Objavljeno: 29.11.2011 | Avtor: Boris Šavc | Monitor November 2011

Pisarna v žepu

Začelo se je s klici. Včasih se je kosilo v službenem času preprosto zavleklo in izgovora si do vrnitve v pisarno ni bilo težko izmisliti. Potem so prišli prenosni telefoni in pokvarili vse. Ko smo mislili, da jih ne moremo bolj mrziti, so postali pametni. In izgovor, "nisem pri računalniku", je šel na smetišče zgodovine.

Documents To Go (10,99 EUR)

Čist uporabniški vmesnik, optimizirano delovanje in podpora številnim mobilnim operacijskim sistemom naredijo zbirko Documents To Go za prvo izbiro večine telefonov na trgu.

Prvo ime med mobilnimi pisarnami je vsekakor Documents To Go podjetja DataViz, saj je na voljo na operacijskih sistemih Palm, Android, iOS, Symbian, Maemo, Windows Mobile in BlackBerry. Razvijalec slednjega, podjetje RIM, je leta 2010 prevzelo DataViz skupaj z njihovo Pisarno in nekaj časa se je zdelo, da bo za konkurenčne platforma konec veselja. RIM je obljubil, in se obljube za zdaj tudi drži, da razvoja na drugih operacijskih sistemih ne bo opustil. Uporabniki smo lahko zadovoljni, saj Documents To Go slovi kot najhitrejša pisarniška aplikacija ta hip. Kupec dobi po sprejemljivi ceni pisarniški program, ki se ne sramuje majhnosti. Marsikdaj smo bili ob uporabi presenečeni, kaj vse je avtorjem uspelo stlačiti v končni paket. Z Documents To Go je delo na mobilni napravi vsaj znosno, če že ne prijetno, in z zbirko lahko zares opravimo kakšno delo, ne da bi se nam kolcalo po prenosnem računalniku. Kljub temu da po zmožnostih zaostaja za namizno konkurenco, osnovnemu naboru funkcij nikakor ne smemo gledati v zobe. Delo z besedilom, preglednico ali predstavitvijo iz Microsoftovega tabora Office je enostavno in prijazno do uporabnika na poti. Na voljo so nam znane možnosti kopiranja in lepljenja (Cut, Copy, Paste), spreminjanja oblike napisanega (Bold, Italic, Underline, Font, ...), vstavljanja preloma strani, spletne povezave, zaznamka in še kaj. Veseli smo bili preklica storjenega (Undo/Redo), štetja znakov in besed ter pošiljanja izdelkov po elektronski pošti. Ko je program nameščen v napravo, zna odpirati priponke, prejete v izbranem mobilnem poštarju. Omogočena je sinhronizacija z namiznim računalnikom. Zanjo je treba na osrednji računalnik namestiti brezplačni pripomoček in mobilno napravo povezati z USB kablom. Žal slednje ni tako udobno kot brezžično posodabljanje dokumentov v iOS različici programa Documents To Go. Upati je, da bodo avtorji programa to še popravili, tako kot bodo verjetno v prihodnosti dodali integracijo s priljubljeno spletno storitvijo za hrambo podatkov, Dropbox. Z Google Docs se aplikacija že zna povezati.

Quickoffice Pro (10,47 EUR, različica HD 13,99 EUR)

QuickOffice Pro HD je različica, namenjena tablicam s sistemom Honeycomb. Večja delovna površina omogoči programu, da resnično zasije.

QuickOffice Pro je huda konkurenca DataVizovemu programu. Oba se borita za prestol najboljše mobilne pisarniške aplikacije. Delo na poti je s paketom Quickoffice lažje predvsem zaradi podpore izvirnemu formatu datotek Word in Excel. Čeprav je tako odpiranje počasnejše od alternativnega načina, ki ga uporabljajo sorodni programi, je rezultat vreden izdatnejšega znojenja naše prenosne naprave. Odlično izvedeno kopiranje in lepljenje, ki uporablja lasten, natančnejši kazalec bo razveselilo vsakega malo resnejšega žonglerja besed, ki ima na dnevnem redu opraviti z daljšimi besedili. Zanj bo kot naročena tudi funkcija, ki išče določeni termin po izbranem besedilu in ga zamenja s popravljenim. V dokument lahko vstavimo sliko iz galerije ali fotografijo neposredno iz fotoaparata. Tega Documents To Go ne zna. Quicksheet, kot se imenuje urejevalnik Excelovih datotek, ima bližnjice do matematičnih formul, enostavno delo s celicami, listi in povezavami. Quickpoint pa omogoča razvrščanje posameznih strani v predstavitvi, urejanje besedila, delo s slikami in oblikami znotraj predstavitve ter pisanje opomb. Oblačna povezljivost programov je brezmadežna, deluje odlično in vsebuje podporo tako Dropboxu kot storitvi Google Docs. Oba sta le dva izmed številnih, v programu podprtih spletnih storitev iste vrste. Žal je izostala lokalna sinhronizacija. Kljub obljubam avtorjev ima program še vedno težave pri odpiranju z geslom zaščitenih datotek. QuickOffice Pro prodaja na Tržnici tudi HD različico, ki je namenjena lastnikom tablic. Zaradi presežka prostora ima tablična Hitra Pisarna še boljši uporabniški vmesnik, preostalo pa deluje enako dobro kot na telefonu.

OfficeSuite Pro (12,99 EUR)

Označevanje besedila je v OfficeSuite Pro preprosto in silno natančno.

OfficeSuite Pro združuje določene možnosti aplikacije Documets To Go z nekaterimi funkcijami paketa QuickOffice Pro. Takšno je na primer vstavljanje slik v dokument, ki je učinkovito izvedeno z vgrajenim brskalnikom. S pisarno OfficeSuite urejujemo in ustvarjamo Microsoftove Word, Excel in PowerPoint datoteke, ki so lahko zaščitene z geslom. Poleg spreminjanja naštetih vrst datotek omogoča pisarniška zbirka podjetja Mobile Systems spodobno pregledovanje dokumentov PDF, ZIP datotek, obogatenega besedila RTF in zna odpirati elektronsko pošto v obliki EML (Outlook). Končni rezultat lahko posnamemo bodisi krajevno bodisi neposredno na Google Docs. Datoteke lahko pošljemo po elektronski pošti ali po bluetooth povezavi. Posebej velja izpostaviti vgrajeni angleško-angleški slovar, s katerim lahko tudi brez povezave v splet preverimo pomen določenega termina znotraj označenega besedila.

Picsel Smart Office (7 EUR)

Delo z obsežnejšo predstavitvijo PowerPoint je v pisarniški zbirki Picsel, milo rečeno, nerodno. Uporabniški vmesnik paketa je potreben temeljite prenove.

Pisarna na poti so besede, ki dobro opišejo pisarniško zbirko Picsel Smart Office. Nekje med računalnikom in pametnim telefonom bi bil ravno pravšnji dom zanjo. Velika datoteka (16 MB) kar dobro obteži telefon ali tablico, kamor jo namestimo. Pametna pisarna odpira vse Microsoftove pisarniške formate, skupaj z novejšimi oblikami, dokumente PDF in priljubljene grafične datoteke. Posebej velja izpostaviti odlično vpetost oblačnih storitev Dropbox in Google Docs, ki za Picsel pomenita veliko dodano vrednost. Vsakemu uporabniku Dropboxa zato Picselovo Pisarno toplo priporočamo, vabilo pa za ljubitelje Google Docs ne velja, saj je podpora Googlovim dokumentom prišla na vrsto kot zadnja in to se programu pozna. Na našem testu je Pametna pisarna zatajila pri odpiranju tabele, narejene z Google Docs, in hiter pogled v splet nam je povedal, da to niso edine težave Googlove integracije. Upati velja, da bodo razvijalci napake čim prej odpravili. Med svetle plati Picselove zbirke pisarniških orodij štejemo prilagajanje pogleda glede na zaslon, spreminjanje postavitve dokumenta za lažje branje (ang. reflow) in Page Flow način prikaza vseh strani v odprti datoteki. Picslova posebnost je 3D pogled, ki deluje na vseh telefonih s tretjo dimenzijo ali z uporabo anaglifnih očal.

ThinkFree Office Mobile (6,99 EUR, različica HD 7,05 EUR)

Pregledovalnik v ThinkFree Office Mobile se obnese bolje kot paket v celoti, ki v nobenem pogledu ne more nadomestiti MS Office. Če nam ni treba hkrati delati na dokumentih ali imeti zastonjskega prostora na namenskem Oblaku, raje posežemo po brezplačni različici Lite in resno delo prepustimo kateremu od zgoraj opisanih paketov.

Privlačne posebnosti naredijo pisarniško zbirko ThinkFree Office Mobile vredno poželenja. Predvsem mislimo na možnost skupinskega urejanja datotek in 1 GB prostora na Oblaku. Slednji pripada vsakemu kupcu programa. Brezplačni pregledovalnik je odličen in je na voljo brezplačno. Za urejanje Microsoftovih dokumentov, preglednic in predstavitev bomo morali seči v žep in kupiti eno izmed komercialnih različic pisarne ThinkFree na Marketu. Na voljo sta različici za telefone in tablice. Urejanje se glede na konkurenčne programe zdi omejeno. Marsikatera funkcija žal ne deluje tako, kot bi morala. Tako na primer program omogoča vstavljanje slike ali celo na roko narisane risbe, a oboje ob prenosu na namizni program skrivnostno izgine. Svetla točka aplikacije je sodelovanje pri posameznem dokumentu. Z roko v roki s spletno shrambo, ki je dostopna tudi znotraj aplikacije, lahko izberemo, kdo vse bo na deljeni datoteki sodeloval, in vpletenim pošljemo elektronsko sporočilo s povezavo do skupnega projekta.

Polaris Office (prednaloženo)

Polaris Office je v celoti prilagojen tablicam in slovenskemu trgu.

Pisarna Polaris je plod pameti podjetja Infraware. Za razliko od drugih svojih izdelkov Infraware Polarisa ne prodaja na Marketu, temveč je na voljo le kot OEM izdelek. To pomeni, da izdelovalec mobilne naprave zakupi večje število licenc in programsko opremo priloži izdelku. Polaris Office najdemo med drugim na telefonu Samsung Galaxy S2 in tablicah Samsung Galaxy Tab 10.1 in ASUS Eee Pad Trasformer. Škoda za druge, ker Polaris sploh ni slaba Pisarna. Zelo dobro se obnese kot urejevalnik besedila v datotekah Word, je soliden pri popravljanju preglednic Excel in zna delati s predstavitvami PowerPoint. Spodobno prebavlja kompleksnejše datoteke in ima lep nabor standardnih možnosti. Žal vse skupaj pokvari s slabšim uporabniškim vmesnikom, ki je daleč od idealnega. Včasih je treba kar nekaj truda, da se dokopljemo do funkcije, ki jo v danem trenutku potrebujemo. Močnejša plat zbirke je delo s predstavitvami, saj brez težav prikaže najrazličnejše PowerPoint datoteke. S Polarisom se tablica brez težav prelevi v predstavitveno orodje, priročno za poslovne pogovore ena na ena. Polaris je v celoti preveden v slovenščino.

OliveOfficePremium (brezplačno)

Za svojo ceno OliveOfficePremium ponuja veliko. Če nam to ni dovolj, moramo razvezati mošnjiček in kupiti katerega od zmogljivejših paketov.

OliveOffice ponuja za malo denarja veliko glasbe. Zastonjska pisarniška zbirka zna odpirati in urejati datoteke MS Office, brati dokumente PDF in prikazati pomoč v obliki CHM. Kot bralnik PDF dokumentov se OliveOffice izkaže, saj je pregledovalnik hiter in omogoča poljubno povečevanje oziroma zmanjševanje izbranega dela strani. Žal tako dokumentov PDF kot datotek CHM ni mogoče popravljati. Na splošno gre za bolj osnovno pisarniško zbirko, kar glede na ceno ni presenetljivo. Urejevalec dokumentov sicer podpira spreminjanje besedila, kopiranje in lepljenje, kaj več, na primer delo s tabelami, pa mu je španska vas. V isti maniri je izvedeno ukvarjanje s preglednicami in predstavitvami. OliveOffice ime vgrajeno povezavo do storitev Dropbox in Google Docs. Medtem ko prvi deluje zadovoljivo, se nam drugi sploh ni hotel povezati z računom. Spletni zapisi pravijo, da ima ta povezava velike težave, zato jo je treba vzeti s pridržkom. Če potrebujemo OliveOffice le za branje datotek v naštetih oblikah, nam razvijalci svetujejo uporabo aplikacije OliveOfficeBasic, ki je optimizirana le za branje.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji