Objavljeno: 26.1.2010 | Monitor Januar 2010

Pisma bralcev

Cena izpisa pri laserjih

Kupiti nameravam barvni laserski tiskalnik (za očeta, kjer je cena izpisa priotiteta pred kvaliteto) in sem iz vaših testov hitro izbral model Nashuatec SP C220N. Najprej me zanima, kako določate ceno izpisa? Kot drugo mi pa ni jasno sledeče: cena nove naprave je cca. 150 EUR, in če približno enakomerno porabim tonerje, bom za vse štiri nove tonerje odštel cca 380 EUR (torej je ceneje spet kupiti novo napravo in preostale tonerje kasneje porabiti v novi napravi in tako naprej ...). Torej, predvsem me zanima, ali je količina barve v novi napravi ekvivalentna količini barve v nadomestnih tonerjih.

Blaž

Ceno izpisa pri laserskih tiskalnikih določimo glede na podatke proizvajalca, v poštev pa vzamemo seveda še ceno tonerja in valja. Večina teh naprav namreč natisne po nekaj tisoč strani z vsakim posameznim tonerjem, zato dejanski preizkus, kot se ga gremo pri brizgalnikih, ne pride v poštev.

Glede cene novih tonerjev oziroma količine barve v tistih, ki jih dobite poleg naprave, pa lahko potrdimo vaše sume. V teh napravah večinoma dobimo "začetne" tonerje, ki natisnejo bistveno manj strani kot tisti, ki jih kupimo naknadno. To velja tudi za omenjeni Nashuatec, kjer za začetne tonerje proizvajalec navaja, da zmorejo natisniti 1000 strani. Novi pa 2000.

Plazma : LCD

V novembrskem monitorju sem pazil, da ste v primerjalnem testu plazma/LCD podali meritev porabe energije za Panasonic TX-P42G10E. Izmerili ste 27 W. Moje meritve so pokazale, da ko ugasnem tv, je na začetku poraba še okoli 12 W, po 20 sekundah pa 0 W.

Ko prižgem tv, potrebuje za prehod v delovanje 5 s (se vidi slika in zvok).

Tudi poraba se mi ne giblje v tem rangu, kot vam. Povprečje imam pri cca. 200-220 W. Televizija prilagaja svetlost tudi glede na svetlobne razmere v prostoru - čim bolj je svetlo, tem večja je poraba. Zvečer, ko navadno gledam tv, je v prostoru temno - in se zato poraba teveja zmanjša.

Za meritve sem uporabil merilnik porabe Voltcraft Energy check 3000 (prodaja Conrad). Zanima me, kako ste prišli do vaših meritev - predvsem za ugasnjeni tv.

Domen

Kot smo navedli v samem članku in tudi pod tabelico, smo med našim preizkusom izključili vsa programska prilagajanja slike in varčevalne načine, ki močno posegajo v sam prikaz in zaradi katerih je objektivna primerjava proizvodov vedno težja, kalibracija in meritev pravilnosti prikaza barv pa praktično neizvedljiva.

Za merjenje porabe električne energije smo uporabili preprost neprofesionalen merilnik porabe. Kot kaže, pa smo ga polomili pri merjenju porabe izklopljenega televizorja, saj mu nismo dali dovolj časa, da bi se popolnoma izklopil. Za opozorilo se Vam zato zahvaljujemo, v prihodnje pa bomo zato še bolj pazljivi, saj postaja poraba električne energije ugasnjenih naprav vedno bolj pereč problem.

Žiga Četrtič

Plazma : LCD, drugič

Ker imam v kratkem namen kupiti tv sprejemnik, se ne morem odločiti za pravo stvar.

Cena okoli 500 EUR: LCD Sony Bravia-kdl32S5600 ali plazma LG-42Pq3000?

(Priključek imam na SIOL.)

Vladimir

Prvi vtis bo vsekakor boljši na LGju, ker je večji. Še posebej, če boste bolj ali manj gledali le običajne tv programe standardne ločljivosti, četudi so SiOLovi programi dokaj stisnjeni in zato kockasti. Ločljivost 1024 × 768 pik je namreč za tak televizijski signal popolnoma dovolj.

Če pa nameravate v kratkem televizor povezati tudi z računalnikom oz. s kakšnim drugim virom visoko ločljivih posnetkov (predvajalnik bluray, optični SiOL?), bo vsekakor bolje videti 32-palčni Sony. Vendar le, če boste sedeli dovolj blizu, kajti 32-palčni modeli so že skorajda premajhni za polno ločljivost 1920 × 1080 pik.

Lastovka

Imam Lastovko tv krvavec. Imam pa tudi tv sprejemnik z vgrajenim DVB-T, DVB-C, DVB-S, MPEG 4 in režo za CI modul. Sprejemnik ima vgrajen tudi satelitski sprejemnik.

Rad bi namesto "set up boxa" Lastovke v tv sprejemnik vgradil modul conax, da se znebim sprejemnika in daljinca Lastovke. Zanima me, zakaj so mi v UPC Telemach povedali, da to ne gre, niso pa mi znali razložiti, zakaj?

Za odgovor se Vam že vnaprej zahvaljujem in vam želim še naprej odlične članke v reviji ...

Uroš

Pozdravljeni, morda ste govorili z napačno osebo. Ni nujno, da vsi vedo za podrobnosti obratovanja. Kakorkoli, treba je le nabaviti modul CONAX, vanj vtakniti naročniško kartico in vse skupaj v tv.

O tem smo pisali oktobra 2008 (v okvirju):

"Ali sploh potrebujemo digitalni sprejemnik?"

www.monitor.si/clanek/visoka-locljivost-na-kablu

Kateri netbook

Kaj menite o procesorju v spodnji zadevi? Jaz želim kupiti 11,6-palčni netbook, ne bi pa vzel s procesorjem Z520, ki so vgrajeni v glavnem v te večje netbooke zaradi preprečevanja kanibalizma laptopov ... :(

Vem, da pride kmalu Acer AS 1410/1810 s procesorjem SU4300 ali SU4100, se mi zdi ... pa me zanima, kako "zastarel" je ta SU2300?

092890 Prenosnik Acer AS 1410-233G25N

Microsoft(R) Windows(R)  7 Home Premium Slo/Ang 64bit

procesor Intel C Dual-Core SU2300 (10W)

zaslon 11,6'' HD (1366x768) LED backlight

grafika Intel GMA 4500M integ.(1759 MB Dynamic mem)

pomnilnik 3 GB, disk 250 GB SATA

HDMI, bluetooth, Wlan b/g/n, kamera, bralnik kartic

garancija 2 leti za potrošnike

 

Priporočena MPC 529,00 EUR.

Simon

Po našem mnenju je procesor eden najmanj odločujočih dejavnikov pri nakupu netbooka (če potrebujete veliko procesno moč, preprosto kupite večji prenosnik). Že če je dvojedrnik, je to več kot dovolj.

Bolj kot procesor je pomemben zaslon (novi z LED osvetlitvijo so super), največ pa bo k hitrosti dela prispeval disk SSD.

Sicer pa se netbooka ne kupuje samo glede na specifikacije - pojdite v trgovino pogledat, kako je videti v praksi - zaslon, tipkovnica, kakovost izdelave. Kar nekaj kandidatov bo hitro odpadlo. 

Brezžično do 240 Mb/s

Zanima me več informacij o tem, da je mogoče vgraditi kartico, s katero bi se dalo po brezžični povezavi prenašati do 240 Mb/s.

Jan

Zelo preprosto, potrebujete eno izmed kartic USB ali PCMCIA in seveda ustrezen usmerjevalnik 802.11n:

http://www.ceneje.si/search_new.aspx?q=802.11n&page=1

Novejši prenosniki pa imajo ustrezno "kartico" že vgrajeno.

Seveda pa hitrost v resnici nikoli ne bo 240 Mb/s. Mi smo do zdaj namerili največ 77 Mb/s, če sta bila računalnik in usmerjevalnik zelo blizu, in okoli 30 Mb/s, če je bila med njima ena stena.

Mimogrede, v naslednji številki si boste lahko prebrali o preizkusu ustreznih usmerjevalnikov.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji