Objavljeno: 28.8.2018 | Avtor: Anže Tomić | Monitor September 2018

Huawei Y7 Prime

Y7 Prime je malce dražja in boljša različica Huaweievega modela Y6 in, ker smo imeli oba telefona na preizkusu ob istem času, se še lepše vidi, kako skuša Huawei dostaviti telefone za vsako cenovno postavko. Y7 Prime naredi marsikaj dosti bolj prav kot Y6.

Začne se z bralnikom prstnih odtisov, ki bi moral biti standardna oprema vsakega telefona. Če ga ni, je telefon bolje odpisati. Bralnik v Y7 ni med najhitrejšimi, a deluje povsem dovolj dobro. Poleg prstnega odtisa so dodali še prepoznavo obraza, ki deluje manj natančno, a je kar neverjetno, da 30 EUR razlike v ceni prinese toliko več funkcionalnosti. Glede na Y6 je dobrodošla tudi večja strojna moč, ki prestopi prag higienskega minimuma. Procesor je malce bolj zmogljiv predvsem po zaslugi 3 GB pomnilnika. Tudi shrambe je 32 gigabajtov, saj manj v telefon ni praktično vgraditi. Operacijski sistem (pri Y7 je to Android 8.0) je postal velik in ko k temu prištejemo (vedno večje) aplikacije, s 16 GB nimamo kaj početi.

Fotoaparat dela solidne slike v svetlih razmerah, a ni nič posebnega. Dejansko postajajo največja hiba cenejših telefonov prav fotoaparati, saj enostavno še niso dovolj dobri, da bi jih lahko pohvalili. Oblikovno sta Y7 Prime in Y6 2018 praktično enaka. Y7 je malce večji po zaslugi večjega zaslona (6 palcev), drugače pa gre za všečna telefona s plastično zadnjo stranico, ki pa v roki deluje dobro.

Poceni telefoni se morajo boriti s tistimi primerki, ki jih žene goli Android in od Googla dobivajo posodobitve. Teh telefonov je zdaj na voljo kar nekaj. Nokia 7 Plus, Nokia 6.1, Xiaomi Mi A1 in A2 so tisti, s katerimi se bori Y7 Prime. Gre sicer za soliden poizkus, a za nekaj deset evrov več se dobijo dosti boljše naprave, ki bodo dlje časa dobivale (varnostne) posodobitve. Poceni telefoni večjih izdelovalcev so v resnih težavah, saj ne odstopajo od aksioma, da jih mora gnati Android z njihovo preobleko. Medtem pa podjetja, kot sta Nokia in Xiaomi, ponujata telefone, ki teh težav nimajo. Dokler bo tako, se poceni Huaweiev, Samsungov, LGjev in drugih ne bo splačalo kupovati.

Huawei Y7 Prime

Hitrost delovanja: 6,5.

Kakovost izdelave: 6,5.

Prodaja: Operaterji.

Cena: 200 EUR.

Za: Bralnik prstnih odtisov.

Proti: Strojno šibek, fotoaparat.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji