Objavljeno: 25.2.2020 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor Marec 2020

Huawei Y6s

Huawei je v izredno nezavidljivem položaju – zaradi sankcij ameriških oblasti na nove naprave ne more nameščati ameriške programske opreme. Mednjo sodijo tudi vse Googlove storitve, te pa so danes na pametnih telefonih, sploh tistih s sistemom Android, samoumevne. Njihova rešitev je vsaj za zdaj prodajati »nove« telefone, ki so le manjše predelave starih modelov. To velja tudi za tokrat preizkušeni vstopni model Y6s.

Gre za nadgradnjo lanskega modela Y6 2019, ta pa je seveda naslednik še leto starejšega Y6 2018. Telefon je na prvi pogled povsem zgleden. Ohišje je sicer plastično, a dovolj kakovostno, zaslon ponuja dovolj ločljivosti (čeprav ni niti FullHD) in dovolj dobre barve, a je za močnejše sonce malo pretemen. Solidno je izkoriščena prednja stranica z dovolj zadržanimi robovi. Novost je bralnik prstnih odtisov, postavljen na zadnjo stran.

Stara zasnova se navzven opazi po zastarelem vmesniku microUSB – tega smo grajali že pred dvema letoma pri modelu Y6 2018. Škoda, da se moramo tako ponavljati. Zadaj je enojna kamera, ki je na prvi pogled enaka kot pri lanskem modelu. Glede na cenovni razred je solidna, a nič zares posebnega.

Podobno lahko zapišemo za vzdržljivost akumulatorja – ta ponuja povprečnih 3020 mAh, a je zato strojna oprema razmeroma varčna. Žal tudi procesor ni ravno med hitrejšimi – gre za Mediatekov procesor, predstavljen konec leta 2018. Rešilna bilka je solidnih 3 GB pomnilnika, a vseeno ne gre za ravno hiter telefon.

Huawei si je v zadnjih letih vzpostavil impresiven renome, to pa se pozna tudi pri cenah. Po našem mnenju bi moral biti ta telefon vsaj štirideset ali raje petdeset evrov cenejši, kot je, a se pri Huaweiju očitno vse bolj »cenijo«. Ne gre za slab telefon, a je postavljen v cenovni razred, kjer je konkurenca (predvsem v obliki Xiaomijevega Mi A3 ali starejšega Mi A2) res močna.

Huawei Y6s

Hitrost delovanja: 6

Kakovost izdelave: 6,5

Prodaja: Bolje založene trgovine.

Cena: 180 EUR

Za: Bralnik prstnih odtisov.

Proti: Cena, zmogljivost.

Citat: Rešilna bilka je solidnih 3 GB pomnilnika, a vseeno ne gre za ravno hiter telefon.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji