Objavljeno: 30.8.2022 | Avtor: Vinko Seliškar | Monitor September 2022

Izdatki za programsko opremo rastejo hitreje od vlaganj v druga področja IT

Poraba podjetij za programsko opremo se (stalno) povečuje. In to več kot dvakrat hitreje od naložb v IT-okolja podjetij. Pričakovano prednjačijo programska oprema iz oblaka in poslovne aplikacije.

Sveže poročilo družbe Forrester Research jasno ugotavlja, da na (poslovni) programski opremi poslovni svet stoji. Napovedi so namreč izredno obetavne, saj bo globalna poraba za programsko opremo še naprej rasla kljub oviram v obliki inflacije, geopolitičnih tveganj in pomanjkanja delovne sile. Dejavniki, ki predstavljajo gonilo rasti, so namreč močnejši od preprek. Omenjeno analitično podjetje napoveduje, da bo področje programske opreme med letoma 2021 in 2023 predvsem na račun uvajanja aplikacij v oblaku in novih/dodatnih poslovnih aplikacij doseglo povprečno letno stopnjo rasti (CAGR) v višini 10,3 odstotka, kar pomeni, da bo to področje raslo več kot dvakrat hitreje od drugih segmentov IT. Ti bodo po napovedih podjetja za tržne raziskave v istem časovnem obdobju zabeležili »le« 4,4-odstotno rast.

Odpornost programske opreme

Poročilo, ki temelji na raziskavi, v kateri je sodelovalo 657 ponudnikov programske opreme, ki kotirajo na ameriški borzi, napoveduje, da bodo imeli dramatični makroekonomski dogodki in drugi dejavniki majhen ali skromen vpliv na prodajo programske opreme. Ta ima zares zdrave temelje. Več kot polovica anketiranih podjetij naj bi v obravnavanem obdobju rahlo povečala prihodke, kar bo ugodno vplivalo na prodajo programske opreme – prodajalci le-te bodo deležni novega obdobja solidnih prihodkov in dobička, čeprav bo rast počasnejša kot v času koronske krize, ko so podjetja »na vrat na nos« uvajala predvsem programske rešitve za delo od doma in sodelovanje na daljavo. Raziskava tudi ugotavlja, da poslovna programska oprema ostaja najhitreje rastoča kategorija v proračunih za IT v podjetjih.

Rast poganja oblak

Za spodbujanje rasti poslovne programske opreme je že zadnje desetletje najbolj zaslužno računalništvo v oblaku. Analitiki pričakujejo, da bo prodaja poslovne programske opreme letos zrasla za 12 odstotkov, spodbujale pa jo bodo predvsem naložbe v tehnologijo oblaka zaradi pospešenih prizadevanj za digitalno preobrazbo poslovanja podjetij. Zastarele programske rešitve v podjetjih pospešeno zamenjujejo nove, večina podjetij pa se pri tovrstni modernizaciji odloči za oblačne programske rešitve.

Kaj pravijo številke? Trg aplikacijske programske opreme bo v letih 2022 in 2023 zabeležil 11,4-odstotni CAGR, kar bo prodajalcem naneslo več kot 400 milijard evrov – tako so izračunali v podjetju Forrester Research. V skladu s poročilom, ki napoveduje, da bo zgolj trg programskih rešitev za upravljanje stikov s strankami (CRM) letos vreden 64 milijard evrov, pri čemer bo zrasel za 11,9 odstotka, bodo v tem segmentu najvišjo rast beležile aplikacije za pisarniško poslovanje in programske rešitve, razvite po meri podjetij.

Tudi poslovnim informacijskim sistemom (ERP) dobro kaže, njihova prodaja naj bi se letos povečala za dobro desetino (10,4 odstotka) predvsem zaradi že omenjenih prizadevanj za digitalno preobrazbo. Prodaja programske opreme za sodelovanje, kakršne so rešitve Microsoft Teams, Zoom in Slack, naj bi letos dosegla stopnjo rasti 11,9 odstotka.

Tudi infrastrukturo poganja programska oprema

Še več denarja kot za poslovne aplikacije naj bi podjetja letos in prihodnje leto odštela za t. i. infrastrukturno programsko opremo, in sicer več kot 400 milijard evrov. Rast naj bi tako v omenjenem obdobju dosegla kar 12,6 odstotka, pri čemer bodo podjetja največ denarja porabila za nadgradnje (zastarelih) zbirk podatkov in njihovo upravljanje ter analitične rešitve – posebej tiste, ki bodo omogočale analitiko v realnem času. Zelo dobro naj bi se prodajale tudi programske rešitve za razvoj aplikacij.

Hitreje od povprečja trga bodo rasle še rešitve za upravljanje (+13,1 odstotka), saj gre pričakovati, da bodo podjetja ob modernizaciji svojih IT-okolij klasične strežnike zamenjala z brezstrežniškimi arhitekturami in programskimi zabojniki, za to pa bodo potrebovala programsko opremo za njihovo učinkovito upravljanje.

Svojo podkategorijo med infrastrukturno programsko opremo – vsaj tako jo razvršča Forrester Research – ima tudi varnostna programska oprema. Prav ta bo kratkoročno zabeležila najvišjo rast (do konca leta 2023 analitiki pričakujejo kar 15,4-odstotno ) predvsem zaradi številnih kibernetskih napadov na podjetja in geopolitičnih izzivov, kot je rusko-ukrajinska vojna.

Programska oprema je vse dražja

Analitiki ocenjujejo, da ima poslovna programska oprema še veliko prostora za rast, ičeprav prodajalci programske opreme zadnja leta dosledno zvišujejo cene, ne da bi pri tem izgubili povpraševanje in stranke. Dejstvo je, da je programska oprema postala ključni del vsakdanjega poslovanja podjetij. Dražijo pa vsi, od malih do največjih ponudnikov, kot sta Microsoft in Adobe. Številna podjetja pa bi zastrigla z ušesi, ko bi prebrala, da povprečne marže proizvajalcev poslovne programske opreme dosegajo kar 70 odstotkov, torej so eni največjih dobičkarjev v svetu IT. In bodo to najverjetneje tudi ostali.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji