Objavljeno: 29.6.2010 | Monitor Junij 2010

Pro et kontra

"V pisarni našega malega podjetja bomo morali zamenjati opremo. Del ekipe navija za to, da si končno omislimo prehod na Apple. Drugi del ekpie prisega ma PC. Kaj pravite vi?"

Matevž Medja: Apple je pri nas res zapostavljen

Res, pred časom sem celo v Monitorju bral test programske opreme za boj proti nezaželeni elektronski pošti (spam). Test je bil izčrpen, prestavil je nekaj deset programov za Okna in par deset za Linux. Ni pa vseboval nobenega programa za Maca. To je sicer pravilno, le v testu ni nihče omenil, da teh programov na Macu ni, ker preprosto niso potrebni. V program za elektronsko pošto je sistem za odstranjevanje nezaželene pošte vgrajen. Nastavite lahko njegovo strogost in sproti se uči. Protivirusnih programov prav tako ni, ker tudi virusov preprosto ni.

Apple do svojih izdelkov pristopa celostno, z mislijo na uporabnika. Od izdelka prek embalaže do programske opreme. Applov poslovni model je odvisen od končnih uporabnikov, ki njihove izdelke uporabljajo vsak dan, in ne od velikih državnih in korporativnih naročil. Če uporabniki ne bodo zadovoljni z izdelkom, naslednjič preprosto ne bodo kupili novega. Applovi računalniki delujejo od trenutka, ko jih prineseš iz trgovine, brez neskončnega števila raznih "čarovnikov" ali iskanja in nameščanja dodatnega softvera.

Uspešno slovensko trgovsko podjetje skoraj v celoti deluje na Applovi strojni in programski opremi, od komercialistov in tajnic do direktorjev so z njo vsi izredno zadovoljni. Nihče več ne govori o tem, da za "resen" posel potrebuješ Windows. Nasprotno, ljudje se ukvarjajo s svojim delom, ne s svojimi računalniki.

Kot uporabnika me zanima, da računalnik deluje, da se mi ni treba ukvarjati z njim samim, temveč se lahko posvetim delu, ki naj bi ga z njim opravil. Računalnik je orodje. Tako kot, recimo, motorna žaga. Če bi želel podirati drevesa, bi me zanimalo imeti motorno žago, ki bi jo zagnal in bi z njo žagal. Ne bi želel razmišljati, katera sklopka je ustrezna, katero vodilo za verigo, kje naročiti pogonske zobnike in kakšno mešanico goriva moram namešati. Ravno tako bi mi bilo odveč med delovanjem samim z eno roko držati skupaj ohišje in vsakih nekaj sekund potrditi, da želim še vedno uporabljati to žago.

Apple iz novih tehnologij razvije izdelke, ki delujejo, so podprti z ustreznimi poslovnimi modeli in, da, tudi "zgledajo". Pri nas pride v medije le ob lansiranju kakšnega zares razvpitega izdelka, tako kot zdajle v primeru iPada. Pa še to z vsem vzvišenim cinizmom možakarjev, ki obuvajo sandale čez nogavice in vedo, da računalnik, ki ga ne sestaviš sam, in vsak dan ne krpaš lukenj v programski opremi ter preganjaš virusov, ni za prave moške. Pri tem jih večina pozabi na to, da je Windows slaba kopija Applovega operacijskega sistema.

Kakorkoli, ne poznam nikogar, ki bi po tem, ko je nekaj dni uporabljal Appla, še sploh kdaj pomislil na Windows. (Razen v povezavi z neobjavljivimi pridevniki.)

Matjaž Klančar: Apple je (še vedno) nišni izdelek

Če se ozrem na vso publiciteto, ki jo Apple uživa po svetu, lahko le potrdim - res, v Sloveniji je Applova publiciteta neprimerno manjša. To je pravzaprav dobro, glede na histerijo, ki na tem področju vlada po svetu. Tudi v Monitorju smo pri tem malce zadržani, pa četudi smo medij, ki o Applovih izdelkih piše še največ, in to večinoma pozitivno.

Vsekakor se je treba zavedati, da je Apple, predvsem na področju osebnih računalnikov, hočeš nočeš še vedno nišni izdelek. Če malce zaokrožim podatke o opremljenosti spletnih obiskovalcev naših spletnih strani, lahko rečem, da je okenskih uporabnikov 90 %, Macov in Linuxov pa po 5 %. Razlika je torej očitna.

In zakaj je pomembna pri vašem vprašanju? Ker razširjenost nekega sistema avtomatsko pomeni tudi razširjenost pomoči zanj, razširjenost baze uporabnikov, prijateljev in znancev, ki vam lahko v primeru težav pomagajo. Da je to ključno, sem ugotovil tudi v stikih z uporabniki, ki so si v zadnjem času kupili Applove prenosne računalnike, ker "enostavno delujejo". Delujejo, dokler se ne pokvarijo. Tako kot PCji z Okni. In ko se pokvarijo ali "pokvarijo", smo enako odvisni od strokovnjakov kot pri PCjih z Okni. Pravzaprav niti ni nujno, da zares odpovejo, pa bomo kljub vsemu kdaj pa kdaj potrebovali kak nasvet ali pomoč. Navsezadnje je logika namizja in dela z datotekami na Macih ravno toliko drugačna od okenske, da se povprečen okenski kolega, ki smo ga poprosili za pomoč, ne bo ravno hitro znašel.

Po drugi strani pa so, strojno gledano, Maci danes čisto običajni PCji, ki jih, tako kot PCje, izdelujejo na Kitajskem (četudi na njih piše "Designed in California"), programsko gledano pa imajo nameščen vrhunski operacijski sistem, enako kot so po vseh teh letih vrhunski tudi "vindovsi". Da, Okna so danes čisto zares vrhunski operacijski sistem, in to kljub temu da se jih drži sloves nekakšnega skrpucala, ki se jih je prijel v času Windows 3.1 in Windows 95 (torej pred 15-20 leti!). So operacijski sistem, ki lahko deluje 24 ur na dan, mesece in mesece. Resda ga moramo obraniti virusov, vendar bi to morali početi tudi na Macih, če bi imeli 90 % tržni delež in bi se jih hekerji zato odločili napadati.

Da, v resnici ni prav nobenega dvoma, da se ne bi dalo z Maci opraviti veliko večino vsega, kar danes velika večina uporabnikov opravlja z Okni. Izjema so le poslovna okolja, kjer je v uporabi veliko posebej za Okna pisanih programov, pa še ta se bodo z leti verjetno prelevila v spletne aplikacije. Če je v vaši okolici dovolj "macovskih" znancev in če niste odvisni le od okenskih poslovnih programov, lahko torej Applove računalnike enako priporočimo kot PCje z Okni. Sicer pa ne.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji