Objavljeno: 26.2.2008 01:09 | Avtor: Matjaž Horvat | Monitor Februar 2008 | Teme: google

Kako smo deskarji opremljeni

Na začetku leta si nekateri radi zastavljajo najrazličnejše cilje za naslednjih 365 (letos 366) dni, spet drugi ali ti isti pa delajo bilanco preteklega leta. Slednje se bomo lotili tudi v članku, ki ste se ga pravkar namenili brati, le da to ne bo pregled celotnega leta 2007, temveč analiza tehničnih značilnosti računalnikov, s katerimi uporabniki trenutno brskajo po našem spletu.

Analizirali smo podatke o obiskovalcih med 7. decembrom in 6. januarjem, saj bi ob preozkem časovnem okviru dobili popačene podatke. Podoben pregled statističnih podatkov nameravamo opraviti vsako leto, tako da bomo lahko za nazaj primerjali, kakšne so smernice.

Ker je Monitorjeva spletna stran zanimiva predvsem za uporabnike, ki se ukvarjajo s tehničnimi poklici in hobiji, je vzorec njenih obiskovalcev neprimeren, če želimo z njim predstaviti vso populacijo uporabnikov spleta v Sloveniji. Za uporabnike strani monitor.si se namreč pričakuje, da je njihova tehnična oprema nadpovprečna, to pa se lahko pozna tako na strojni kot tudi na programski opremi.

Po drugi strani pa je lahko na nekaterih segmentih, kot je npr. izbira spletnega brskalnika, napovednik smernic, ki se bodo čez čas poznale pri drugih spletnih popotnikih. Zato smo v analizo zajeli tako Monitorjevo spletno stran kot tudi spletno stran političnega tednika Mladina, ki je vsebinsko zanimiva za najširši krog obiskovalcev.

Za merjenje podatkov smo uporabili orodje Google Analytics, ki smo ga v naši reviji podrobno predstavili že pred letom in pol. Storitev je brezplačna za spletne strani z največ pet milijoni ogledov strani na mesec, sicer moramo postati oglaševalec v sistemu Google AdWords, s katerim je Analytics povsem integriran. Z enim računom Google Analytics lahko spremljamo neomejeno število spletnih strani.

Vojna brskalnikov je v polnem teku

Analize že nekaj časa prikazujejo, da je delež uporabnikov Firefoxa v svetovnem spletu zelo velik. Najodločnejša pri tem je raziskava analitične hiše XiTi Monitor, ki je Slovenijo že večkrat uvrstila na prvo mesto po deležu uporabnikov Firefoxa, ki naj bi bil večji od 40 odstotkov.

Ker je metodologija omenjene raziskave neznanka, ji je težko zaupati, vendar naši podatki njene ugotovitve potrjujejo. Na Monitorjevi spletni strani ima Firefox z več kot 54 odstotki veliko prednost kot najpogostejši brskalnik, Internet Explorer jih ima manj kot 40. Zelo podobno je razmerje tudi na Mladinini strani, vendar v korist Microsoftovega izdelka.

Preostalih nekaj odstotkov si razdelijo Opera, Safari in Mozilla, ki so po pričakovanjih na Monitorjevi strani zastopani nekoliko bolje kakor na Mladinini, saj je izbira alternativnih rešitev značilna za tehnološko bolj ozaveščene obiskovalce.

Legendarni Netscape, katerega razvoj bo kmalu ustavljen, se je na Monitorjevi strani uvrstil na neslavno 7. mesto s klavrnim 0,04-odstotnim deležem ali 16 obiski v obdobju 30 dni, medtem ko se na www.mladina.si sploh ni pojavil. Naj počiva v miru!

Razveseljivo je, da je velikanske prevlade Internet Explorerja v Sloveniji konec. To verjetno pomeni, da je njegov delež tudi na svetovni ravni občutno upadel. To je dobro tako za razvoj brskalnikov kot tudi spletnih vsebin, ki se bodo morale bolje oprijemati standardov, če jih bodo razvijalci želeli ponuditi širšemu krogu uporabnikov.

Deleži brskalnikov na www.monitor.si

Deleži brskalnikov na www.mladina.si

Med operacijskimi sistemi nič novega

Če se na področju brskalnikov odvija vojna, spremljamo pri operacijskih sistemih igro mačke z mišjo. Podobno kot ugotavljajo raziskave na globalni ravni, tudi na Monitorjevem in Mladininem spletu Windows obvladuje okrog 95 ali celo 97 odstotkov trga operacijskih sistemov.

Preostanek deleža sta zasedla Linux in Mac OS X. Slednji je na Mladini za nekaj desetink odstotka presegel prvega, ki pa je nekoliko bolj pogost med obiskovalci www.monitor.si. Naslednja mesta so zasedli operacijski sistemi mobilnih telefonov (SymbianOS in iPhone) in naprav zabavne elektronike (iPod, PlayStation 3 in PlayStation Portable), šele nato sta se razvrstila FreeBSD in SunOS.

Ker je uporabnikov Firefoxa vse več, ker deluje tudi v Linuxu in Mac OS X in ker je vse več aplikacij spletnih, je prehod na nov operacijski sistem morda nekoliko lažji kakor v preteklosti. Zato obstaja možnost, da se bo delež alternativnih operacijskih sistemov postopno povečeval, a nič ne kaže, da bi se to lahko zgodilo prav kmalu.

Deleži operacijskih sistemov na www.monitor.si

Deleži operacijskih sistemov na www.mladina.si

SiOL in T-2 najuspešnejša internetna ponudnika

Tako na Monitorjevi kot tudi Mladinini strani je SiOL z dobrimi 35 odstotki trga vodilni ponudnik dostopa do interneta, sledi pa mu T-2, ki ima na Monitorju 17-, na Mladini pa 11,5-odstotni delež. Na obeh straneh sledijo Amis, Triera in Telemach, ki na obeh straneh obvladujejo približno 5, 4 oz. 3 odstotke trga.

Pomembno je opozoriti, da so izmerjeni deleži zagotovo nižji od realnega stanja, saj Google Analytics obravnava tudi različne pajke/bote in dela napake pri uporabnikih najetih vodov. Zato prikazuje popačeno sliko, ki na Mladinini strani obsega skoraj 5000 različnih ponudnikov, med katerimi napačno interpretirani ponudniki zasedajo kar tretjinski delež (na Monitorju 29 %).

Če izmerjeni delež ponudnikov projiciramo na napačno prepoznani del, so deleži ponudnikov pri Mladini 50, pri Monitorju pa 40 odstotkov višji, kot jih izmeri Google Analytics. Tako popravljena slika je bližja realnosti.

Deleži internetnih ponudnikov na www.monitor.si

Deleži internetnih ponudnikov na www.mladina.si

Google Analytics prikazuje tudi podatke o hitrostih internetnih povezav, ki jih uporabljajo obiskovalci spletnih strani. 43 odstotkov obiskovalcev Mladinine strani uporablja xDSL, na Monitorjevi strani pa je takih uporabnikov za odstotek več. Klicno povezavo uporablja 6,6 odstotka bralcev Monitorjeve strani, odstotek več imajo tokrat obiskovalci spletne Mladine, v obeh primerih pa je uporabnikov kabelske povezave dobrih 6 odstotkov.

Tudi tu velja opozoriti na prevelik delež neprepoznanih hitrosti, ki je na Monitorjevi strani 40, na Mladinini pa celo 43 odstotkov. Podatki tako prikazujejo zelo grobo strukturo internetnih priključkov v Sloveniji, nikakor pa niso objektivni.

Deleži tipov internetnih priključkov na www.monitor.si

Deleži tipov internetnih priključkov na www.mladina.si

Zasloni še niso prav veliki

Medtem ko so na prodajnih policah zasloni z diagonalo 17 palcev in prenosniki z razmerjem stranic zaslona 4 : 3 prava redkost, se je izkazalo, da veliko uporabnikov še vedno uporablja zaslone z ločljivostjo 1024 × 768 pik. Na Mladinini spletni strani je bilo takih uporabnikov v obravnavanem mesecu kar 44 odstotkov, na Monitorjevi pa bistveno manj - 28 odstotkov.

Delež je še vedno visok, je pa zgovoren tudi podatek, da ločljivost 1280 × 1024 pik (17- in 19-palčni zasloni) uporablja že 32 odstotkov obiskovalcev Monitorjeve in 26 odstotkov obiskovalcev Mladinine strani. S precejšnjo verjetnostjo lahko torej trdimo, da bo ločljivost 1024 × 768 pik kmalu izgubila vodilno mesto tudi na Mladininem spletu.

Po 10 odstotkov uporabnikov Monitorjeve strani uporablja ločljivosti 1680 × 1050 pik (20 palcev) in 1280 × 800 pik (15,4-palčni prenosniki), na Mladinini strani pa je na presenetljivem petem mestu še vedno predpotopna ločljivost 800 × 600 pik.

Deleži ločljivosti zaslonov na www.monitor.si

Deleži ločljivosti zaslonov na www.mladina.si

Flash in java v paketu obvezne dodatne opreme

Če so bili nekoč izdelovalci zadržani do uporabe tehnologije flash pri razvoju spletnih strani, ker ima premalo uporabnikov nameščene ustrezne predvajalnike, že dolgo nimajo več razloga za skrb. To dokazuje tudi naša raziskava.

Monitorjeve strani obiskuje kar 92 odstotkov uporabnikov z nameščenim predvajalnikom flash najnovejše različice 9, večina drugih pa uporablja starejše različice. Brez flasha je tako samo 1,7 odstotka obiskovalcev, na Mladininih straneh pa celo desetinko odstotka manj.

Podobna slika je tudi pri javi, ki jo na obeh straneh uporablja okrog 98 odstotkov uporabnikov, spet pa je nekoliko več uporabnikov na straneh Mladine. To niti ni presenetljivo, saj nekateri napredni uporabniki namerno izklopijo flash in javo, ker želijo hitrejši prikaz strani, ko ju potrebujejo, pa jo sami vključijo.

Deleži ločljivosti zaslonov na www.monitor.si

Deleži ločljivosti zaslonov na www.mladina.si

Za uporabnike strani monitor.si se pričakuje, da je njihova tehnična oprema nadpovprečna. To se lahko pozna tako na strojni kot tudi na programski opremi.

Legendarni Netscape, katerega razvoj bo kmalu ustavljen, se je na Monitorjevi strani uvrstil na neslavno 7. mesto s klavrnim 0,04-odstotnim deležem ali 16 obiski v obdobju 30 dni.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji