Objavljeno: 3.9.2012 10:36 | Avtor: Boris Šavc | Monitor Julij-avgust 2012 | Teme: android, brskalnik, google

Izdelava elektronske revije

Pravijo, da tisk umira. Iz dneva v dan se tiskana beseda vse manj bere. Po informacije večinoma hodimo v splet. S pohodom mobilnih naprav je trend še očitnejši. Vendar ljudje berejo in bodo vedno brali. Tudi v krizi so priložnosti za uspeh. Uspeh elektronske izdaje znanega časnika New York Times priča o priložnosti, ki čaka, da jo zagrabimo. Z Google Currents Producer ustvarimo elektronsko revijo.

Začetni uvoz spletne vsebine spodobno opravi svoje delo.

Googlov novičar se imenuje Currents in se dobi tako v androidnem kot jabolčnem okusu. Čeprav se zdi, da ne odstopa od tekmecev, ima v primerjavi s Flipboardom, aplikacijo Pulse in podobnimi veliko prednost, orodje za izdelavo lastnega vira, Google Currents Producer. Uporabnik z Google Readerjem v bralnik/zbiralnik Currents sicer lahko doda poljuben RSS vir, a prava izkoriščenost tehnologije se izkaže šele z naročnino na namensko izdelano elektronsko revijo, kakršnih nam aplikacija ponudi na tone. Da bi jih bilo tudi v prihodnje čim več, nam Google postreže s programom za izdelavo obogatene vsebine. S Producentom lahko vsakdo izdela svojo edicijo in jo objavi svetu. Zanjo ne potrebujemo že uspešnega spletnega dnevnika ali spletišča, saj zlahka začnemo iz ničle.

Na sliki je uporabniški vmesnik z izvrstnim predogledom, ki zvesto upošteva muhe posameznih različic zbiralnika Currents.

Prva težava nastane ob prijavi v spletno aplikacijo, saj Currents Producer podpira zgolj hišni brskalnik Chrome. Ko preživimo prvi šok, gre vse kot po maslu. Za prijavo uporabimo svoj Googlov račun ali odpremo novega. Slednje je posebej priporočljivo, če sodeluje več ljudi. Začetek dela si krepko olajšamo z uporabo svojega RSS vira, saj zna Producer iz tovrstnih novičk marsikaj pričarati. Vgrajeni generator solidno opravi delo, nato se lotimo popravljanja podrobnosti. Uporabniški vmesnik je razdeljen na tretjine, pri čemer je na skrajni levi izbirnik, s katerim dinamično menjamo akcije, ki zavzamejo osrednji del zaslona. Na desni je predogled vsebine, ki zna simulirati prikaz nastajajočega izdelka tako na telefonu kot na tablici in pri tem loči med operacijskima sistemoma iOS in Android. V Edition Settings, ki je prva izbira po končanem samodejnem generiranju osnutka publikacije, izdelek poimenujemo, opišemo, mu dodamo naslovno sliko, morebitno reklamno pasico in ga povežemo z Googlovo statistiko Analytics. Kot resničen časnik ali revija tudi edicija, objavljena v aplikaciji Currents, pozna razdelitev na odseke. Pod Sections lahko ustvarjamo, premikamo ali brišemo posamezne sklope znotraj navidezne revije. Vanje dodajamo že omenjene RSS vire novic, članke iz Google Docs, uvoz iz HTMLja, fotografije s priljubljenih spletišč (Flickr, Picasa Web) ali medijskega RSS vira, video posnetke iz spletne videoteke YouTube, posodobitve družabnih omrežij (neposredno le Google+) ter datoteke EPUB. Večino časa, prebitega s Producentom, bomo preživeli v Manage articles, kjer najprej izberemo želeni sklop, nato pa v njem podrobneje urejamo posamezne vnose, ki jim po želji spremenimo naslov, podnaslov, avtorja, vsebino in dodamo video posnetke, slike ali poljubne povezave. Vsakemu prispevku lahko zamenjamo tudi predlogo in mu dodamo povezavo na kak drug članek/novico, objavljen v naši elektronski reviji. Stalne grafike, ki jih bomo uporabili večkrat, dodamo v knjižnico Media library. Če se v izbirniku odločimo za Grant access, dobimo na zaslon možnost dodajanja upraviteljev in določanja pravic dostopa do posameznih sekcij. Google Currents loči med različnimi območji sveta in to smo na lastni koži občutili tudi Slovenci, saj mobilni program na naši tržnici Play sprva ni bil na voljo. V isti maniri lahko dostop do svoje vsebine omejimo tudi mi. Z Distribute določimo območja, kjer bodo publikacijo smeli brati, izberemo privzeti jezik in po želji nastavimo samodejno prevajanje. Zadnja možnost bo v jeziku, ki je drugačen od privzetega, vsebino z Google Translate samodejno prevedla v bralcu razumljive besede. Preostane nam le še objava publikacije, z izbiro Publish bo svet bogatejši za novo elektronsko publikacijo.

Google Currents Producer

Program za izdelavo elektronske publikacije.

Prodaja: Google.

Cena: Brezplačno.

ZA: Za prav vsakogar, enostavnost, predogled vsebine.

PROTI: Omejenost na brskalnik Chrome.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji