Objavljeno: 21.9.2011 13:34 | Avtor: David Vidmar | Monitor Posebna 2011 | Teme: android

Jaz in moj Android

Jaz in moj Android

Čeprav se moje profesionalno življenje suče okrog Microsofta in njihovih izdelkov, sem uporabnik telefona z Androidom. Razlogov je mnogo, odločilna sta dva, a noben ni povezan z Androidom, bolj odločilno je to, da si je konkurenca dala avtogol.

Ko sem si kupoval trenutni telefon, je Microsoft še vedno ponujal zastarela in na propad obsojena Okna CE (pardon, Windows Phone_ali_Mobile_nekaj) in aparati so bili znosni samo zato, ker se je HTC resnično potrudil in jih je preoblekel, da so bili vsaj na prvi pogled podobni pametnim telefonom. Blackberryja nikoli nisem "štekal", morda zato, ker ga nikoli nisem držal v rokah. Applov iPhone enostavno ni prišel v poštev, ker je predrag. Lahko, da je super in oh in sploh, a je predrag. Imam slabo navado, da s telefoni ne ravnam prav lepo. Moj dobri stari Sony Ericsson W800i je končal v globinah Jadrana, Nokio 6600 so mi ukradli, ko sem jo po vsega tednu dni rabe pustil na sovoznikovem sedežu v avtomobilu. Vsi drugi so padali na tla, se trkali z mizami in skakali v luže. In k sreči nisem tako zmešan, da bi vsake pol leta vložil nekaj sto evrov v nov kos elektronike, ki ga bom prej ali slej poškodoval, izgubil ali mi ga bodo ukradli. Tako je med pametnimi telefoni, takega pa moram imeti, če sem računalnikar, mar ne, ostal na izbiro samo Android, pa še to sem izbral poceni Samsungov model, za katerega sem odštel borih 60 evrov.

Izjemna izbira in široka paleta izdelovalcev in modelov je hkrati prednost in Ahilova peta Androida. Na voljo so telefoni za nekaj evrov, ki jih starši kupijo nadobudnim mladim geekom, in pregrešno dragi modeli, ki so v nekem trenutku najtanjši, najhitrejši ali najlažji na trgu (dokler jih naslednji dan neki drug model ne prekosi). To je odlično, a manj odlično je to, da so telefoni sila različni, to pa povzroča skrbi Googlu in razvijalcem aplikacij. Neredno na Tržnici v opisu kakega programa najdemo opombo, da enostavno ne deluje na nekem telefonu. Sicer je to stvar okusa, a izdelovalci se zelo trudijo, da bi njihovi izdelki vsaj po nečem izstopali, in Android preoblačijo na vse mogoče načine, čeprav tistemu prvotnemu in osnovnemu čisto zares nič ne manjka. In nameščajo aplikacije, ki jih čisto zares ne potrebujemo, in na koncu so telefoni podobni - ironično - Oknom. Pa ne izvirnim, temveč Oknom, kot jih dobimo, če kupimo prenosnik priznanega izdelovalca in je na njem nameščena množica preizkusnih ali nepotrebnih programov, ki jih nikoli ne poženemo in samo zasedajo prostor in pomnilnik. In kaj v takem primeru naredi pametni uporabnik? Na sveže namesti Okna brez nepotrebne navlake in srečno uporablja novi računalnik.

In točno to mnogi počnejo/mo tudi z Androidom. Najprej ga "rootamo", potem ga "modamo", da me žena vsak teden na novo sprašuje, ali imam spet nov telefon, in si razbija glavo, kako poiskati številko, če želi koga poklicati z mojega telefona. In tak "modan" telefon zna vse mogoče, a ker je predelan Android, ki sem ga namestil, v različici alpha, včasih ne zvoni, ko me kdo kliče, in po dvakrat na dan zmrzne, če imam vključen WiFi. Pa kaj, saj bo naslednji teden verjetno na voljo nova različica operacijskega sistema, ki ga izdeluje kak zdolgočasen Rus, in takrat bo bolje. Nekateri pravijo, da Android enostavno ni za ženske. Sam bom bolj politično korekten in se bom pridružil tistim, ki trdijo, da so bili prvi Androidi samo za geeke in da so sodobni telefoni z Androidom še vedno samo za geeke. Tisti "navadni" uporabniki namestijo le aplikacijo ali dve, telefon uporabljajo samo za telefoniranje in pošiljanje sporočil. In (bolj po tiho in le pred drugimi uporabniki Androida, da jih ne slišijo prijatelji z iPhoni) tarnajo, da baterija zdrži samo en dan ali pa še to ne. In jim telefon tu in tam zmrzne in je, ko je bil nov, deloval hitro, zdaj pa vedno bolj počasi. Počakajte, ali nisem že prej rekel, da so telefoni z Androidom skoraj takšni kot Okna?

Kot geek namestim na teden vsaj deset aplikacij. Nekaj, ker jih moram preizkusiti, da lahko napišem članek za Monitor, nekaj, ker sem firbec. In vedno znova sem navdušen, koliko je novih aplikacij in kaj vse zna moj telefon in česa vse se ljudje ne spomnijo. Pa tudi tega sem zelo vesel, da se kakovost aplikacij izboljšuje in so vedno bliže tistim na iPhonu. Dokler ne ugotovim, da so se tačas, ko sem gledal stran, razvijalci na Applovi platformi spomnili še bolj norih zadev (pinkponk!) in da so tačas njihove aplikacije postale še lepše in njihove ikonce še bolj kul. Pa se pokusim potolažiti, da oni pač ne morejo tako prilagoditi telefona svojim željam in da je Android "ful odprt", karkoli že to pomeni. Oni pa meni zabrusijo nazaj, da še vedno ne morem narediti posnetka zaslona, ne da bi "rootal" telefon ali namestil nekaj sto mega veliko razvojno okolje. In imajo čisto prav.

Če bi mi jutri telefon spet padel v morje, bi spet kupil Androida? Bi. Windows Phone 7 je še vedno poln težav (a zdaj vsaj obeta), iPhone je še vedno predrag in jaz sem še vedno neroden. Android pa je lahko tudi poceni. A čez eno leto bo morda vse drugače, do takrat pa bom gotovo potreboval nov telefon, kdo ve, kaj se bo zgodilo zdajšnjemu. Pa še aneks k pogodbi z mobilnim operaterjem mi bo do takrat potekel. In bom spet kupil telefon za 50 evrov.

Nekateri pravijo, da Android enostavno ni za ženske. Sam bom bolj politično korekten in se bom pridružil tistim, ki trdijo, da so bili prvi Androidi samo za geeke in da so sodobni telefoni z Androidom še vedno samo za geeke.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji