Objavljeno: 25.1.2022 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor Februar 2022

Honor 50 Lite

Honor 50 Lite je manj zmogljiva alternativa pred kratkim preizkušenega Honor 50, telefona, ki je nastajal še v času, ko je bil Honor del podjetja Huawei (če ni morda še vedno, toda pustimo zdaj to). Po odcepitvi se resno lotevajo vzpostavitve lastnega položaja, s tem telefonom pa merijo na nekoliko manj zahtevne uporabnike.

Telefon nima ravno veliko skupnega z omenjenim dražjim bratom, podobno smo vedno zapisali tudi ob Huaweijevih modelih »Lite«. Zaslon je tu celo nekoliko večji (diagonala meri 6,67 palca), gre pa za klasični LCD in ne OLED. Ločljivost je solidnih 2.376 × 1.080 pik, osveževanje pa omejeno na 60 Hz. Telefon je nekoliko debelejši (8,5 milimetra) in večji od modela 50, je pa glede na velikost še vedno razmeroma lahek (192 gramov). Roba okoli zaslona je dovolj malo, prednja kamera je postavljena v luknjo v zgornjem levem robu zaslona.

Kakovost izdelave je solidna. Ohišje je sicer plastično, na gladki površini se nekoliko poznajo prstni odtisi. Telefon ni vodotesen, je pa čez zaslon že dodana zaščitna folija. V tem cenovnem razredu je ta korak kar pogost, nas je sicer rob folije med uporabo telefona motil. Telefon nima bralnika pomnilniških kartic, ima pa klasični izhod za slušalke. Napajanje je seveda prek vmesnika USB-C, je pa zelo hitro, saj podpira moči do 66 W.

Kakovost fotografij je, upoštevaje cenovni razred, med boljšimi, tudi v temnejših pogojih.

Po podatkih proizvajalca ga lahko tako napolnimo 40-odstotno v desetih minutah, v celoti pa v približno pol ure. Tudi sicer je vzdržljivost akumulatorja dobra – 4.300 mAh je danes sicer dokaj povprečno, a je telefon dovolj varčen, tudi zaradi agresivnega programskega varčevanja. Manj zahtevni uporabniki bodo lahko dosegli tudi več dni uporabe brez polnjenja.

Največja slabost telefona je razmeroma omejena zmogljivost, vsaj v primerjavi z nekaterimi konkurenti (denimo modeli Xiaomi, Realme). V uporabi je procesor Snapdragon 662. Preizkusili smo model s 6 GB pomnilnika in 128 GB prostora (na spletu najdemo tudi različice z 8 GB pomnilnika). Procesor je namenjen nižjemu srednjemu razredu, je pa že nekoliko starejši, predstavili so ga leta 2019, zato tudi ni podpore za omrežja 5G. Na preizkusih hitrosti Geekbench je dosegel približno polovico toliko kot Xiaomi 11 Lite 5G in Realme GT Master Edition, oba preizkušena v tej številki.

Fotografski sklop je soliden. V primerjavi z modelom Honor 50 je glavni aparat dobil nekoliko manj zmogljivo tipalo (64 milijonov pik namesto 108 milijonov), ostalo pa je enako. To pomeni, da dobimo ultraširoki objektiv z 8 MP, objektiv za makro posnetke (sicer ločljivosti le 2 MP) in tipalo za zaznavanje globine. Sprednja kamera pa ponudi ločljivost 16 MP. Kakovost fotografij je, upoštevaje cenovni razred, med boljšimi, tudi v temnejših pogojih, se pa pri makro aparatu pozna nizka ločljivost – sumimo, da je ta namenjen predvsem fotografiranju, denimo, QR-kod kot pa resnejšim podvigom.

Novi Honor 50 Lite je povsem soliden predstavnik nižjega cenovnega razreda. Njegova največja prednost je po našem mnenju vzdržljivost akumulatorja, koristna pa je tudi dobra kakovost fotografij.

Honor 50 Lite

Hitrost delovanja: 6

Kakovost izdelave: 8

Prodaja: Bolje založene trgovine.

Cena: 286 EUR (6 GB/128 GB)

Za: Zmogljivost akumulatorja, hitrost napajanja.

Proti: Zmogljivost.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji