Objavljeno: 25.4.2017 | Avtor: Matej Šmid | Monitor Maj 2017

HTC U Ultra

Model U Ultra je HTCjev poskus, da bi naredili nekaj novega in drugačnega, medtem ko čakamo na novo izvedenko njihovega vrhunskega telefona, HTC 11. Videti je, da so vanj »zmetali« nekaj novosti in zanimivih zamisli, ki se včasih tudi niso najbolje izšle, vse skupaj pa so zabelili z zelo visoko ceno, ki je celo višja od cene doslej vrhunskega modela HTC 10.

Telefon ima 5,7-palčni telefon, kar danes šteje že skorajda za zgornjo mejo (Galaxy S7 Edge ima enako velik zaslon), a je vgrajen v nekoliko preveliko ohišje – rezultat je telefon z Androidom 7, ki je velik in nekoliko neprilagodljiv in težko upravljiv z roko. Prej omenjeni S7 Edge je precej manjši, pa tudi malce tanjši in zato bolj praktičen. Zanimivo, da ima telefon kljub velikosti le 3000 mAh baterijo, kar bi se ob (odličnem!) zaslonu LCD ločljivosti 1440 × 2560 pik lahko hitro izkazalo za malo.

Po drugi strani pa je velikost izkoriščena z dodatnim zaslončkom zgoraj desno, nad glavnim zaslonom. Zamisel tega zaslona je enaka kot pri modelu LG V20, ki ga je prvi uvedel, ali ukrivljenega dela zaslona pri Samsungovih modelih Galaxy Edge – vzporedno prikazovanje informacij, za katere je škoda glavnega zaslona. S potegi prstov lahko tako preklapljamo med upravljanjem glasbenega predvajalnika, prikazovanjem (koledarskih) opomnikov, prikazom stikov, prikazom ikon izbranih programov in še čim. Izberemo lahko tudi vzporedno prikazovanje elektronskih sporočil. V praksi se zadeva dobro obnese, zaslonček ločljivosti 160 × 1024 pik je zelo kontrasten in zelo odziven. Pogrešali smo le to, da bi lahko bil prižgan tudi takrat, ko je glavni zaslon ugasnjen. Podobno, kot imajo nekateri telefoni možnost med spanjem informacije kazati na glavnem zaslonu.

Serija U je oblikovana drugače kot drugi HTCjevi telefoni, telefon je na zadnji strani ukrivljen in izbočen, kamera pa še dodatno izstopa. Telefon je svetleč, ima stekleno ozadje, kar je nov pristop, a se zato na telefonu vidijo prav vsi prstni odtisi. Naj omenimo, da je tudi Ultra med tistimi (poleg Lenovo Moto Z), ki so se odločili slediti Applu in opustiti vtičnico za slušalke. Če s telefonom radi poslušate glasbo, bo torej treba uporabiti slušalke Bluetooth.

Telefon je zelo hiter, saj ima vgrajen Snapdragon 821 in 4 GB pomnilnika. Če vas velikost ne moti, je delo z njim v užitek. Še posebej, ker je HTCjeva prevleka med manj intruzivnimi in bolj intuitivnimi. Škoda le, da so se v HTC odločili za skorajda astronomsko ceno telefona, za katero z malce sreče dobimo tudi že iPhone 7 Plus, najdražji model iz Applovih tovarn.

Za konec omenimo še najhujšo težavo, ki jo zamerimo telefonu – tudi popolnoma prazen ima namreč nameščeno »nekaj«, kar zelo troši baterijo. Čez noč se nam je namreč izpraznil. Preverjeno, dvakrat. Kateri program/storitev to počne, nismo raziskali.

HTC U Ultra

Prodaja: Operaterji.

Cena: 815 EUR.

Za: Hitrost, odličen zaslon, dodaten zaslon za informacije. Čist uporabniški vmesnik.

Proti: Nima vtiča za slušalke, prevelik glede na velikost zaslona. Visoka cena. Programske težave s porabo energije.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji