Objavljeno: 28.2.2017 | Avtor: Matej Šmid | Monitor Marec 2017

Huawei Mate 9

Huawei se je v zadnjem času trdno zasidral kot eden največjih izdelovalcev pametnih telefonov. Različne številke in raziskave ga postavljajo ob bok Samsungu, na nekaterih trgih celo predenj. Vlaganje v podobo se je očitno izplačalo, vlaganje v vrhunske in vrhunsko oblikovane telefone pa tudi. Pohvalili smo že njihov najmočnejši telefon P9, tudi nad nekoliko cenejšimi modeli Nova smo bili navdušeni. Tokrat pa smo imeli v rokah model Mate 9, ki je nekakšna »Note« različica modela P9. Ne, nima peresa, a je telefon večji in ima tudi ustrezno večjo in zmogljivejšo baterijo. Po (skoraj) vseh merili gre za vrhunski telefon, ki pa se žal pohvali tudi z vrhunsko ceno.

Mate 9 je lepo oblikovan, s 5,9-pačnim zaslonom, ki je dovolj tanek (manj kot 8 mm) in premore dovolj tanek rob, da še nekako sede tudi v žep. Zaslon je odličen, čeprav bodo pikolovci opazili, da zmore »le« ločljivost 1920 × 1080 pik (konkurenca se hvali s 2560 × 1440 pikami). Kljub temu to odločitev pozdravljamo, kajti višja ločljivost na tako majhnem zaslonu sploh ni opazna, poleg tega zaslon z manj pikami potrebuje manj električne energije. Ker je vgrajena baterija zmogljivosti kar 4000 mAh, lahko povemo, da je to eden redkih telefonov, ki ga tudi največjim navdušencem ne bo treba polniti vsak večer.

Telefon poganja vrhunski Huaweiev procesor Kirin 960 (4 2,4 GHz jedra A-73 in 4 1,8 GHz A-53), premore 4 GB pomnilnika in 32 GB »diska« (no, shrambe). Slednjega lahko razširimo s kartico microSD ali pa namesto nje vstavimo drugo kartico SIM (dualSIM). V praksi se izkaže kot izredno hiter in odziven. Če se odločimo »povoziti« večino Huaweievega uporabniškega vmesnika (Nova Launcher, Google Messenger, Gmail, Google Photos, je telefon prav zares vrhunski. V nasprotnem primeru se bomo morali navaditi na drugačne ikone, na delo brez predala za aplikacije (»drawer«) in še kaj. Od prednaloženih programov lahko pohvalimo tipkovnico Swiftkey, ki podpira tudi slovenščino, od koristnih pa Phone Clone, ki v nekaj minutah popolnoma prekopira podatke in programe iz starega telefona. Sicer pa Mate 9 premore zadnji Googlov Android 7, programske navigacijske tipke, kot jih priporoča Google, pa tudi tipalo za prstne odtise je na zadnji strani, kar je Huawei prvič uvedel v Googlovem modelu Nexus 6p. Pohvalno.

Pohvaliti moramo še vrhunsko kamero, ki se pohvali z napisom Leica. Dva objektiva omogočata nekoliko globinske ostrine, bolj kot to pa nas je navdušila kakovost fotografij, tudi v mraku. Več o tem si boste lahko prebrali v naslednji številki, za katero pripravljamo primerjavo foto zmogljivosti vrhunskih mobilnikov in nekaterih fotoaparatov.

V resnici spodaj podpisani pri Mate 9 kot dolgoletni uporabnik Samsungovih telefonov pogrešam le brezžično polnjenje. Dve polnilni ploščici, v spalnici in dnevni sobi, sta namreč v času testa Mate 9 žalostno samevali, ker je bilo treba telefon priklapljati na žični polnilec. Res je, velika večina telefonov brezžičnega polnjenja nima (zakaj??), a od vrhunskega modela bi to pač pričakovali.

Huawei Mate 9

Prodaja: Operaterji, www.bigbang.si

Cena: 700 EUR.

Za: Izdelava, hitrost, baterija, kamera, Android 7.

Proti:Z Huaweieva preobleka, ki jo je najbolje povoziti.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji