Objavljeno: 28.8.2018 | Avtor: Anže Tomić | Monitor September 2018

Huawei Y6 2018

Telefoni, ki stanejo manj kot 200 EUR, so ponavadi slabi. Tu in tam se najde kakšen, ki ga je mogoče pogojno priporočiti, a ti telefoni so zelo redki. Izdelovalci tako poceni naprave delajo le zato, da jih potem lahko operaterji ob vezavi ponujajo praktično brezplačno. Še razlog pa je ta, da skušajo tako dobiti v svoje ekosisteme tiste, ki prvič kupujejo telefon in ne bi radi veliko zapravili. Tako se kupec navadi uporabniškega vmesnika tega izdelovalca in ko čez nekaj let menja telefon, je lažje, če ostane pri istem izdelovalcu in takrat morda kupi dražji telefon.

Huawei telefone Y6 že nekaj let postavlja na dno svoje ponudbe. Vsako leto dobimo novega, ki ima v imenu letnico izdelave. Y6 2018 je strojno higienski minimum za letošnje leto. Štirijedrni 1,4 GHz Snapdragon ima na voljo dva gigabajta pomnilnika in 16 GB shrambe. Vse skupaj zagotavlja uporabniško izkušnjo, ki bo zadovoljila le tiste, ki s telefonom kličejo in morda odprejo kak mail. Fotoaparat je primeren cenovni postavki in solidne slike zajame le ob zelo dobrih svetlobnih razmerah. Dober vtis naredi zaslon, ki je presenetljivo svetel. Po diagonali meri 5,7 palca in ima ločljivost 1440 × 720 pik.

Programska oprema je dejansko presenečenje, saj telefon žene Android 8.0. To sicer ni čisto najnovejša različica Androida, a pri nizkocenovcih ni nič čudnega, če jih poganjajo še starejše različice operacijskega sistema. Glede na pretekle izkušnje si ne smemo obetati veliko posodobitev in to je tudi ena poglavitnih reči, ki jih moramo očitati tem napravam. Izdelovalci radi pozabijo nanje in dostikrat se zgodi, da vse življenje preživijo ob različici operacijskega sistema, ki je bila nameščena v tovarni.

Potem pa sta še dve odločitvi, ki sta seveda posledica varčevanja, a ju je vedno težje razumeti. Y6 2018 polnimo prek vmesnika micro USB, ki je seveda cenejši od USB C, a slednjega imajo skoraj vsi Huaweievi telefoni. Še bolj nadležna pa je odsotnost bralnika prstnih odtisov, ki je v zadnjih letih z razlogom postal ena boljših funkcionalnosti pametnih telefonov. V eni potezi telefon naredi varnejši in omogoča elegantnejše odklepanje zaslona. Y6 2018 tega nima in to je slabo.

Y6 2018 je dno Huaweieve ponudbe. Izdelovalec zna delati izjemne telefone in kot vsi veliki izdelovalci »mora« delati tudi take, kot je Y6, ki pridevnika »izjemno« ne bodo slišali nikoli.

Huawei Y6 2018

Hitrost delovanja: 6.

Kakovost izdelave: 6,5.

Prodaja: Operaterji.

Cena: 170 EUR.

Za: Zaslon je OK.

Proti: Ni bralnika prstnih odtisov, Micro USB, strojno podhranjen.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji