Objavljeno: 25.11.2014 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor December 2014 | Teme: pametni telefon, apple, iPhone

Kako veliko je v resnici preveliko?

Enote za merjenje časa so lahko različne. Otroci ga merijo z oddaljenostjo počitnic ali morda večernih risank, računalnikarji z rednimi menjavami operacijskih sistemov, na telefonskem trgu pa se kot »enota« vedno bolj uveljavljajo redni vsakoletni izidi novega iPhona.

Vsako leto novi iPhoni so se sprva ponašali s spremenjeno notranjostjo – zmogljivejšimi procesorji, več pomnilnika, dodatnimi funkcijami. V prvih letih (od prvega iPhona je minilo že sedem let!) po čem drugem niti ni bilo potrebe. Naprave Android so se sicer hitro razvijale, a nikoli dovolj, da bi moral Apple resno prilagoditi svojo strategijo. Očitno pa je razvoj robotov le dohitel (in po mnenju mnogih  prehitel) jabolčnike, celo tako, da se je razvoj obrnil na glavo. Namesto da bi se izdelovalci Androidov odzivali na Applove naprave, se dogaja nasprotno.

V poplavi vedno večjih telefonov Android, ki spominjajo na manjše deske za rezanje salame, Applu očitno ni ostalo drugega, kot da tudi sam izdela tablični telefon, v angleščini imenovan Phablet (phone-tablet). Ob letošnji predstavitvi novega telefona so tako predstavili dve napravi, navadni iPhone 6, o katerem smo pisali dve številki nazaj, ter večji model z dodatno oznako Plus. Če je že osnovni iPhone 6 glede na predhodnika zrasel, je model Plus že prav groteskno velik.

Ali pa tudi ne – konkretnih številk o prodaji sicer ni, a naj bi z obema novima modeloma zopet izboljšali prejšnji rekord števila prodanih naprav prvi dan prodaje. Velikost namreč ni več nujno opazna kot »čudna« in »nenavadna«. Številni uporabniki na te naprave niti ne gledajo več kot na telefone oziroma kot na orodje, temveč kot na računalnik. Očitno je prednost razmeroma majhne naprave, ki gre v žep in jo lahko uporabljamo z eno roko, premajhna, da bi prevagala nad udobjem večjega zaslona, na katerem lažje in udobneje brskamo po spletu, odgovarjamo na elektronsko pošto in preverjamo dogajanje na Facebooku.

V takem svetu se bo novi iPhone 6+ kar dobro znašel. Uporablja praktično enako strojno opremo kot iPhone 6 – osnova je novi procesor A8, ta je, kot lanskoletni A7, 64-bitni, ima dve jedri. Pomnilnika je 1 GB, to je manj kot pri androidni konkurenci, a ga v praksi nismo pogrešali. Na voljo so modeli s 16, 64 ali 128 GB prostora, najmanjšega priporočamo res le zelo nezahtevnim uporabnikom, vsem drugim svetujemo model s 64 GB prostora. Aplikacije namreč postajajo vedno večje (nekatere igre so brez težav težke več GB), video in fotografije se zelo hitro kopičijo.

Glavni je seveda novi zaslon, ki na tej napravi meri po diagonali kar pet palcev in pol. Njegova ločljivost je klasična FullHD, torej 1920 × 1080 pik, kar bo marsikateri androidnež označil za razočaranje. Navsezadnje tako ločljive zaslone na oni strani premorejo že nekaj let, a, roko na srce, tudi na takem zaslonu posameznih pik ne bomo opazili. Zaradi večjega zaslona z višjo ločljivostjo so v telefon vgradili tudi zmogljivejši akumulator, ki bo telefon vzdrževal približno enako dolgo kot manjši model oziroma kot večina drugih telefonov najvišjega ranga. Ob navadni rabi lahko tako pričakujemo kak dan dela, ob igrah ali resnejšem deskanju po spletu pa seveda občutno manj.

Fizično je telefon narejen zelo kakovostno, ohišje je, tako kot pri zadnjih predhodnikih, aluminijasto. V spletu se je veliko pisalo o tem, da se lahko ti telefoni ob resnejšem pritisku ukrivijo, najpogosteje takrat, ko jih uporabniki nosijo v hlačnem žepu in se po nesreči usedejo nanje. Aluminij se jasno zvije in deformira, za razliko od plastike, ki se načeloma vrne v prvotno obliko. Kljub temu se nam zdi naprava dovolj kakovostno narejena, da ob navadni rabi ne bi smeli imeti težav. Rob ohišja je zdaj (kot pri navadni šestki) zaobljen, zato je naprava udobnejša za delo. Glede na prejšnje generacije Applovih telefonov so premaknili tipko za vklop oziroma zaklenitev, prej je bila na zgornji stranici, zaradi velikosti je zdaj premaknjena na desni rob.

Omembe vredna razlika glede na osnovni iPhone 6 je tudi vgrajena optična stabilizacija slike pri fotoaparatu. Ta se še kar obnese, čeprav je objektiv, kot pri vseh telefonih, razmeroma širok, stabilizacija je sicer najbolj koristna pri večjih goriščnicah. V telefon je seveda nameščen iOS 8 (zdaj je sicer na voljo že iOS 8.1, ta je prinesel predvsem nekaj manjših popravkov), o tem sistemu smo že kar veliko pisali.

Novi iPhone z oznako Plus je praktično le to – večji iPhone 6. O tem, kateri model bo komu bolj odgovarjal, se bo moral vsakdo odločiti zase. Nekateri uporabniki bodo navdušeni nad večjim zaslonom modela Plus, drugim se bo že osnovni model zdel prevelik. Vsekakor pa pred nakupom priporočamo še ogled obeh telefonov v živo, saj lahko le tako vidimo, kateri nam zares odgovarja. Opozoriti velja tudi na to, da je iPhone 6+ vsaj sto evrov dražji od primerljivega iPhona 6, oba pa sta kar draga. A tudi oba odlični, hitri in do uporabnika nadvse prijazni napravi.

Apple iPhone 6+

Izdeluje: www.apple.com.

Cena: Redna cena od 812 EUR naprej, Telekom od 28,20 EUR naprej, SiMobil od 28 EUR naprej.

✓    Hitrost delovanja, enostavna raba, kakovost izdelave, velikost zaslona.

✗    Zaslon bo za marsikoga prevelik, cena. 

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji