Objavljeno: 29.8.2017 | Avtor: Matej Šmid | Monitor September 2017

HTC U11

Podjetje HTC, ki je bilo nekoč, v mladih letih Androida, pojem inovativnosti, se počasi prebuja. Inovativnost se vrača, predvsem pa se podjetje trudi izdelovati telefone, ki prinašajo nekaj novega in drugačnega tudi tistim kupcem, ki ne merijo na cenovno najvišje telefone. Najnovejši HTC U11 sicer ni ravno poceni, a se lahko pohvali z vrhunskimi zmogljivostmi, lepo zunanjostjo, za povrh pa še z novostjo, ki se bo po našem mnenju prijela.

V časih, ko so nekateri že poskušali z drugačnostjo in tudi že obupali (modularni LG G5 in Lenovo Moto Z, denimo), model U11 prinaša »stisljivost« telefona. Da, prav ste prebrali, telefon lahko, ko ga držimo v dlani, stisnemo. Telefon bo stisk zaznal kot ukaz za proženje izbrane aplikacije. Verjamemo, da bo večina uporabnikov izbrala proženje aplikacije za fotografiranje, kot smo jo tudi mi. Tako je mogoče s telefonom res hitro zajeti trenutke, ki bi sicer šli mimo nas. V primerjavi z rešitvami, ki jih pozna konkurenca (denimo Lenovo Moto Z – tresenje zaslona in Samsung Galaxy – dvojni »klik« tipke za vklop) se nam zdi to najboljša izvedba. Še posebej, ker sistem loči med kratkim in dolgim stiskom, z enim fotografiramo, z drugim pa morda preklopimo med sprednjo in zadnjo kamero, kot si določimo v nastavitvah.

Ko smo opravili s posebnostjo, lahko o U11 poročamo le še s stališča strojne opreme, ki je za današnje čase vrhunska. Procesor je najnovejši Snapdragon 835 (ki ga ima tudi ameriški Samsung Galaxy S8), pomnilnika je 4 GB, shrambe 64 GB. 5,5-palčni zaslon ni AMOLED, temveč LCD, zato telefon tudi ne ponuja možnosti »always on«, s katero bi lahko stalno spremljali dogajanje v njem (ura, opomniki). Toda zaslon je kljub vsemu zelo svetel in kontrasten, ponuja pa ločljivost 1440 × 2560 pik. V resnici lahko na sprednji strani pograjamo le to, da pri HTCju (še?) nisi osvojili taktike, ki se jo gredo korejci (in se jo bodo menda šli tudi pri Applu) – taktike zaslona od roba do roba. Tisti, ki smo vajeni pravih »brezrobih« zaslonov, kot jih imata telefona Galaxy S8 in LG G6, se zdi tisti centimeter na zgornji in spodnji strani zaslona pač stran vržen prostor.

Pohvaliti velja, da je U11 bolj ali manj vodoodporen. Standard IP67, za katerega so telefon certificirali, določa, da lahko telefon za 30 minut potopimo do 1 m globoko, enako kot iPhone 7. To zmore tudi Galaxy S8.

Pohvaliti velja tudi to, da je HTCjeva androidna preobleka vedno »lažja« in vedno bolj spominja na čisti Android. Zato je delo s telefonom elegantno, telefon pa hiter in nadvse odziven.

HTC U11 se od konkurence razlikuje po tem, da ga lahko stiskamo.

U11 je malce drugačen HTC, ki mu do najboljših manjka le zaslon čez vso sprednjo površino. Ne dvomimo, da bo naslednja generacije HTCjev zmogla tudi to.

HTC U11

Prodaja: Operaterji.

Cena: 680 EUR.

Za: »Stisljivost« telefona, vodoodpornost, izredna hitrost delovanja.

Proti: Zaslon ni AMOLED in ni »od roba do roba«. Nima vtičnice za slušalke, potrebujemo torej slušalke Bluetooth.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji