Objavljeno: 27.3.2006 23:08 | Avtor: Vlado Robar | Monitor Marec 2006 | Teme: apple

iMac, Intel inside

Apple je junija lani objavil, da bo v enem letu začel vgrajevati v svoje računalnike Intelove procesorje namesto procesorjev PowerPC G4 in G5. Prehod naj bi bil postopen in po načrtih naj bi ga dokončali do konca leta 2007.

V kalifornijskem računalniškem podjetju pa so se podvizali in so prvi računalnik z Intelovim dvojedrnim procesorjem Core Duo T2500 predstavili že januarja na prireditvi MacWorld Expo. Ta čast je pripadla iMacu, ki je večkrat zaznamoval pretekle prireditve. Hkrati je Apple predstavil tudi prenosnik MacBook Pro, ki bo prav tako deloval s procesorjem Core Duo, a ga zaenkrat še ni na trgu.

Oblikovno je novi iMac enak predhodniku s procesorjem G5. Gre za računalnik, ki od prvega rodu naprej sledi zapovedi "vse v enem". V ohišje je poleg zaslona LCD spravljeno vse drobovje računalnika. Na voljo sta dva modela, s 17-palčnim in 20-palčnim zaslonom. Preizkusili smo slednjega. Zaslon ponuja sliko širokega formata ločljivosti 1680 × 1050 pik, kar je za tretjino večja delovna površina, kot jo zmore manjši model (1440 × 900 pik). Za prikaz skrbi grafična kartica ATI Radeon X1600 s 128 MB grafičnega pomnilnika. Disk z 250 GB zagotavlja dovolj prostora za shranjevanje velike količine podatkov. Te lahko shranjujemo tudi na optične nosilce v pogonu z režo, SuperDrive (DVD?RW, podpora dvoplastnim nosilcem).

Vsi priključki za vmesnike so razvrščeni na zadnji strani iMaca. Tu najdemo tri priključke USB 2.0, dva firewire (400 Mb/s), zvočni vhod in izhod (digitalni S/P DIF), video izhod mini-DVI (za priključitev potrebujemo posebni prilagojevalnik, ki ni priložen) ter ožičeno omrežno kartico (1 Gb/s). Vgrajena sta še brezžična omrežna kartica AirportExpress (802.11g) in vmesnik bluetooth. Podobno kot prvi iMac, ki ni imel disketne enote, pomeni svojevrsten prelom s tradicijo tudi najnovejši, ki nima vgrajenega modema. Zadaj najdemo še priključek za električno napajanje in gumb za vklop, ki bi prej sodil na sprednjo stran ohišja, saj ga nekoliko težko zatipamo. Nad zaslonom je vgrajena spletna kamera iSight (640 × 480 pik), na dnu ohišja pa sta zvočnika. Poleg naštetega so priloženi še tipkovnica, optična miška MightyMouse ter daljinski upravljalec, ki skupaj s programom FrontRow spremeni iMac v večpredstavni center.

Z novim iMacom je prišla na trg tudi različica operacijskega sistema OS X 10.4 za Intelove procesorje. Ta je povsem enaka različici za Mace s procesorjem PowerPC. Na disku je nameščeno obilo programov. Najbolj znan je paket iLife '06 (programi iTunes, iMovie HD, iPhoto, GarageBand, iWeb in iDVD). Poleg tega je dodanih še nekaj iger in uporabnih programov. Okolje in dodatne programe namestimo z dveh nosilcev DVD.

Preizkušani iMac z vgrajenim 1 GB pomnilnika deluje hitro tako pri zagonu kot pri običajnih opravilih. Zanimiveje si je ogledati, kako se obnese pri računsko zahtevnejših nalogah. Po Applovih marketinških trditvah naj bi bil novi iMac od dvakrat do trikrat hitrejši od iMaca s procesorjem PowerPC G5 pri taktu 2.1 GHz. Da bi to preizkusili v praksi, smo na obeh računalnikih (vsak po 1 GB pomnilnika) pognali program XBench 1.2. Ta meri hitrost delovanja nekaterih osnovnih podsistemov (procesor, grafika, pomnilnik, disk) in z uteženjem dobljenih rezultatov dobi končni rezultat. Dodatno smo še preverili hitrost, tako da smo dva filmčka v zapisu m4p s programom QuickTime 7 Pro pretvorili v zapis, primeren za predvajanje na novem iPodu, ter izmerili čas, potreben za pretvorbo. Rezultati XBench, zbrani v tabeli, kažejo, da je novi iMac celo počasnejši od predhodnika. Podrobnejši pregled rezultatov pokaže, da se Intelov procesor slabo odreže predvsem pri operacijah, ki jih v procesorju G5 opravi enota AltiVec - te Intelov procesor nima - pri drugih pa je precej hitrejši od G5. Pri obdelavi videa je novi iMac približno za tretjino hitrejši, nikakor pa pohitrenje ni tako dramatično, kot trdijo v Applu. Če upoštevamo, da ima novinec na eni rezini kar dve procesorski jedri, bi pričakovali več. Resnici na ljubo pa zna le ustrezno napisan program izkoristiti obe procesorski jedri. Tudi operacijski sistem lahko s porazdeljevanjem opravil med obe jedri precej pripomore k hitrejšemu delovanju celotnega sistema.

iMac

Kaj: Namizni računalnik Intel Core Duo 2500, 2,0 GHz, 250 GB, 512 MB RAM, 20-palčni zaslon LCD, 1680 × 1050 pik.

Izdeluje: Apple, www.apple.com.

Prodaja: E.P.L., www.epl.si.

Cena: 359.850 tolarjev (17-palčni model), 466.740 tolarjev (20-palčni model).

Za: Elegantno oblikovanje, obilo programske opreme.

Proti: Gumb za vklop na zadnji strani ohišja, cena.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji