaže kot zelo dober dodatek, Če naš prenosnik seveda deluje v navezi z njim. Nekoliko moteče je le, da gre za dokaj veliko napravo, pa tudi pol kilograma se v nahrbtniku kar pozna, a take so žal omejitve današnje tehnologije, kar zadeva akumulatorje. Vsem, ki jim računalnik na terenu ne sme ugasniti, tako ponuja zanimivo alternativo dodatnim originalnim akumulatorjem.

Prestigio Power Bank 501

Kaj: Univerzalni dodatni akumulator za prenosne naprave.

Izdeluje: Prestigio, www.prestigio.si.

Prodaja: Asbis, www.asbis.si.

Cena: 99,9 EUR.

Za: Velika zmogljivost, možnost delovanja s celo vrsto različnih naprav.

Proti: Nima nastavkov za čisto vse modele prenosnikov, masa.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji