Objavljeno: 25.5.2021 | Avtor: Boris Šavc | Monitor Junij 2021

Kar potrebujemo, naročimo!

Naročnine vladajo sodobnemu potrošniku. Filme in serije gledamo na Netflixu, glasbo poslušamo z Google Music, igre igramo z Xbox Game Pass. Podobnih storitev je ogromno in segajo precej dlje od področja zabave. Med drugim povečajo našo učinkovitost in nam pomagajo pri delu. Naslednje naročnine so tako dobre, da nam ne bo nikoli žal evrov, ki bodo mesečno odtekali iz našega žepa, saj nam ga bodo istočasno tudi polnile.

Psihologija naročnin je preprosta, od manjših zneskov se je lažje posloviti, četudi jih je treba odvajati redno in na koncu nanesejo precej več, kot bi nas stal enkraten nakup. Podobna zgodba kot s krediti, torej. Hkrati je tovrstna kupčija dobra za obe udeleženi strani, razvijalec dobi stalen vir dohodka, kupec pa redne posodobitve in dolgotrajno podporo za programski izdelek. Čeprav je danes še vedno mnogo uporabnikov, ki jim deset let star pisarniški paket zadostuje, je navdušencev nad Microsoftovo naročniško storitvijo Office 365 iz dneva v dan več. Kljub dobrim stranem in majhnim stroškom poplava naročnin hitro povzroči skrbi v obliki zajetnega mesečnega odtegljaja. Da nas ne doleti pogrom, je pazljivost pri njihovi izbiri na mestu. Najboljše so tiste naročnine, ki nam vloženi denar povrnejo. Z obrestmi.

Vsi pisarniški programi paketa Microsoft Office so na voljo tako v zmogljivi spletni različici kot tudi v klasični namizni.

Ne glede na poreklo računalnika, ki ga uporabljamo pri delu, je prva smiselna naročnina pisarniški paket programov Microsoft 365 (prej znan kot že omenjeni Office 365). Gre za skupek vsem znanih aplikacij za pisanje besedil, urejanje preglednic, izdelavo predstavitev in še kaj, ki delujejo na operacijskih sistemih Windows, macOS, Android in iOS ter podpirajo delo v spletnem brskalniku. Microsoftov paket odlikuje odlična podpora sodelovalnemu delu in možnost uporabe brez spletne povezave. Vsak naročnik po želji na računalnik namesti klasične različice priljubljenih programov. Osnovni paket Microsoft 365, ki vključuje Word, Excel, PowerPoint, odjemalca elektronske pošte Outlook, zbirko podatkov Access, oblikovalca publikacij Publisher in oblačno shrambo OneDrive, dobimo že za dobrih 10 evrov mesečno, kar je primerljivo s sorodnimi storitvami, med katerimi prednjači Google Workspace.

Osrednji programi imajo skoraj štirideset let delovne dobe in so zato do vrha polni izkušenj. Dobro znana resnica pravi, da povprečen uporabnik Microsoftove zbirke uporablja zgolj pet odstotkov zmožnosti njenih programov. Pri funkcionalnosti druge pisarniške zbirke capljajo daleč za njo. Največ kritik je v preteklosti letelo na njen uporabniški vmesnik, ki pa je z naročniško različico končno dovolj privlačen, dostojno prilagodljiv in primeren za rabo na novejši strojni opremi. Akcijski trak je še vedno dokaj zmeden, a mu pomaga iskalnik zmožnosti Tell me what you want to do. Vse glavne programe lahko v (skoraj) enaki meri poganjamo znotraj spletnega brskalnika ter v presenetljivo sposobnih mobilnih različicah (Word, Excel, PowerPoint).

Ustvarjalne prvake podjetja Adobe odlično povezuje oblak Creative Cloud.

Najbliže Microsoftovi ponudbi, a na drugem področju dela, se znajde ustvarjalni oblak podjetja Adobe. Nekdaj pregrešno dragi programi za profesionalce so zdaj dosegljivi s plačevanjem najemnine. Adobe Creative Cloud je naročnina na profesionalne programe za obdelavo slik, orodje za grafično obdelavo, postavitev tiska, urejanje dokumentov PDF in več. Vsi programi nas olajšajo za 60 evrov mesečno, na voljo pa so tudi za posamezen najem. Zadnji se skorajda ne izplača, saj sta dve naročnini ob stalnih popustih na komplet praktično enaki celotni. Programov, kot so Photoshop, InDesign, Illustrator, Premiere in Acrobat Pro, ni treba posebej predstavljati, saj so vsi po vrsti prvaki na svojih področjih. Zanimivo je, kako jih Adobe z naročnino združi. Vse povezuje oblak, kamor se shranjujejo izdelki iz njih. Po želji jih logično še vedno lahko shranimo na lokalni disk, a smo pri tem ob brezšivnost sodelovalnega dela, ki ga ponuja Adobe Creative Cloud.

Poleg 1 TB oblačnega prostora naročnina prinese dostop do številnih fotografij, pisav, video posnetkov, predlog za izdelavo spletnih strani in podobnih dobrot, ki jih lahko uporabimo v lastnih projektih. Veliko stvari je z naročnino brezplačnih, a so med njimi tudi posebej plačljive, ki jih vseeno prosto dodajamo v projekte. Če izbrano pristane v končnem izdelku, mu plačana licenca odstrani vodni žig in poveča ločljivost. Ker profesionalni programi zahtevajo precej znanja in imajo dokaj strmo učno krivuljo, so naročnikom na voljo tudi video lekcije, ki nakažejo pravo smer tako začetnikom kot znalcem. Če se ukvarjamo z naštetimi področji digitalnega ustvarjanja, boljše kupčije na svetu ne bomo našli.

Naročnina Setapp je za aplikacije na macu naredila tisto, kar je Netflix naredil za televizijsko zabavo.

Naslednja nepogrešljiva naročnina je malce bolj omejena, saj je na voljo zgolj za lastnike Applovih računalnikov. Ampak Netflix za aplikacije je tako dober, da si ga goreče želimo še na drugih platformah. Setapp nam za 10 evrov mesečno ponudi bogat izbor najrazličnejših aplikacij, ki so razvrščene v smiselne kategorije, od ustvarjalnih, izobraževalnih, finančnih do sistemskih in razvijalskih pripomočkov. Na voljo je praktično vse, kar nam srce poželi in hkrati olajša življenje z macom. Običajno je za eno opravilo na izbiro ena kakovostna aplikacija, a je med njimi precej priljubljenih izdelkov, kakršni so sistemski čistilec CleanMyMac, nadzornik iStat Menus, pisatelj Ulysses in načrtovalec MindNode. Slehernik najde svojega favorita ne glede na to, ali išče zanesljivo povezavo VPN ali zgolj lepše ozadje zaslona.

Storitev Setapp je v osnovi namenjena profesionalcem, ki se pri delu pretežno zanašajo na računalniško pomoč. Rekreativci običajno uporabljajo manj aplikacij, ki so na dolgi rok cenejše, če jih posameznik kupi. Kljub temu je zbirka programov Setapp dovolj privlačna in obširna za slehernika, njen nabor pa iz meseca v mesec za nameček vztrajno raste. Kdor vsakodnevno uporablja številne aplikacije, redno plačuje manjše zneske za novo programsko opremo in z računalnikom izvaja različna opravila, si dolguje vsaj preizkus naročniške storitve. Novinci lahko aplikacije iz zbirke Setapp brezplačno preizkušajo teden dni.

Roam Research je inovativna beležnica, ki s pospravljanjem človeških misli popolnoma upraviči svojo ceno.

Naslednja vedno bolj nepogrešljiva naročnina v delovnem procesu slehernika, ki ima vsaj malo opraviti z računalniki, se imenuje Roam Research. Gre za orodje, ki v osnovi počne le dve stvari, omogoča pisanje in vzpostavljanje povezav med napisanim. Za zdaj ne presega priljubljenosti beležnice Evernote ali storitve Notion, a se zna razmerje moči med tekmeci kmalu spremeniti, saj ima Roam v rokavu aduta, to je delovanje na način človeških misli. Medtem ko sorodne storitve posnemajo fizično mapo ali arhiv, kjer je vse lepo in smiselno zloženo, je Roam pajkova mreža zapisanega in prepletenega znanja. Namesto da bi izgubljali čas z urejanjem informacij, nas Roam pusti pisati. Čeprav v njem ni imenikov, je iskanje po zbirki znanja, zahvaljujoč dvostranskim povezavam, preprosto.

Roam Research je zelo zmogljivo orodje za nabiranje in ustvarjanje znanja. Prilagodljiv in funkcionalno bogat programski pripomoček je na srečo dokaj preprost za usvajanje. Vsaj spočetka nam ni treba seči dlje od dnevnega pregleda in dvostranskih povezav. Vsak dan Roam namesto nas ustvari ločeno stran z zapiski. Brez potrebe po urejanju lahko vanjo 24 ur zapisujemo najrazličnejše stvari, ki jih opremimo zgolj z oznakami (znak # pred besedo) ali še bolje z dvosmernimi povezavami. Te ustvarimo tako, da besedo ali besedno zvezo zapišemo v dva oglata oklepaja [[]], nakar Roam samodejno ustvari ločeno stran in jo poveže v obe smeri. Če tako poimenovana stran že obstaja, nanjo uvrsti zgolj povezavo. Tako zbirka znanja raste in se krepi, kar se pozna tudi na grafičnem pregledu zapisanih podatkov, kjer so vidne vse povezave med elementi.

Seveda se za pripomočkom Roam skriva še veliko več, med drugim lahko postane nenadkriljiv CRM, sistem za krepitev odnosov s strankami. Za vsako stranko odpremo v Roamu svojo stran, nato pri dnevnem pregledu vnesemo novo informacijo ali dogodek v zvezi z njo. Ob pomoči obojestranske povezave se bo stran brez posebne muke redno posodabljala s svežimi informacijami, zbirka strank pa bo ažurna in urejena. Z vsakim dnem rabe običajno odkrijemo kakšno prelomno zmožnost programa, na primer najlažje ustvarjanje seznamov opravil na svetu ali neprekosljiv stranski stolpec z vsebinami. Istočasno se na spletu vsakodnevno pojavi novih sto uporabnikov, ki so si digitalno možgansko mrežo zamislili čisto po svoje. In spet nam obrnejo svet na glavo. Po mesecu dni brezplačne uporabe pripomočka bomo z veseljem segli v žep in se ločili od 15 ameriških dolarjev, kolikor stane naročnina na vse dobrote programa. Da so razvijalci prepričani o kakovosti delovnega programskega pripomočka, priča dejstvo, da nam je na voljo tudi petletna naročnina Believer, ki nas olajša za 500 USD. Bojda je vernih naročnikov iz dneva v dan več.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji