Objavljeno: 13.7.2005 12:43 | Avtor: Peter Šepetavc | Monitor Julij 2002

Iiyaminih 19 palcev

Monitorji LCD so z diagonalami od 15 do 18 palcev lepo dopolnili ponudbo in v nekaterih primerih celo nadomestili 17- in 19-palčne monitorje s katodno cevjo. Ponudba večjih zaslonov z višjimi ločljivostmi pa je bila in je še dokaj borna.

Prvi 19-palčnik, ki smo ga preizkusili, je Iiyamin monitor AU4831D in ob veliki diagonali se lahko pohvali tudi s tem, da gre za prvi monitor LCD z ločljivostjo 1600 × 1200. Kot zanimivost omenimo, da to ločljivost pri nekaterih prenosnikih najdemo že pri 15-palčnih zaslonih. S takimi zasloni lahko izdelovalci monitorjev LCD konkurirajo tudi največjim monitorjem s katodno cevjo, ki jih najdemo predvsem pri oblikovalcih in kjer doslej monitorjev z zasloni LCD nismo našli.

AU4831D se po obliki, razen velikosti, ne razlikuje od drugih LCD istega izdelovalca. V dokaj masivno stojalo je že vgrajen napajalnik, omogoča pa tako vrtenje okoli navpične osi kot tudi zasuk zaslona za 90°. Na zadnji strani najdemo priključka VGA in DVI. Menuji so prenovljeni in preglednejši kot pri prejšnjih Iiyaminih modelih. Avtomatska nastavitev je dokaj slaba, saj smo morali za optimalno sliko nekatere lastnosti, predvsem svetlost, popraviti ročno.

Monitor je prikazal ostro sliko, ki pa ni bila brez napak. Predvsem bi pograjali slabo enakomernost, saj je slika ob robovih opazno temnejša, kar se opazi tudi pri običajnem delu, ne samo na preizkusnih slikah. Kotna vidljivost je zelo dobra, saj se slika pri gledanju pod večjim kotom samo rahlo zatemni, barve pa se ne spremenijo. Sneženje na drobnih vzorcih je ob priklopu na vmesnik VGA dokaj opazno in že skoraj moteče, seveda pa se mu lahko izognemo, če monitor priklopimo na vmesnik DVI in se s tem izognemo dvakratnemu pretvarjanju slike, katerega posledica je sneženje. Pohvaliti moramo prikaz svetlih in temnih odtenkov, ki so zelo dobro razločni, slika pa je kontrastna.

Iiyamin 19-palčnik je verjetno samo prvi iz širše ponudbe tako velikih monitorjev LCD, saj lahko pričakujemo, da bodo tudi pri nas kmalu na voljo tudi taki modeli drugih izdelovalcev in da bodo okorne 21-palčnike na mizah počasi izpodrivali njihovi tanjši in elegantnejši nasledniki. Seveda pa bomo morali počakati tudi na to, da se malo znižajo cene.

Iiyama AU4831D

Kaj: 19-palčni monitor LCD.

Zahteve: Izhod VGA ali DVI na grafični kartici.

Izdeluje: Iiyama, www.iiyama.com.

Prodaja: Acord-92, www.acord-92.si, (01) 583 72 30.

Cena: 575.880 tolarjev.

Za: Velikost, ločljivost, nastavljanje.

Proti: Cena, enakomernost ob robovih.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji