Objavljeno: 25.9.2012 | Avtor: Miran Varga | Monitor September 2012

Pregrešno hiter

Zdi se, da bodo letos naslov najhitrejšega razvoja na področju računalniških tehnologij pospravili v žep pogoni SSD. Toliko različnih modelov, krmilnikov in drugih tehnoloških novotarij, kolikor jih prejemamo iz meseca v mesec, že dolgo nismo videli. Sredi poletja je v Monitorjev laboratorij prišel tudi nov OCZjev paradni konj, pogon Vertex 4, in nam razkazal mišice.

Uporabniki od pogonov SSD pričakujemo predvsem hitrost. In prav te smo bili z vsako novo generacijo tudi deležni. Hiter razvoj izdelkov pa je prinesel tudi še kakšno manj iskano lastnost, denimo težave s stabilnostjo delovanja. Tega se zelo dobro zavedajo v podjetju OCZ Technology, ki je eno izmed pionirjev na področju pogonov SSD. Že s prvo generacijo pogonov OCZ Vertex so dokazali, da smo tudi domači uporabniki lahko deležni hitrosti, ki so bile v preteklosti pridržane za precej dražje "poslovne" komponente. A hitro so se našli konkurenti z zelo dobrimi izdelki in začel se je boj za številke pri zapisovanju in branju megabajtov podatkov. Vertex 2 je še ohranil hitrostno prednost pred konkurenco, a žal tudi na škodo zanesljivosti delovanja. Trgovci z računalniško opremo vedo povedati tudi to, da je bržkone presegel vse rekorde zamenjav izdelkov v garancijski dobi v zadnjem desetletju. Nič kaj lepa opazka, a velik del zaslug za ta slab ugled gre pravzaprav izdelovalcu krmilnika, družbi SandForce. Zato so v OCZju naslednika, Vertex 3, zasnovali vsaj nekoliko zadržano. Bil je dober, zmogljiv, a ne absolutno najboljši, čeprav dovolj dober, da je na Monitorjevem velikem preizkusu pogonov SSD (Monitor 06/12) premagal konkurente. Koliko se bo kvaril, bo pokazal čas, saj je še vedno naprodaj.

Za zastavonošo posamezne vrste izdelkov se torej spodobi, da izstopa po sposobnostih, v tem primeru zmogljivostih. OCZjev Vertex 4 odpira povsem novo poglavje. Podjetje OCZ Technology je namreč prevzelo izdelovalca krmilnikov Indilinx, zato ne čudi, da upravljanje podatkov v pogonu Vertex 4 prevzema krmilnik Indilinx Everest 2. Povezan je s hitrimi pomnilniškimi čipi, ki jih je prispeval sam Intel, zato meritve hitrosti, ki smo jih opravili, ne presenečajo. Le oglejte si sliko.

Rezultati v programu ASSD pričajo o tem, da OCZ Vertex 4 deluje silno hitro. Hitrosti zapisovanja in branja podatkov 256 GB različice osramotijo marsikaterega konkurenta.

Čeprav navedb izdelovalca o hitrosti branja (560 MB/s) in zapisovanja (510 MB/s), ki jih ponuja pogon z zadnjo različico strojne programske opreme (tudi preizkušen je bil s FW 1.5), razen v testnih programih nismo dosegli, pa lahko zapišemo, da je vsak dosežek trimestne številke, ki se začne s petico, vreden odlične ocene. Še precej bolje se novi krmilnik obnese pri zahtevni rabi, saj zmore kar 120.000 IOPS. S tem je idealen za strežniško rabo. Hitrost v zahtevnih poslovnih aplikacijah pomagajo dosegati še izboljšave v algoritmih stiskanja podatkov, ki za razliko od prejšnjih generacij pogonov utrpi le majhen padec zmogljivosti, kodi ECC itd. To, da ima pogon Vertex 4 vgrajene komponente po zahtevah poslovnega sveta, dokazuje tudi podatek MTFB (čas med dvema napakama), ki je postavljen pri dveh milijonih delovnih ur. Ne manjka niti podpora 256-bitni AES enkripciji podatkov, ki v navezi z ustreznim BIOSom osnovne plošče uporabnika poskrbi za kar najvarnejšo zaščito podatkov na pogonu. Pri OCZju so veliko pozornosti namenili tudi izboljšavam življenjske dobe izdelka in pripravili vrsto rešitev, ki pod imenom Ndurance 2.0 skrbijo za brezhibno in dolgoročno delovanje. Če gre verjeti inženirjem, naj bi Ndurance 2.0 kar podvojil število bralno-brisalnih ciklov bliskovnega pomnilnika NAND (več o tej problematiki si preberite v okvirčku). Očitno so v OCZ več kot le prepričani o kakovosti svojega najnovejšega izdelka, saj za brezhibno delovanje jamčijo s kar petletnim garancijskim obdobjem. Tega pri konkurentih zlepa ne bomo našli.

Za hitro delo z majhnimi datotekami sta zadolžena dva para nadvse hitrega predpomnilnika z zmogljivostjo 512 MB. To je velik plus, saj so cenejši pogoni SSD in pogoni s krmilnikom SandForce v preteklosti za predpomnilnik izkoriščali kar del pomnilnika NAND. OCZ Vertex 4 ima sicer vgrajenih pomnilniških modulov za skupno zmogljivost 256 GB, a je uporabniku na voljo le praktičnih 240 GB, preostali prostor pa krmilnik po potrebi uporabi za zamenjave iztrošenih celic, zato ni pričakovati, da bi se zmogljivost v življenjski dobi izdelka zmanjšala.

OCZ Vertex 4 je najhitrejši "klasični" pogon SSD, kar smo jih v Monitorju doslej preizkusili. Izdelovalec se je tokrat resnično potrudil in naredil vse, da si povrne ugled izdelovalca zanesljivih pogonov SSD. Glede na vgrajene rešitve in povsem svežo ponudbo nas tudi visoka cena izdelka ne sme presenetiti, prepričani pa smo, da se bo v naslednjih mesecih, ko bodo novo generacijo rešitev predstavili še konkurenti, znatno zmanjšala.

Skrivnosti 25 nm pomnilnikov NAND

Izdelovalci pomnilniških čipov, iz katerih so sestavljeni pogoni SSD, se pogosto trkajo po prsih, kako jim je z dodatno miniaturizacijo tehnološkega postopka izdelave uspelo pridobiti višjo zmogljivost, višjo hitrost, zmanjšati porabo energije in segrevanje. Vse lepo in prav. A ta zgodba ima žal tudi temnejšo stran. Manjšanje povezav med elementi v polprevodnikih pomeni obenem tudi več možnosti za napake in okvare. Te se ob pogosti rabi pokažejo še dosti hitreje, kot bi se sicer. Ob uporabi 25 nm pomnilniških nosilcev NAND flash se v primerjavi s prejšnjo generacijo čipov (32 nm tehnološki postopek) življenjska doba celic pomnilnika dobesedno prepolovi. V teoriji so tako novi pomnilniški moduli oziroma celice v njih sposobni le okoli 5000 pisalnih ali brisalnih ciklov (zapis ali izbris podatkov v celico), to je polovico manj kot pri prejšnji generaciji. Če pri tej "teoriji zarote" upoštevamo še znano dejstvo, ki ga narekujejo ekonomije obsega potrošniških izdelkov, lahko brez sramu zapišemo, da bodo v večini povprečnih pogonov SSD novih generacij pomnilniške celice zmogle le še okoli 3000 pisalnih/brisalnih ciklov, preden bodo odpovedale poslušnost.

Življenjska doba novih pogonov SSD bo torej krajša. Bi nas to moralo skrbeti? Povprečnega uporabnika bržkone ne, saj imajo novi pogoni vedno bolj izpopolnjene tehnologije pisanja v celice in znajo zato te enakomerno obremenjevati. In prav to rešuje izdelovalce, saj bo, povprečno zaseden ob kar zahtevni dnevni obremenitvi z 10 GB zapisa podatkov na dan vsak dan v letu, še vedno predvidoma deloval kar 20 let. Torej je velika verjetnost, da bo preživel vsak klasični disk. V zahtevnejših okoljih se pričakovana življenjska doba sicer ustrezno zniža, edina napaka, ki si je v primeru pogona SSD res ne smemo privoščiti, pa je ta, da ga imamo dlje časa zasedenega več kot 90 odstotkov, drugače ne more dovolj hitro menjati celic in pogosteje obrablja le del celic, ki so nato bolj podvržene okvari. Vsak SSD ima sicer tudi "nevidni" del zmogljivosti. To je prostor, namenjen "zamenjavi" okvarjenih celic. Dokler ne bo miniaturizacija pomnilnikov dosegla ekstremnih vrednosti, je potemtakem vsaka skrb odveč.

OCZ Vertex 4 256 GB

Kaj: Pogon SSD.

Zmogljivost: 256 GB.

Izdeluje: www.ocztechnology.com

Prodaja: www.eventus.si

Cena:  339 EUR.

Za: Odlične zmogljivosti, dolga garancija.

Proti: Cena.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji