Objavljeno: 26.5.2009 | Avtor: Miran Varga | Monitor Maj 2009 | Teme: preizkus, nVidia

Izenačeno!

Rdeče-zeleni dvoboj na trgu grafičnih kartic se nadaljuje. Letošnji preizkusi grafičnih kartic so kazali na zanimivo dogajanje v grafičnem svetu, ki ga je v nižjem in srednjem segmentu dobival AMD, v najvišjem pa je z zadnjimi rešitvami kraljevala Nvidia. Tokrat je bil na vrsti za preizkus zgornji srednji razred in rezultat je povsem nepričakovan: bilo je neodločeno.

V AMD ostajajo zvesti preteklemu receptu, ki narekuje, da najprej predstavijo najzmogljivejši model, z njim poberejo smetano uporabnikov, ki jih cena izdelka ne ovira, šele zatem pa na police zložijo manj zmogljive in cenovno ugodnejše različice. Nvidijin odgovor na novega Radeona HD4890 je malce neroden. GeForce GTX 275 z imenom izdaja, da bo imel v svoji družini podrejeno vlogo, utegne pa zato biti vdan služabnik (in priden zbiratelj kupcev). Poglejmo, s čim bodo imeli opravka igričarji letošnjo pomlad (in poletje).

AMD Radeon HD4890

Gigabyte AMD Radeon HD4890, 1 GB GDRR5

Kaj: Grafična kartica, združljiva z DirectX 10.1.
Kje: Avtera, www.avtera.si.
Cena: 246 EUR.Za: Zmogljivost, navijalski potencial.
Proti: Ob obremenitvi glasen ventilator.

V AMD so že dolgo razmišljali o posodobitvi svojega Radeona HD4870, ki je bil do prihoda modela HD4890 najhitrejša enojedrna kartica tega izdelovalca. Letošnjo pomlad je prvi le dobil dostojnega naslednika. Če ne bi bilo različnih nalepk na hladilnih rešitvah in hrbtni strani kartice, bi ju celo lahko zamenjali.

Naš testni primerek HD4890, ki je prišel iz Gigabytove tovarne, gradi na novem grafičnem procesorju RV790. Ta je izdelan v 55-nm tehnološkem procesu, ki je inženirjem omogočil, da v sredico vgradijo 16 zmogljivih procesnih enot in 800 senčilnikov. Procesor s pomnilnikom komunicira prek 256-bitnega vodila, na voljo pa ima gigabajt zelo hitrega pomnilnika GDDR5. Gigabyte se je držal AMDjevih priporočil in delovne frekvence kartice nastavil na 850 MHz za procesor ter 975 MHz za pomnilnik. Te so precej varno postavljene, saj je moč novega Radeona z malo znanja pognati onkraj gigaherčnih meja, to pa je za grafično kartico odličen dosežek. Kot vsi Radeoni HD zadnjih let tudi novinec podpira grafično knjižico DirectX 10.1, senčilni model 4.1, grafično vodilo PCIexpress 2.0 in ponuja strojno pohitritev dekodiranja zahtevnejših video vsebin, kakršne najdemo na nosilcih blu-ray.

Radeon HD4890 prinaša točno to, kar smo od njega pričakovali. V grafičnih preizkusih je okoli 15 odstotkov hitrejši od predhodnika, v nekaterih igrah pa se ta številka še občutno poviša, predvsem na račun novih in bolje optimiziranih gonilnikov. Sicer pa je veliko odvisno tudi od same igre, nekatere med njimi (pravzaprav večina), jih preprosto obožuje visoke delovne takte, tako osrednjega kot grafičnega procesorja. Tega se, vsaj tako se zdi, pri AMD še kako dobro zavedajo.

Vrhunske zmogljivosti se poznajo tudi pri porabi energije. Radeon HD4890 je standardno opremljen z dvema PCIe VGA napajalnima priključkoma. To daje vedeti, da osnovnih 75 W, ki jih lahko zagotovi sama grafična reža na osnovni plošči, ne bo dovolj. Izdelovalec navaja, da novi Radeon ob največji obremeniti zahteva za svoje delo do 210 W energije, ob navitju pa še ustrezno več. K sreči masivni hladilnik, ki zaseda prostor dodatne reže, dobro opravlja svoje delo in le ob obremenitvi postane glasnejši. S programskimi orodji je njegovo delo sicer moč uravnavati in prilagoditi hitrost vrtenja ventilatorja različnim temperaturam jedra ter tako ustvariti tišji zvočni profil kartice, ne da bi grobo posegli v njeno delovanje. Podobno je z navijanjem. Orodje ATI Overdrive omogoča doseganje višjih delovnih taktov procesorja in pomnilnika, očitno se tudi sami zavedajo, da ima kartica še precej rezerve.

Z zavidljivimi rezultati bo postregla tudi naveza dveh takih kartic v načinu CrossFire, smo pa skoraj povsem prepričani, da nas bo AMD čez nekaj mesecev tudi sam razveselil s hišno dvojedrno različico X2, če ga le ne bodo prej prehiteli kar posamezni izdelovalci (predvsem ASUS in/ali Sapphire), ki vso potrebno tehnologijo že imajo, rešiti morajo le vprašanje visoke porabe grafičnih procesorjev. Prav mogoče bo zato treba počakati do prehoda tovarn na 45- ali celo 32-nm izdelavni proces.

Če povzamemo, je Radeon HD4890 odlična kartica, saj je zavoljo trde konkurence ena najboljših izbir zahtevnih igričarjev, ki uživajo v vsej lepoti iger, igranih v ločljivosti 1920 × 1200 pik. Še pred letom dni si igranja v polni visoki ločljivosti od grafičnih kartic v cenovnem razredu okoli 250 evrov nismo mogli predstavljati.

Nvidia GeForce GTX 275

Gainward Nvidia GeForce GTX 275, 896 MB GDDR3

Kaj: Grafična kartica, združljiva z DirectX 10.
Kje: Asbis, www.asbis.si.
Cena: 272 EUR.Za: Zmogljivost, dobra hladilna rešitev.
Proti: Omejen potencial navijanja.

Čeprav se bo marsikomu, med drugim tudi piscu teh vrstic, zazdelo, da bi morali zeleni glede na rezultate Radeona HD4890 premisliti, kako iz svoje najhitrejše enojedrne kartice GeForce GTX 285 izvleči še kak atom moči, se to ne bo zgodilo, saj zaenkrat ostaja najzmogljivejši tak primerek na trgu. V taboru Nvidie so namreč pripravili drugačno protiorožje, kot sami pravijo, naj bi model GTX 275 sicer malce počasnejši od zmogljivejših modelov tega izdelovalca, a ker je tudi cenejši za izdelavo, je nižja tudi njegova cena. Kje tu dvoboj, povprašate? Odgovorili vam bodo, da v razmerju cena/zmogljivost, in to povsem drži, vendar bo moral GTX 275 tudi v praksi upravičiti nekaj evrskih desetakov višjo ceno.

Da so v Nvidii z delom hiteli, priča tudi lovljenje predstavitvenega datuma nove kartice - ta naj bi bila predstavljena na isti dan kot Radeon HD4890, torej 9. aprila. Ko so v AMD nato svoj datum premaknili na sam začetek aprila (to se v tej branži zgodi le redko), so jim v Nvidii sledili le s sporočilom za javnost, kartic pa ni bilo na spregled. Nič čudnega, saj se je izkazalo, da je GeForce GTX 275 ne le v Sloveniji, temveč tudi tujini težko dejansko najti v trgovini, trgovci jo imajo le na cenikih. Prvi model, ki je našel pot v kokoško in s tem v Monitorjev laboratorij, je delo Gainwardovih inženirjev, pa še temu je komaj uspelo ujeti konec naše redakcije.

Skoraj 27 cm dolga kartica, ki začuda ni grajena na povsem referenčnem dizajnu, daje vedeti, da se gredo pri Nvidii zopet reciklažo, saj je razvojnih sredstev zaradi nižjih prihodkov v zadnjem letu očitno manj. Pod masivnim hladilnikom z dvema ventilatorjema, ki svoje delo opravljata znatno bolje kot referenčna hladilna rešitev pri drugih modelih te družine, se skriva jedro GT200. 55 nm čip ima vgrajenih 240 grafičnih jedrc in 80 enot za obdelavo tekstur. Pomnilniško vodilo je kot pri sestrski rešitvi GTX 280 448-bitno, zato je kartica opremljena z 896 MB pomnilnika GDDR3. Delovni takti so naslednji: procesor 633 MHz, pomnilnik 1160 MHz in senčilniki (1404 MHz). Že te številke kažejo na to, da se GTX 275 po zmogljivostih uvršča med modela GTX 260 in GTX 285, bližje kateremu je, verjetno ni treba posebej razlagati.

GeForce GTX 275 je po pričakovanjih prevladoval na sintetičnih preizkusih 3DMark, kjer po zaslugi tehnologij CUDA in PhysX vedno dobi lepo bero dodatnih točk, a ob uporabi v igrah in praktičnih programih hitro izpuhtijo. Kljub temu je GTX 275 postregel z resnično impresivnimi rezultati, saj je po zmogljivostih nedaleč od občutno dražje kartice GTX 285. Razveseljuje tudi nizek upad zmogljivosti, ko so vklopljene tehnologije za lepšanje slike, tega bodo igričarji pri visokih ločljivostih še posebej veseli. Žal je Nvidia iz grafične kartice že iztisnila skoraj vse zmogljivosti, zato se (nedeljski) navijalci lahko nadejajo kvečjemu od 5 do 10 odstotkov pohitritev.

Da je GTX 275 pravi mali požeruh, kažejo tudi navedbe izdelovalca, ki maksimalno porabo energije (v nenavitem stanju, seveda) predstavljajo s številko 219 W. Čeprav bi od dveh 8 cm ventilatorjev na Gainwardovi GTX 275 pričakovali, da bosta glasnejša od ventilatorja na HD4890, je stanje v praksi ravno nasprotno. Dotični GeForce lahko po tej plati le pohvalimo, saj je tišji od svojega konkurenta, žal pa moramo dodati, da bo večina kartic na trgu temeljila na "družinskih" referenčnih hladilnih rešitvah. Saj veste, reciklaža. Po daljšem mučenju kartice smo ugotovili, da ima spremenjena zasnova hladilne rešitve tudi slabo stran - lahka sapica ventilatorjev namreč slabše odvaja toploto, zato so temperature nekoliko višje od drugih članic te družine, a še vedno povsem sprejemljive.

Na vrhu kartice najdemo dva jezička SLI. To pomeni, da je kartico moč uporabiti tudi v t. i. navezi 3way-SLI, torej treh enakih kartic, a to bo, menimo, silno redko, saj takšna konfiguracija preprosto nima racionalne osnove (pa še dodaten vložek v zelo zmogljiv napajalnik in osnovno ploščo bi bržkone jeziček nagnil v prid dvema zmogljivejšima in dražjima modeloma kot k trem cenejšim).

GeForce GTX 275 je odlična grafična kartica, ki se povsem suvereno kosa z Radeonom HD4890 in ga občasno tudi premaga. V tabeli sta zaradi primerjave s prejšnjimi preizkusi le dve igri, očitno pa je, da je AMD z zadnjimi gonilniki ATI Catalyst dosegel občutno pohitritev v igri NFS:Undercover, saj sta se sicer kartici pri drugih naslovih izmenjevali v vodstvu, razlika pa je bila vedno le nekaj izrisanih sličic na sekundo v korist ene ali druge. Naše priporočilo za nakup si zato tokrat zaslužita obe, čeprav bo vsaj v prvem mesecu Radeon v občutni prednosti, predvsem zaradi nižje cene in večje razpoložljivosti modelov različnih znamk. A zeleni tabor se je več kot uspešno vrnil v boj za vse bolj zahtevne igričarje.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji