Objavljeno: 8.1.2005 11:06 | Avtor: Peter Šepetavc | Monitor Februar 2006

Ko se omrežje prikaže na zaslonu

Brezžična omrežja so se, tako doma kot v pisarnah, že dodobra uveljavila in le redki izdelki izstopajo iz povprečja. Kljub temu se vedno najde tudi kak pripomoček, ki ponuja nekaj več od konkurence.

Trendnetov USB brezžični omrežni vmesnik TEW-429UB se po zmožnostih povezovanja ne razlikuje od kopice drugih naprav konkurentov. Podpira hitrosti do 54 Mb/s (802.11g), vmesnik pa je v navezi z dokaj dobrim gonilnikom dovolj zmogljiv za sprotno kodiranje podatkov z algoritmoma WEP in WPA. Namestitev je preprosta, saj napravo samo vklopimo v priključek USB in namestimo gonilnike.

Posebnost TEW-429UB je v zaslonu LCD, ki je vgrajen v ohišje. Ta zmore s pomočjo elektronike v napravi poiskati brezžična omrežja, ki so na voljo na dani lokaciji. Pri tem nam pove, kolikšna je moč signala, ali gre za omrežje 802.11b ali g (ali oboje), kateri kanal se uporablja za prenos in ali je omrežje zaščiteno s ključem. Na prvi pogled gre za zmožnost, ki jo ponuja vsak računalnik z vmesnikom WLAN, prednost Trendneta pa je prav v tem, da računalnika ne potrebujemo: povsod lahko hitro (v nekaj sekundah) preverimo, ali je kakšno brezžično omrežje na voljo in kolikšna je moč signala, šele potem potegnemo računalnik iz torbe in se dejansko priključimo na omrežje.

Trendnetov vmesnik pride prav le takrat, ko se nam hitro mudi z oceno, kakšne so možnosti za brezžično povezavo. Če imamo na voljo dovolj časa, lahko tudi vklopimo računalnik in z njim preverimo, katera omrežja so nam na voljo. Da je čas denar, dokazuje tudi cena naprave: TEW-429UB je skoraj za polovico dražji od vmesnika USB WLAN istega izdelovalca brez te dodatne zmožnosti.

Trendnet TEW-429UB

Kaj: Vmesnik USB WLAN.

Izdeluje: Trendware, www.trendware.com.

Prodaja: EC, www.ecdoo.si, (01) 434 15 40.

Cena: 13.990 tolarjev.

Za: Možnost iskanja omrežij WLAN brez priklopa na računalnik.

Proti: Okoli 50 % dražji od naprave brez zmožnosti iskanja omrežij brez računalnika.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji