Objavljeno: 21.4.2015 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor Maj 2015 | Teme: nenehni testi

HP ProBook 455 A10-5750M

V naših računalniških trgovinah imajo pri HPju po širini izbora vsekakor primat, saj ponujajo daleč največ različnih prenosnikov in sestav. Izbira je še posebej široka v nizkem in srednjem cenovnem rangu, kjer ponujajo veliko različnih modelov, pri teh pa tudi kup različic pri izboru procesorjev, diskov in vsega drugega. Tokrat smo dobili na preizkus model ProBook 455, konkretno z vgrajenim AMDjevim procesorjem in naloženim Windows 8.1 v 64-bitni različici.

Prenosnik je namenjen manj zahtevnim poslovnim uporabnikom, zaradi ugodne cene pa bo bržkone zelo priljubljen tudi med domačimi uporabniki. Serija ProBook naj bi po solidni ceni ponujala kakovostno izdelavo in zanesljivost ter povsem zadovoljivo strojno opremo. Ohišje je seveda plastično, to je v tem cenovnem razredu standard, so pa pri HPju v notranjosti uporabili dodatne ojačitve iz aluminija. Rezultat je presenetljivo solidno ohišje, ki daje dober občutek kakovosti, tudi med prenašanjem ni opaziti nobenega zvijanja ali škripanja. Prenosnik ni ravno najtanjši, kljub temu pa gre za enega izmed kompaktnejših 15-palčnih modelov, kar smo jih v zadnjem času preizkusili (čeprav so razlike razmeroma majhne).

AMDjev procesor se po zmogljivostih uvršča nekje med srednje zmogljive procesorje ta hip, primerljiv je z vstopnimi Intelovimi procesorji i5 ali zmogljivejšimi i3. Pohvali se s štirimi jedri, njegov osnovni takt delovanja je 2,5 GHz, po potrebi se lahko zveča na 3,5 GHz. Na preizkusih zmogljivosti se je solidno odrezal, zelo pohvalna je vgrajena količina pomnilnika, konkretno 8 GB. Pri cenejših prenosnikih, kamor spada tudi ta, je večina prenosnikov še vedno pri 4 GB, le posamezni modeli ponujajo 6 ali 8 GB, največkrat gre za večje, 17-palčne modele. Vgrajeni disk je velik 1 TB, to je po velikosti na zgornji meji, sami bi v prenosnik raje vgradili pogon SSD, ki bi prenosnik še dodatno poživil. Škoda, da ohišje ne omogoča enostavne menjave pogona.

Zelo zanimiva je grafična rešitev, ki združuje dve grafični kartici. Prva je Radeon 8650G, ta je vgrajena na matično ploščo, oziroma je del procesorskega vezja, po zmogljivostih je primerljiva s kakšno starejšo samostojno kartico. Ob tem je dodana še Radeon HD 8750M, samostojna kartica z 2 GB lastnega pomnilnika. Rešitev je zanimiva, saj omogoča tudi vzporedno delovanje obeh kartic, temu v AMDju pravijo AMD Dual Graphics. Konkretno kartici delujeta izmenično, torej vsaka izmed njiju pokaže vsak drug prizor. Pri tem velja poudariti, da je že osnovna kartica, torej 8650G, med najzmogljivejšimi vgrajenimi rešitvami, lahko se meri z nekaterimi starejšimi, samostojnimi karticami. Podpora temu sistemu se na žalost močno razlikuje od igre do igre, lahko pa delovanje sistema ročno prikrojimo, tudi ločeno glede na igro oziroma program. Zato je na voljo nadzorni program AMD Vision Engine Control Center, kjer si urejamo profile oziroma vklapljamo in izklapljamo sistem vzporednega delovanja. Kakorkoli, gre za zanimivo rešitev, ki ponuja solidno razmerje med varčnostjo in zmogljivostjo, obenem pa tudi možnost prikrojitve delovanja.

V HPju so dobro poskrbeli tudi za priključke, ki so razporejeni na levi in desni strani prenosnika. Na voljo so štirje vmesniki USB, od tega dva ustrezata hitrejšemu standardu USB 3.0, za izvoz videa sta na voljo HDMI in starejši VGA (koristen predvsem za priklop starejših monitorjev in projektorjev), zraven je tudi klasični omrežni vmesnik. Vgrajena je povezava bluetooth, brezžični vmesnik WiFi pa podpira omrežja 802,11 n, ne pa tudi novejšega ac. Tipkovnica je trdno vpeta, brez opaznega vdiranja, tipke ponujajo dovolj hoda, s hitrostjo tipkanja nismo imeli težav, pohvalimo lahko visoko tipko Enter in ločeno številčnico. Desno nad tipkovnico sta tudi samostojni tipki za vklop brezžičnega vmesnika in za hipno utišanje zvočnikov. Slednji so presenetljivo dobri, nameščeni so nad tipkovnico. Dobra je tudi sledilna ploščica, ta je obenem dovolj velika in natančna za udobno delo, spodaj ima dve fizični tipki. Zaslon je matiran, njegova ločljivost pa vstopnih 1366 × 768 pik – komaj čakamo, da se tudi med cenejšimi prenosniki začnejo pojavljati zasloni višjih ločljivosti.

HPjev ProBook je, gledano kot celota, prenosnik z odličnim razmerjem med ugodno ceno in zmogljivostjo. Opisana sestava bo zadovoljila tudi tiste, ki bi radi igrali kako igro, pa tudi one, ki si želijo preprost, a učinkovit in kakovosten računalnik. Ta hip gre za najboljši cenejši prenosnik v naši tabeli.

HP ProBook 455 A10-5750M

Poslovni indeks SYSmark 2012 ( Office Productivity): 92.

Večpredstavni indeks SYSMark 2012 (Media Creation): 95.

Trajanje delovanja: 4 ure 13 minut.

Mere:  37,5 × 25,6 × 2,3 – 2,9 cm., 2,4 kg.

Značilnosti: AMD A10-5750M 2,5 GHz, 8 GB RAM, 1 TB HDD, WLAN 802.11 b/g/n, bluetooth.

Zaslon: 15,6-palčni, 1366 × 768 pik.

Operacijski sistem: Windows 8.1 64-bit.

Cena ob objavi: 570 EUR.

Prodaja: www.comshop.si.

❚❚❚❚❚❚❚❚❚❚ ZGRADBA IN OPREMA

❚❚❚❚❚❚❚❚❚❚ VELIKOST IN TEŽA

✓    Cena, zmogljivost grafike, vmesniki, kakovost ohišja glede na ceno.

✗    Ločljivost zaslona, ni enostavne možnosti menjave pogona.

4652993

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji