Objavljeno: 22.4.2014 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor Maj 2014 | Teme: nenehni testi

Hewlett-Packard Officejet Pro X576DW MFP

Pred časom smo opisali zanimiv Brotherjev brizgalni tiskalnik, ki zmore tiskati s hitrostjo sto strani na minuto, a le črno-belo. Ena izmed poglavitnih lastnosti tega tiskalnika je tiskalna glava, ki pokriva celotno širino lista A4. Na preizkus smo dobili še HPjev Officejet Pro X576DW, ki ima prav tako glavo, ki pokrije ves list.

Tiskalnik pravzaprav težko uvrstimo med brizgalne modele, saj gre bolj za konkurenta barvnim laserskim modelom. Tudi na videz spominja bolj na pisarniške laserske tiskalnike, saj je razmeroma velik, spodaj ima predal (ta zmore do 500 listov), zgoraj pa samodejni podajalnik, poleg katerega je razmeroma velik barvni zaslon na dotik. Prek njega lahko hitro in enostavno kopiramo, uporaben pa je tudi v navezi z dvema vmesnikoma USB, na katera lahko povežemo zunanje diske ali ključke USB. Iz njih lahko neposredno tiskamo ali pa nanje shranjujemo prebrane dokumente.

Tiskalnik je sicer odlično opremljen, poleg omenjenih dveh USBjev ima tudi navadni USB za priključitev na računalnik, a ga bo večina uporabnikov raje povezala prek omrežnega vmesnika. Vgrajen je tudi brezžični omrežni vmesnik, tiskalnik lahko deluje tudi kot dostopna točka. Omenjeni predal lahko tudi razširimo, naprava obvlada tudi tisk na obe strani.

Najpomembnejša lastnost je seveda tiskalna glava, ki omogoča zelo visoke hitrosti tiska (no, veliko prispeva tudi procesor in 768 MB vgrajenega pomnilnika). Tiskalnik je daleč najhitrejši med brizgalnimi modeli, bolj relevantna je primerjava s cenovno primerljivimi laserji. Zanimivo, da se tudi tam dobro odreže. Devet strani barvnega poslovnega poročila je natisnil v 22 sekundah, to je vsaj petkrat hitreje od večine brizgalnikov in celo hitreje od večine barvnih laserskih modelov, ki jih imamo v tabelah. Primerljiva je, denimo, Kyocerina naprava FS-C5250DN, ki enak dokument natisne v 26 sekundah, večina dražjih barvnih laserjev pa potrebuje več kot 30 sekund. Še hitrejši je črno-beli izpis, kjer smo namerili 25 strani na minuto – to je med brizgalniki nezaslišano, med laserji pa kar dobro (naj omenimo, da v HP sicer omenjajo najvišjo hitrost 42 strani na minuto). Na prvo stran smo čakali zelo kratkih osem sekund.

Tiskalnik se lahko tudi po ceni izpisa povsem primerja z laserskimi modeli, pri brizgalnikih je med najcenejšimi (primerljivi so le Epsonovi modeli z dodanimi posodicami z barvo, o katerih smo že pisali). Ena stran besedila tako velja približno cent, stran v barvah pa štirikrat toliko. Kakovost je za brizgalno napravo povprečna, pri tem pa močno prekaša vse laserske tiskalnike.

Novi Officejet Pro sicer ni ravno poceni naprava – velja slabih 900 evrov. Za to ceno dobimo napravo, ki se po hitrostih in ceni izpisa primerja s cenovno podobno uvrščenimi laserskimi tiskalniki, po kakovosti pa je povsem zadovoljiv brizgalnik, s katerim lahko natisnemo tudi fotografije. Edina pomanjkljivost v primerjavi z laserskimi modeli je razmeroma nizka priporočena zmogljivost na mesec (6000 izpisov).    

Hewlett-Packard Officejet Pro X576DW MFP

Kopirni stroj, optični bralnik, toplotni brizgalnik, faks.

Vmesniki: 3 × USB (dva host), omrežni, brezžični omrežni (tudi kot dostopna točka), faks.     

Cena: 871 EUR.

Cena natisnjene ČB strani: 1 cent.

Cena natisnjene barvne strani: 4 cente.

Prodaja: www.hp.com/si/retailpartnerji

❚❚❚❚❚❚❚❚❚❚ Tiskanje

❚❚❚❚❚❚❚❚❚❚ Fotokopiranje

❚❚❚❚❚❚❚❚❚❚ Optično branje

❚❚❚❚❚❚❚❚❚❚ CENA IZPISA

✓    Cena izpisa, hitrost izpisa, opremljenost.

✗    Cena naprave.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji