Objavljeno: 27.6.2017 | Avtor: Jernej Horvat | Monitor Julij-avgust 2017

Huawei P10 Lite

Serija P10 je za Huawei vrh ponudbe pametnih telefonov, s katerimi se borijo za uporabnike, ki se zgledujejo po pametnih telefonih Galaxy S8, LG G6 in iPhone 7. Uporabljeni materiali, oblika in tehnične specifikacije spadajo med najboljše, kar je trenutno na voljo na trgu. Iz tega razloga preseneča, da podjetje pri novem modelu P10 Lite odstopa od tistega ključnega prodajnega argumenta, zaradi katerega bi namesto po konkurenčnih modelih posegli po pametnem telefonu Huawei.

Huawei P10 Lite se s ceno slabih 300 evrov umešča na sredino cenovnega spektra pametnih telefonov. Zato gre pričakovati, da se različica Lite ne more primerjati s paradnima konjema P10 in P10 Plus. Toda pri razvoju pametnih telefonov za srednji razred je ključnega pomena, kje, poleg tehničnih specifikacij, se podjetje odloči privarčevati pri stroških proizvodnje. Pri Huaweiu so se v primeru modela P10 Lite lotili varčevanja pri uporabljenih materialih. Namesto aluminija in stekla, ki prevladujeta pri modelih P10 in P10 Plus, je hrbtna stran različice Lite sestavljena iz plastike. Slednje predstavlja razočaranje za kupce pametnih telefonov Huawei, ki na podlagi predhodnih modelov upravičeno pričakujejo uporabo boljših materialov. P 10 Lite tako spominja na pametne telefone blagovne znamke Honor, s katero Huawei meri na cenovno občutljivejše kupce.

Tanko ohišje z aluminijastim okvirjem vam pri vsakdanjem delu s telefonom posreduje dobro uporabniško izkušnjo. Izpostaviti gre široko stranico telefona pod zaslonom in nesimetrično umestitev zaslona, zaradi katere je stranica nad zaslonom tanjša od tiste pod zaslonom. Na prednji strani telefona ni nobenega fizičnega gumba, zato je videz čist in prednja površina povsem gladka. Bralnik prstnega odtisa je pomaknjen na hrbtno stran, kar je ergonomično boljša rešitev kot umestitev pod zaslon. Površina bralnika je namreč ravno na mestu, kjer je pri držanju telefona vaš kazalec. Nad bralnikom je enojna kamera s tipalom z 12 MP. Fotografije so, glede na cenovni razred, zadovoljujoče. Zajem detajlov na fotografijah ni tako dober, kot bi pričakovali, in tudi barvni razpon je ozek. Slednje postane očitno ob fotografiranju v dobrem vremenu, ko mora kamera zajeti tako osvetljene kot osenčene predele objektov.

V Sloveniji je naprodaj alternativa z 32 GB pomnilnika in 3 GB RAMa zmogljivosti. Na voljo je tudi različica s 4 GB RAMa, a boste morali za to stopiti v sosednjo Italijo. Poleg kartice SIM vam je na voljo možnost uporabe kartice microSD z največ 256 GB pomnilnika. Vložišče za kartico microSD lahko uporabljate tudi za dodatno kartico SIM. Osrčje naprave predstavlja osemjedrni Kirin 658, ki deluje skupaj z grafičnim procesorjem Mali-T830MP2. Kirin 658 je bil predstavljen v začetku 2017 in je, tako kot predhodnik 650, narejen za pametne telefone srednjega cenovnega razreda. Končni rezultat navedenih specifikacij je odzivno delovanje modela Huawei P10 Lite. Tudi pri igranju zahtevnejših iger se telefon dobro obnese. Izjema je visoka poraba baterije, ki jo bo treba spremljati med igranjem iger.

Nova generacija uporabniškega vmesnika EMUI, ki so ga razvili pri Huaweiu, deluje na platformi Android 7. Na prvi pogled vizualna in funkcionalna predelava spominja na iOS. Opisano ni naključje, saj je do nedavna razvoj uporabniške izkušnje pri podjetju Huawei vodila nekdanja Applova oblikovalka, Abigail Brody. Se pa ob pomoči nastavitev lahko videz in delovanje vmesnika približata drugim pametnim napravam na platformi Android. Tak zgled je izbira, ki vam omogoča prikaz vseh aplikacij na pametnem telefonu v predalu, ki je značilen za pametne naprave na Androidu.

Huawei P10 Lite

Prodaja: (Spletne) trgovine.

Cena: 280 EUR.

Za: Hitri bralnik prstnih odtisov.

Proti: Plastično ohišje na zadnji strani telefona.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji