Objavljeno: 28.1.2008 22:48 | Avtor: Vlado Robar | Monitor Januar 2008

iPod z vonjem po Linuxu

Že v oceni iPoda prvega rodu (marec 2002) smo v Monitorju zapisali, da ima naprava dognan uporabniški vmesnik, ki se mu privadimo v petih minutah.

Prvi vtis o Rockboxu izdaja, da so ga izdelali ljudje, katerih računalniška kulturna dediščina je Linux.

To enostavnost rabe, ki se ji drugim izdelovalcem predvajalnikov digitalne glasbe ni nikoli uspelo približati, so v Applu ohranili do danes. A še tako dober izdelek je mogoče izboljšati. Cilj zanesenjakov, ki so se zbrali okrog spletišča Rockbox.org, je narediti odprtokodno programsko strojno opremo (firmware) za predvajalnike mp3. Ta programska strojna oprema (domiselno imenovana Rockbox) deluje v različnih predvajalnikih. Podprti so tudi skoraj vsi iPodi - razen najstarejših in najnovejših. Ker sem nam je zamisel zdela zanimiva, smo jo preizkusili na predvajalniku iPod mini.

Najprej se odpravimo na spletišče rockbox.org. Poiščemo svoj iPod in iz spleta prenesemo arhiv z datotekami za namestitev, ki je na voljo zanj. Posebej si pretočimo tudi navodila, ki jih bomo vsekakor potrebovali. Rockbox deluje zaenkrat zgolj na iPodih, formatiranih s FAT32 in ne z Applovim datotečnim sistemom HFS. Tudi prvi modeli, ki so imeli za priključitev na računalnik na voljo le vmesnik firewire, niso podprti.

iPod povežemo z računalnikom. Vsebino datoteke rockbox.zip - to je mapa z imenom .rockbox - prenesemo v korensko mapo iPoda. Iz spleta moramo v računalnik pretočiti in zagnati še izvršno datoteko, ki bo v iPod dodala novo strojno programsko opremo. Isto datoteko uporabimo tudi, če hočemo Rockbox odstraniti. Mimogrede, izvršna datoteka je na voljo za okolja Windows, OS X in Linux.

Samo nameščanje Rockboxa je končano v nekaj sekundah in pripravljeni smo na zagon novega "operacijskega sistema" na našem iPodu. Pravzaprav imamo na voljo dvojni zagon - poleg novega lahko še zmeraj uporabljamo tudi originalni Applov "operacijski sistem". Med njima lahko enostavno preklapljamo, podobno kot bi imeli računalnik z dvojnim zagonom (npr. Windows in Linux).

Prvi vtis o Rockboxu izdaja, da so ga izdelali ljudje, katerih računalniška kulturna dediščina je Linux. Nastavimo lahko skoraj "vse", poleg tega pa z našim iPodom lahko počnemo stvari, za katere se nam še sanjalo ni, da so mogoče. Pa gremo po vrsti - najprej prednosti. Predelani iPod omogoča preprosto pisanje zapiskov in pregledovanje slik - sicer le v zapisu jpeg. Slike prenesemo v iPod iz računalnika, za ogledovanje pa uporabimo kar preprost vgrajeni datotečni brskalnik. Ko sliko odpremo, jo lahko s kolescem povečujemo in se premikamo po povečani sliki. To lahko počnemo skoraj tako hitro kakor z novim predvajalnikom iPod Touch. Za nastavljanje jakosti in zvena glasbe imamo na voljo kar nekaj možnosti, Rockbox pa iz iPoda iztisne večjo jakost zvoka kakor Applov sistem. Prikaz na zaslončku lahko do podrobnosti prilagodimo, po želji si lahko namestimo tudi dodatne pisave. Najbolj se Rockbox izkaže pri igricah, razvili so jih več kot 20, od šaha do sudoka.

Rockbox ima kar nekaj slabosti. Samo nalaganje sistema iz bujenja je nekoliko počasnejše kot pri "originalnem" iPodu, saj se Rockbox znova naloži pri vsakem bujenju iz popolnega mirovanja. Osnovni menu v Rockboxu je po našem mnenju - ki je po petih letih in pol uporabe iPoda z Applovim sistemom zagotovo pristransko - manj dodelan kakor Applov. Menuji so neskončni (ko s kolescem pridemo do konca menuja, nas dodaten premik vrže na začetek) in to nam je spočetka povzročalo manjše težave. Pri hitrem spreminjanju glasnosti s kolescem opazimo, da glasnost zaostaja za premikanjem drsnika. Težave smo imeli tudi s polnjenjem akumulatorja, za katero se zdi, da v Rockboxu ni delovalo. Ko smo preklopili v Applov sistem, so težave izginile.

Precej nerodno je, da Rockbox ne zna uporabiti predvajalnih seznamov iTunes, ki precej pripomorejo k hitremu brskanju po več sto ali tisoč pesmih. Neposredno v iPodu lahko sicer ustvarimo nove predvajalne sezname, vendar je to bolj nerodna možnost.

Največja slabost Rockboxa je, da ne prepozna pesmi, kupljenih v Applovi glasbeni trgovini iTunes Music Store (ITMS), ki smo jih v iPod prenesli s programom iTunes. To ne velja za glasbo, kupljeno po novejših licenčnih pogojih (iTunes Plus) iz letošnjega leta. Ta glasba ni zaščitena in jo lahko brez omejitev predvajamo na vseh predvajalnikih. Po dodajanju glasbe s programom iTunes moramo zbirko podatkov Rockboxa, ki prikazuje vsebino, ročno osvežiti, včasih pomaga samo nov zagon iPoda.

Morda vas bo ta članek navdušil, da tudi sami poskusite nadgraditi svoj iPod. Tako lahko barvni iPod Color spremenimo kar v predvajalnik videa. Če nam rezultat ni všeč, lahko nadgradnjo vselej brez sledu odstranimo.

RockBox

Kaj: Odprtokodni projekt za razvoj programske strojne opreme za predvajalnike mp3.

Izdeluje: Rockbox, www.rockbox.org.

Za: Veliko možnosti nastavitev. Veliko dodatnih programčkov (igric). Je odstranljiv.

Proti: Ne prepozna glasbe, kupljene v iTunes Music Store. Ne zna uporabiti predvajalnih seznamov iTunes. Težave s polnjenjem akumulatorja.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji