Objavljeno: 11.6.2013 | Avtor: Anže Tomić | Monitor Posebna 2013 | Teme: wifi, usmerjevalnik

Kako kupiti WiFi usmerjevalnik

V resnici ni dolgo tega, kar je bilo razmišljanje o uporabniku, ki je s prenosnikom na kolenih sredi zelenega vrta povezan tudi v omrežje – slišati kot utopija. Danes je to v veliki večini z računalniki (in tablicami in pametnimi telefoni) opremljenih domov popolnoma običajno. Lahko torej rečemo, da je vseeno, kateri brezžični usmerjevalnik (Wifi) moramo za tako svobodo kupiti? Da in ne.

V reviji sledimo razvoju brezžičnih usmerjevalnikov že od začetka in vsako leto znova smo priča napredku na vseh področjih, ki so za ta segment naprav pomembna. Začne se s hitrostjo podatkovnih povezav, ki iz leta v leto prinaša nove rekordne številke in ne kaže znakov upočasnjevanja. K temu dodatno pripomore še nenehen prihod novih standardov in frekvenc delovanja, zaradi katerih zdaj lahko že govorimo o hitrosti podatkovnih tokov, ki so bili včasih domena ožičenih povezav.

Same hitrosti ne bi pomenile toliko, če se tej realnosti ne bi prilagajali tudi odjemalci brezžičnih omrežij. Včasih sta bila v gospodinjstvu luksuz že dva računalnika in vzpostavljanje brezžičnega omrežja ni imelo smisla. V časih pametnih telefonov, tablic in prenosnikov pa so ta omrežja že skorajda nuja. Ko k temu dodamo še pametne televizorje in večpredstavne predvajalnike, ki vsebino berejo »po zraku«, napredek v hitrostih pride še dodatno do izraza. Ekosistem računalništva in zabavne elektronike tako že nekaj let zahteva brezžična omrežja. Predvsem pa je že toliko odrasel, da je v vse danes kupljene naprave že vgrajena antena, ki omogoča priklop v brezžično omrežje  – Wifi.

Del motiva, zakaj je smotrno spremljati te tehnologije, je naravnost neverjeten pogum izdelovalcev te opreme ob izbiri vsebin, ki krasijo embalažo. Na policah fizičnih ali spletnih trgovin smo tako priča reki podatkov, ki kričijo iz opisov in s škatel ter imajo z uporabnimi informacijami bolj malo skupnega. Tako je težko zameriti povprečnemu kupcu, ki je hotel kupiti sebi primeren usmerjevalnik, pa je na koncu doma vzpostavil podpovprečno omrežje.

Skozi meglo nepomembnih podatkov se je seveda mogoče prebiti in tistih res ključnih je le peščica. Vsak z znanjem oborožen kupec bo iz trgovine odnesel boljši izdelek, kot če bi bil prepuščen zapisom marketinga in oblikovalcem embalaže.

Za bolj poučene pa je tu še namestitev posebne programske opreme (pri reviji smo privrženci opreme DD-WRT), ki bo znala z antenami bolje ravnati kot privzeta izdelovalčeva. Tako je pomembno tudi, ali so se skupnosti, ki izdelujejo te posebne programske opreme, odločile podpreti željeni usmerjevalnik, saj marsikaterega ni mogoče nadgraditi.

Med vsemi temi dejavniki se je mogoče znajti in na tej točki nastopimo mi, ki imamo to prednost, da usmerjevalnike, ki so na voljo pri nas, preizkušamo in primerjamo. 

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji