Objavljeno: 20.4.2012 | Avtor: Miran Varga | Monitor April 2012

Ko tudi SSD ni dovolj

Čeprav so pogoni SSD resnično pohitrili praktično delo z računalnikom, se tisti res napredni uporabniki njihovim hitrostim še vedno le nasmihajo. V najzahtevnejših delovnih okoljih namreč vlogo delovnega pogona ali diska prevzame kar pomnilnik. RAM disk ali pogon v pomnilniku je rešitev, ki ponuja najhitrejše možno obdelovanje podatkov, dostopno povprečnemu uporabniku. A le, če se ta odreče nekaterim funkcionalnostim tradicionalnih rešitev.

Najbolj pomembna razlika med klasičnim diskom in/ali pogonom SSD ter pogonom v pomnilniku je ta, da s slednjega ni mogoče zagnati sistema, saj se postavi šele po tem, ko se naloži operacijski sistem. A to je relativno nizka cena za uporabnika, ki potrebuje kar se da visoko hitrost dela z datotekami. Rešitev RAM disk ob pomoči namenske programske opreme rezervira del sistemskega pomnilnika in ga sistemu predstavi kot klasičen "diskovni" pogon. Več kot očitno je, da je sistemski pomnilnik pri "premetavanju" podatkov bistveno hitrejši od klasičnega diska z magnetnimi ploščami, hkrati je tudi še precej hitrejši kot pogoni SSD. RAM disk odlikuje tudi izjemen odzivni čas - če so diski shajali z nekaj deset milisekundami in pogoni SSD z mikrosekundami, pa pogon v pomnilniku prinaša dimenzijo nanosekund. Če se torej gremo resno obdelavo podatkov, denimo rovarjenje po obsežni bazi podatkov ali morda prevajanje daljših programov, potem je RAM disk preprosto prava rešitev, saj je pri intenzivni rabi pogona navadno med 50- in 100-krat hitrejši od klasičnega diska in okoli 10-krat hitrejši od pogona SSD. Če le imamo dovolj pomnilnika, da lahko naše naloge naložimo vanj, seveda.

Pomnilnik je hkrati tudi največja omejitev rešitev tipa RAM disk. Večina brezplačnih programskih rešitev, še posebej tistih za 32-bitno delovno okolje, je omejenih s 4 GB, kar je denimo dovolj za opravila povprečnega uporabnika, zahtevnemu in kreativnemu uporabniku pa utegne biti premalo. Aplikacije za 64-bitno okolje so zato bistveno bolj priljubljene, saj znajo zvečine naslavljati do 512 GB pomnilnika, kar je krepko več, kot ga bomo našli v prenekaterem računalniku in celo strežniku.

RAM disk s svojo hitrostjo dobesedno osramoti ostale pomnilniške rešitve. Rezultat na sliki je naravnost impresiven (kar poglejte grafikone na naslednji strani!), kljub dejstvu, da je dosežen z eno najcenejših kombinacij procesorja Intel Core i3 in pomnilnika DDR3-1333 na trgu.

Za uporabo rešitve RAM disk velja tako izdatno napolniti pomnilniške reže na osnovni plošči z velikimi pomnilniškimi moduli. K sreči je danes pomnilnik relativno poceni, zato si lažje privoščimo 16 ali celo 32 GB delovnega pomnilnika, pri čemer ga večino zaupamo v upravljanje RAM disku. Namestitev je za naprednega uporabnika računalnika, kateremu je roko na srce tudi namenjena, otročje lahka. Po namestitvi enega izmed programskih paketov (brezplačnih ali plačljivih) s funkcionalnostjo RAM disk, preprosto izberemo količino delovnega pomnilnika, ki jo želimo zaupati novemu bliskovito hitremu pogonu, zatem pa še črko pogona ter datotečni sistem. Program nam bo v nekaj sekundah v operacijskem sistemu ustvaril nov pogon.

Uporabniški vmesnik programa RamDisk Plus, ki smo ga uporabili za hitrostni preizkus.

Nato velja nanj naložiti vse delovne datoteke ali zahtevnejše datoteke, do katerih pogosto dostopamo. Na novem pogonu lahko uporabljamo praktično vse operacije, kot smo jih vajeni. Lahko brišemo, pišemo, kopiramo ali premikamo datoteke, lahko ga celo delimo kot omrežni vir. Strokovnjaki svetujejo, da na pomnilniški pogon premaknemo tudi lokacije začasnih datotek, "pagefile" sistema Windows ter začasne mape tistih programov, ki znajo biti pri svojem delu še kako potratni in počasni. Celo premik mape z začasnimi datotekami spletnega brskalnika v RAM disk zna postreči s presenetljivimi ugotovitvami glede pohitritve spletne izkušnje, še posebej če selitev opravljamo iz klasičnega diska.

Boljše programske rešitve, navadno tiste plačljive, ponujajo še druge napredne funkcionalnosti, kot so izdelava večjega števila pogonov, funkcije izdelave varnostnih kopij in njihove obnove ter samodejno shranjevanje vsebine na drug pogon od zaustavitvi računalnika in ob svežem zagonu naloži nazaj na svoje mesto. Slednje uporabniku omogoči, da se vsebina pomnilniškega pogona ohrani med (ponovnimi) zagoni računalnika.

RAM disk nam je služil tudi za potrditev, da lahko sodobni pogoni SSD dejansko lahko dosežejo in presežejo hitrosti 550 MB pri branju in zapisovanju podatkov v primeru večjih datotek.

Tudi pri pomnilniških pogonih so razlike

Rešitve tipa RAM disk se ne razlikujejo le po tem, koliko denarja moramo odšteti zanje. Pravzaprav so glede na svojo funkcionalnost precej realno ocenjene, saj se licence za tovrstne programe začno že pri slabem evrskem desetaku in končajo pri okoli 70 evrih. Nekateri programi so za domačo uporabo celo brezplačni. Razlike seveda obstajajo tudi pri hitrosti teh rešitev, saj so implementacije gonilnikov različne, kar vpliva na hitrost dela. Uporabnike moramo tudi opozoriti na dejstvo, da uporaba pomnilniškega pogona zaradi svoje implementacije navadno zahteva zmogljivosti posameznega jedra procesorja, zato jo priporočamo le v navezi večjedrnimi procesorji.

Primeri nekaterih rešitev za pomnilniške pogone:

AR RAM Disk

DATARAM RamDisk

Gavotte Ramdsik

Gili Ramdisk

ImDisk Virtual Disk Driver

QSOFT Ramdisk Enterprise

RamPhantom 7

SuperSpeed RamDisk Plus

Virtual Hard Drive 2 Pro

VSuite Ramdisk

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji