Objavljeno: 2.11.2006 12:55 | Avtor: Tadej Beravs | Monitor Oktober 2006 | Teme: brizgalnik, tiskalnik, nenehni testi

Hewlett-Packard Photosmart C4180

C4180 je nova Hewlett Packardova večnamenska naprava, ki temelji na modelu C3180; na zunaj se razlikuje zgolj po dodanem zaslonu, marsikaj pa je očem skrito. Zaslon na napravi ni namenjen zgolj pregledovanju slik, temveč tudi popravljanju. Tako lahko spreminjamo svetlost, kontrast, popravimo nezaželen učinek rdečih oči, natisnemo zgolj del slike ali pa celo delček videoposnetka. Možna je tudi postavitev do treh slik na papir formata A4. Velikost zaslona je povprečna, saj po diagonali meri dobrih šest centimetrov, kakovost prikazane slike pa ni tako dobra, kot smo vajeni pri dražjih Hewlett Packardovih večnamenskih napravah. S priloženo programsko opremo je mogoče zgolj s tipko na tiskalniku pripraviti slike za pošiljanje po elektronski pošti. To omogoča lahko in hitro izmenjavo fotografij. Seveda bi bilo vse to nesmiselno brez vgrajenega bralnika pomnilniških kartic. Očem najbolj skrit pa je namenski predalnik za fotografski papir, saj se skriva v levi stranici tiskalnika. Tako pri tiskanju fotografij predalnik preprosto vstavimo v podajalnik papirja, brez kakršnihkoli nastavitev.

Na voljo je tudi več možnosti fotokopiranja. Fotografijo lahko povečamo na cel list papirja in nasprotno. Kopiranje poteka presenetljivo hitro, za pet barvnih kopij revialne strani porabi dobre tri minute; to je v tem cenovnem razredu večnamenskih naprav skorajda najhitreje. Malce slabša je zgolj kakovost kopije, saj tiskalnik preveč poudarja barvo v ozadju, tako da iz bledo rumene postane krepko vidna oranžna. Sam optični bralnik pa se ponaša z optično ločljivostjo 2400 pik na palec in 48-bitno barvno globino.

Ker gre le za nekoliko izpopolnjen model glede na predhodnika, je pričakovati, da bo hitrost izpisa temu primerna. Sicer ne gre za najhitrejšo večnamensko napravo, pa vendar zmore pet strani dolg besedilni dokument natisniti v dobri minuti, to pa je v primerjavi s konkurenco precej hitro. Le Canoni so za nekaj sekund hitrejši. Tudi za tiskanje fotografij na posebne papirje (velikosti A4) porabi zgolj slabe štiri minute; tudi to jo uvrsti med sam vrh.

Nekoliko manj navdušeni smo bili nad kakovostjo izpisa. Kakovost besedilnega odtisa je namreč pri običajnih nastavitvah razmeroma dobra, v hitrem načinu pa so pogosti zamiki in nejasnosti. Kakovost fotografij je zadovoljiva, morda bi lahko bile barve malce bolj žive in podrobnosti bolj vidne.

Za domače uporabnike C4180 ponuja veliko, od navadne fotokopirne naprave do pravega foto tiskalnika, še posebej, če za slednje kupimo posebno foto kartušo.

Hewlett-Packard Photosmart C4180

Kaj: Kopirni stroj, optični bralnik, toplotni brizgalnik.

Tiskanje: 6.

Fotokopiranje: 7.

Optično branje: 8.

Cena izpisa: 2.

Vmesniki: USB.

Cena: 32.900 tolarjev

Izmerjena cena ČB strani: 44 tolarjev.

Izmerjena cena barvne strani: 120 tolarjev.

Prodaja: Partnerji HP, www.hp.com/si/partners.

Za: Hitrost izpisa, barvni zaslon LCD, poseben predalnik za fotografije.

Proti: Kakovost odtisa v hitrem načinu, kakovost fotokopij.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji