Objavljeno: 13.7.2005 12:43 | Avtor: Peter Šepetavc | Monitor Julij 2002

Igre za PocketPC

SimCity 2000

Velikost: 4198 KB.

Izdeluje: ZioSoft, www.ziosoft.com.

Cena: 30 dolarjev.

Za: Videz in zmožnosti različice za osebne računalnike.

Proti: Zasede precej pomnilnika, nepreglednost zaradi majhnega zaslona.

Serija iger SimCity sodi med legende simulacij za osebne računalnike. Druga različica, SimCity 2000, pa je zdaj na voljo tudi za ročne računalnike. V igri smo postavljeni v vlogo župana, ki skrbi za razvoj mesta od postavitve prvih hiš do milijonskega mravljišča, ob tem pa se spopada s številnimi težavami, od onesnaževanja in preobilice prometa do katastrof v obliki požarov in potresov. Različica za ročne računalnike je povsem enaka tisti za namizne računalnike, le da igro igramo na manjšem zaslonu, zato postane dogajanje včasih zelo nepregledno.

Invasion: The Grey Day

Velikost: 4539 KB.

Izdeluje: KyouWan, www.kyouwan.com.

Cena: 25 dolarjev.

Za: Igralnost, zvok.

Proti: Neroden nadzor nad enotami.

Strategije v stvarnem času so pred nekaj leti začele svoj pohod in kmalu postale ena najbolj priljubljenih zvrsti iger. Invasion: The Grey Day se po načinu igranja povsem zgleduje po igrah te vrste za namizne računalnike. Igra ima kampanjo z 22 nalogami, ki jih lahko igramo na strani ljudi ali malih zelenih napadalcev. Na voljo imamo razne enote in stavbe, igranje pa poteka na dokaj raznolikih in obsežnih zemljevidih. Dogajanje je popestreno z dobrimi zvočnimi učinki in glasbo. Igri lahko olitamo samo nerodno upravljanje enot, saj je včasih treba malo več klikarit po zaslonu.

Chopper Alley

Velikost: 4430 KB.

Izdeluje: ZioSoft, www.ziosoft.com.

Cena: 20 dolarjev.

Za: Dobra grafika in zvok, raznolike naloge.

Proti: Nerodno vodenje helikopterja.

Chopper Alley sodi med najbolj znane igre za naprave PocketPC. Gre za arkadno simulacijo letenja s helikopterjem. Na voljo imamo šest različnih helikopterjev, ki jih lahko poljubno opremimo iz arzenala osmih različnih orožij. Opraviti moramo 25 različnih nalog, "operacije" pa potekajo v petih različnih pokrajinah. Grafika je zelo dobra in nekoliko spominja na prvo različico igre Comanche za namizne računalnike, igri pa lahko očitamo malo nerodno vodenje helikopterja, ki zahteva kar precej posegov s peresom po zaslonu. Temu bi se lahko izognili, če bi avtorji bolje izkoristili gumbe na računalniku.

Rayman

Velikost: 4690 KB.

Izdeluje: LudiGames, www.gameloft.com.

Cena: 20 dolarjev.

Za: Dobra grafika, zelo dobro vodenje lika.

Proti: Nekatere podrobnosti so skoraj premajhne.

Rayman, ki je na osebnih računalnikih že nekaj časa na voljo v tridimenzionalni različici, je na ročnih računalnikih 2D arkada. Raymana vodimo po osmih različnih svetovih in čez 31 različnih stopenj, na katerih moramo reševati svet pred zlobnežem in rešiti t. i. Toonse. V igri lahko skačemo, streljamo, letimo ... Glavni lik vodimo s kombinacijo smernega križca in dveh gumbov, ki sta narisana na zaslonu in sta dovolj velika tudi za tiste z bolj nerodnimi prsti. Ročni računalnik tako postane skoraj prava prenosna igralna konzola. Igri težko kaj očitamo, morda bi omenili le, da so tu in tam nekatere podrobnosti zaradi majhnega zaslona skoraj predrobne.

Soccer Addict

Velikost: 4035 KB.

Izdeluje: Hexacto, www.hexacto.com.

Cena: 30 dolarjev.

Za: Igralnost, slovenska reprezentanca.

Proti: Nerodno vodenje igralcev.

Nogomet je najpomembnejša postranska stvar na svetu, kar v zadnjem času občutimo tudi pri nas. Zato ne preseneča veliko število nogometnih simulacij za računalnike. Soccer Addict nam omogoča, da odigramo posamezne tekme, prvenstvo ali samo streljamo enajstmetrovke. Na voljo imamo 18 različnih reprezentanc, med njimi pa je presenetljivo tudi Slovenija, ki v takih igrah navadno manjka. Posamezna tekma lahko traja 10, 20 ali 30 minut. Igralce vodimo s peresom, način vodenja pa je malo neroden in vsaj v začetku zahteva kar precej privajanja. Bolje bi bilo, ko bi avtorji za to uporabili smerni križec. Drugače gre za zelo dinamično igro, ki bo, kot pove že njeno ime, hitro zasvojila vse navdušence za nogomet.

Snails

Velikost: 3830 KB.

Izdeluje: Syntact Oy, ce.syntact.fi.

Cena: 12 dolarjev.

Za: Odlična grafika in zvočni učinki, možnost nadgradnje z dodatki.

Proti: Glasba sčasoma postane dolgočasna.

Igra Worms je s preprosto zamislijo osvojila srca ljubiteljev preprostih arkadnih iger. Na ročnih računalnikih sicer ne vodimo črvov, ampak polžke, kljub temu pa gre za v osnovi enako igro. S svojo vojsko polžev moramo na določenem zemljevidu pobiti celotno vojsko nasprotnikov. Pri tem imamo na izbiro različna orožja, polže pa lahko skoraj poljubno premikamo čez ovire, ustrelimo in se potem hitro skrijemo, da nas ne doleti morebitni protinapad. Igro krasi risankasta grafika in dobri zvočni učinki, le glasba postane sčasoma monotona, saj se malo preveč ponavlja. V spletu so na voljo tudi številna dodatna orožja in zemljevidi, tako da igranje zlepa ne postane nezanimivo.

PalmChess

Velikost: 290 KB.

Izdeluje: Synctel, www.synctel.com.

Cena: 30 dolarjev.

Za: Obilica zmožnosti, dokaj zmogljiv šahovski pogon, zasede malo pomnilnika.

Proti: Počasnost na zahtevnejših stopnjah.

Šah je starodavna igra, ki je za računalnike na voljo v nešteto različicah. Med šahovskimi programi za ročne računalnike pa je med najbolj priljubljenimi PalmChess. Gre za dokaj zmogljiv šahovski program s šestimi težavnostnimi stopnjami. Poleg običajne igre lahko gledamo tudi dvoboj računalnika samega s seboj, lahko si nastavimo poljubno razporeditev figur, igranje pa kadarkoli prekinemo in igro shranimo. PalmChess podpira zapis PNG, ki je standarden za prenos iger med različnimi šahovskimi programi. Zmogljivost pa moramo plačati s sorazmerno počasnostjo, saj si na zahtevnejših stopnjah program vzame kar nekaj časa za potezo.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji