Objavljeno: 11.6.2013 | Avtor: Miran Varga | Monitor Posebna 2013 | Teme: televizor

Kako kupiti televizor

V svetu avdio-video naprav že desetletja najhitreje napredujejo prav televizorji. V zadnjih letih so postali tudi pametni in so s tem v marsikaterem potrošniku vzbudili apetite po novem modelu, čeprav stari televizor še vedno prikazuje sliko. V vrsti pametnih in lepih televizorjev je kar težko izbrati pravšnjega, če ne znamo ločiti zrna od plev.

Televizorji veljajo v sodobnih gospodinjstvih in pri uporabnikih za nepogrešljive naprave, saj o njih na marsikaterem domu govorijo v množini. Neverjetno, da so ti izdelki, pred katerimi ljudje preživljamo čedalje več časa, z nami manj kot stoletje. V zadnjih letih so doživeli velikansko preobrazbo. Od velikih zaslonov, namenjenih predvsem prikazu slike tv postaj, so se prelevili v pravcate računalnike. Danes lahko z njimi deskamo po spletu, igramo igre, opravljamo videokonferenčne klice ali pa ob pomoči sodobnih aplikacij počnemo kdo ve kaj. Ti »vsegazmožni« izdelki so v očeh marsikaterega starejšega državljana pravo čudo tehnologije.

A to ne spremeni dejstva, da je k dobri prodaji močno pripomogla prav marketinška »zvijača« z vgradnjo »pameti« v televizorje. V uporabnikih pač vzbujajo apetit, ki jim pravi, da bi bilo lepo, ko bi bili tudi oni del nove uporabniške izkušnje – tiste, ki jo prikazujejo reklame, brošure in druga gradiva, ki so prodajalcem v pomoč pri prodaji. Strinjamo se, zanimivo je imeti sodoben in večopravilno sposoben televizor, pa čeprav bo pamet v večini gospodinjstev dokazoval le manjši del delovnega časa.

Največji izziv sodobnega potrošnika, ki vneto išče svoj prvi pametni televizor, je velikanska izbira modelov. K dodatni zmedi pripomore tudi kopica kratic in številk, ki naj bi tako ali drugače dokazovale, zakaj posamezen model velja kupiti. V Monitorju skrbimo za bralce, in sicer tako, da jim širimo obzorje in dajemo znanja, s katerimi se laže prebijejo skozi izzive.

V nadaljevanju smo pripravili vodnik za nakup sodobnega televizorja. Namenjen je bolj splošnemu podajanju znanja, zato se bomo v njem izogibali preveč tehničnemu pristopu. Kljub temu se bomo morali pred nakupom televizorja seznaniti z nekaterimi tehničnimi izrazi in vsaj okvirno spoznati, kako vplivajo na delovanje televizorja in ceno te naprave.

Če sodite v generacijo, ki je v življenju kupila že vsaj en televizor, ste lahko pomirjeni – tudi tokrat nakupni postopek in končna odločitev ne bosta bistveno drugačna od prejšnjih. Večina kupcev se želi prepričati predvsem, da bo pametno izbrala in z izbranim izdelkom dobila kar največ za odšteti denar. V nadaljevanju zato predstavljamo ključne dejavnike, ki bodo potencialnim kupcem v pomoč pri izbiri, razvrščanje po pomembnosti pa prepuščamo vsakemu posamezniku – navsezadnje ima vsakdo svoj okus in globino mošnjička.

Toda pri izboru televizorja velja dati prednost očem, pri čemer pa naj izbor ne temelji na privlačni zunanji podobi, temveč na kakovosti prikazane slike, saj bomo prav v ta zaslon bržkone gledali naslednjih nekaj let.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji