Objavljeno: 16.6.2015 | Avtor: Miran Varga | Monitor Posebna 2015 | Teme: windows

Ko slike oživijo

Najsi smo izkušen ali zgolj priložnostni fotograf, prej ali slej nas obide želja po urejanju ali izboljšavi fotografij. Morebiti želimo vdihniti digitalno življenje (res) starim fotografijam. Iskanje pravega programa za obdelavo fotografij se ob izjemni izbiri zdi strašljivo, a so k sreči danes praktično vsi urejevalniki fotografij zelo prijazni do uporabnika.

Photoshop Elements 12 se zdi idealna izbira, saj začetnike prepriča s preprostostjo, veterane pa z naborom funkcij. Prilagodljiva in celo profesionalna orodja so kos praktično vsem zahtevam po preoblikovanju grafičnih podob in uporabniku resnično omogočajo sproščanje ustvarjalnih moči.

Photoshop Elements 12 se zdi idealna izbira, saj začetnike prepriča s preprostostjo, veterane pa z naborom funkcij. Prilagodljiva in celo profesionalna orodja so kos praktično vsem zahtevam po preoblikovanju grafičnih podob in uporabniku resnično omogočajo sproščanje ustvarjalnih moči.

Urejanja fotografij (in grafike nasploh) se lahko zdaj lotimo brez kakršnihkoli poprejšnjih izkušenj. In že to veliko pove o poti, ki so jo programi za delo s fotografijami prehodili v zadnjih letih. Programi za urejanje fotografij lahko odpravijo še zadnje omejitve fotografske opreme in nam omogočijo veliko ustvarjalno svobodo. Vsakdo si lahko zdaj oblikuje fotografije po svojem okusu in jih deli z okolico.

Programi za urejanje fotografij nam omogočajo popravljanje poškodovanih fotografij, sestavljanje kompozicij in kolažev iz več fotografij ter ustvarjanje pravih mojstrovin. Z nekaj znanja in potrpljenja lahko naravnost obupno fotografijo spremenimo v nekaj osupljivega. Je pa res, da moramo delo s temi programi najprej osvojiti. Prav zato na začetku poiščimo program, ki bo ustrezal našemu trenutnemu znanju, a nam bo omogočal tudi večjo ustvarjalnost. Praktično vsak program za urejanje grafike ali fotografij premore celo vrsto orodij in filtrov, s katerimi izboljšamo izvirno sliko. Če nameravamo veliko urejati grafiko in besedilo, poiščimo program z obilo čopiči, kreativnimi filtri in pisavami. Za vsako zahtevnejše delo z računalniško grafiko pa si velja še pred izbiro programa ogledati ponudbo dokumentacije, saj jo bomo prej ali slej potrebovali pri delu z njim.

Program Adobe Photoshop je že leta sinonim za urejanje računalniške grafike. Za zgolj preprosto urejanje fotografij se zdi kar pretirana izbira (četudi je na voljo v okrnjeni, a še vedno zmogljivi različici Elements), vse dokler se ne poglobimo v podrobnosti. Program pozna več načinov delovanja: hitre popravke, strokovno delo in odlično vmesno možnost – usmerjanje uporabnika k želenemu cilju. Adobe Photoshop je na voljo tudi kot storitev v obliki mesečne naročnine, sliši pa na ime Creative Cloud.

V zadnjih letih se kot neposredni konkurent Photoshopu pojavlja program Serif PhotoPlus. V različici X7 res vestno »kopira« vzornika glede rabe različnih orodij, na svoji strani ima vselej tudi argument cene. Zelo vsestranski program za delo z računalniško grafiko je tudi program Xara Photo & Graphic Designer. Ta zna uvoziti in obdelovati skorajda vse datoteke z grafičnim zapisom, v ospredju pa so orodja za (napredno) grafično oblikovanje, zato se bo začetnikom zdel prezahteven, oblikovalci pa preprosto cenijo njegove zmogljivosti.

Med najbolj znanimi programi za urejanje računalniške grafike je tudi CorelDRAW. Ta v različici Graphics Suite X7 prinaša osveženo podobo ter nova in nadgrajena orodja. S programom lahko ustvarjamo grafiko, postavljamo časopisne strani, urejamo fotografije in/ali oblikujemo spletne strani. Celovita zbirka ima le eno večjo pomanjkljivost – visoko ceno. Zato se zdi samo za potrebe urejanja fotografij bistveno primernejša (in cenejša) rešitev Corel PaintShop Pro X7, ki je ukrojena po potrebah profesionalnih fotografov in podpira njihov delokrog. Za razliko od številnih drugih programov Corelova programska oprema s pridom izkorišča 64-bitno zasnovo za hitrejšo obdelavo zadanih nalog.

Umetniki s proračunskimi omejitvami bodo lahko izživljali svojo ustvarjalnost ob precej cenovno dostopnem programu Acorn, ki slovi po hitrosti dela in prijaznem uporabniškem vmesniku. Delo s filtri in sloji je eno najboljših.

Iskalci brezplačnih rešitev bodo odlično postreženi z odprtokodnim programom GIMP, ki je na voljo za vse računalniške platforme, ne le Okna, tako kot večina konkurentov. GIMP se pohvali z res bogato orodjarno, ekipi razvijalcev pa je uspelo doseči izjemno združljivost z najrazličnejšimi grafičnimi zapisi datotek. Vgrajen je tudi precej sposoben urejevalnik datotek, ki zna priti še kako prav naprednejšim uporabnikom.

Med brezplačnimi orodji ne gre spregledati rešitve Paint.net, ki bo razveselila tako začetnike kot tiste, ki grafično oblikovanje že poznajo. Z njo bodo dobro shajali praktično vsi, ki pri svojem delu ne pogrešajo najzahtevnejših orodij, saj jo je predvsem enostavno uporabljati. Uporabniški vmesnik razkrije, da meri bolj na uporabnike, ki si želijo izboljšati svoje fotografije, kot pa na tiste z željo po umetniškem ustvarjanju.

V začetku leta je dvignila veliko prahu tudi napoved urejevalnika fotografij Affinity Photo. Razvit je bil na podlagi programa za urejanje grafike in je optimiziran za hitro in natančno urejanje fotografij, a še premore vrsto orodij iz »premijskega« segmenta, obenem pa je zelo hiter pri delu. Brezplačna preizkusna različica je še dodaten razlog, da ga vprežemo in preverimo, ali je morebiti pravšnji za nas.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji