Objavljeno: 28.11.2023 | Avtor: Dominik Cigala | Monitor December 2023

Halo, Bing, kako brat?

Google je sinonim za iskanje na spletu. Z njim brska skoraj več kot osem desetin vseh uporabnikov interneta. Na drugi strani guglanja ni veliko tekmecev, med njimi se v zadnjem času pojavlja predvsem eden. Microsoftovemu iskalniku Bing, ki ga izdatno poganja umetna inteligenca z dostopom do spleta, je uspelo prepričati že deset odstotkov uporabnikov in je na poti, da se v prihodnosti zares spopade za prestol.

Osnovna naloga spletnega iskalnika je posredovanje zadetkov na podlagi podanega besedilnega opisa. Bing to poslanstvo opravlja z odliko. Med drugim zna svoje puščice natančneje uperiti, če pri opisu zahtev uporabimo modifikatorje. V osrednje vnosno polje tako vnesemo znak plus (+revija +monitor), nakar smo deležni spletnih strani, ki vsebujejo obe besedi s predznakom. Podobno delujejo narekovaja, ki iščeta točno določeno frazo, oklepaja ter logični operatorji AND (&), NOT (-) in OR (|), ki izločijo določene besedne zveze ter jih nujno ali pogojno upoštevajo. Iskanje dodatno omejimo z rezerviranimi besedami, kakršne so contains:, ext: in filetype:, ki iščejo glede na tipe datotek, language: in location:, ki filtrirata zadetke po jeziku in regiji, ter site:, ki vrne zgolj vsebino vnaprej določenega spletnega naslova.

Iskalnik Bing zadetke ob pomoči umetne inteligence predstavi precej bolj plastično kot tekmeci.

Rezultati iskanja so oplemeniteni z informacijskimi karticami Knowledge Cards 2.0, ki se prikažejo na desni strani zaslona. Od časovnice povezanih dogodkov do predlogov za nadaljnje iskanje nam kartice ob pomoči umetne inteligence pomagajo pri povezanem spletnem raziskovanju. Umetna inteligenca poskrbi tudi za prikaz iskanih podatkov z mešanico besedilnih, slikovnih, video in zvočnih elementov. Posamezniki, ki imajo radi interakcijo z dinamičnimi, raznolikimi vsebinami, bodo veseli zgodb Stories, ki se pojavijo med rezultati iskanja. Iskalnik Bing ima vgrajen angleški slovar besed, ki ob vnosu predpone Define ponudi podrobnejšo razlago podane besede. Podobno deluje tudi iskalniku priložena vremenska napoved. Ko v vnosno vrstico vpišemo Weather in želeno lokacijo, nam Bing posreduje desetdnevno napoved za izbrani kraj.

Iskanje slikovnega gradiva je z Bingom sila preprosto, želene rezultate lovimo z opisom ali s podobami, ki jih iskalniku posredujemo prek kamere, spletne povezave ali naložene datoteke.

Poleg ubesedenih podatkov z Bingom pogosto iščemo tudi grafični prikaz želenih informacij. Iskanje slikovnega gradiva je z iskalnikom Bing sila preprosto, saj si poleg prečesavanja spleta ob pomoči besedilnega opisa po želji omislimo internetno lovljenje primerljivih podob s fotografijo, ki jo posnamemo s kamero, ali s sliko, ki je shranjena na lokalnem računalniku ali drugje na spletu. Do zmožnosti Visual Search dostopamo tako, da na osnovnem zaslonu iskalnika izberemo drugo ikono iz vnosne vrstice ter naložimo referenčni primerek z enim izmed že omenjenih načinov. Po izvedbi iskanja z uporabo podane slike nam Bing postreže s podobnimi izdelki ter spletnimi stranmi, ki jih gostijo.

Najdene videoposnetke si lahko na hitro ogledamo, ne da bi obiskali spletno stran, ki jih gosti.

Bing po vnosu opisa na spletu poišče ustrezne strani, slike, videoposnetke, zemljevide, novice in še kaj. Po prikazu zadetkov nam vedno ponuja dodatne zmožnosti, s katerimi zožimo nabor. Videoposnetke z gumbom Filter omejimo po dolžini in izbiramo med izdelki, ki so krajši od petih minut, dolgi med 5 in 20 minutami ali daljši od 20 minut. Na voljo je tudi filter za datum, tako da vidimo samo primerke, objavljene v zadnjih 24 urah, ali videoposnetke iz zadnjega tedna, meseca ter leta. Pri iskanju videoposnetkov ima Bing na voljo še filtre za ločljivost, vir in ceno. Tako lahko z naprednim iskanjem videoposnetkov z Bingom poiščemo samo daljše videoposnetke z ločljivostjo 1080p, ki so bili naloženi na spletišče Dailymotion v zadnjem dnevu. Najdeno na hitro pregledamo s premikom miškinega kazalca nad izbrano sličico. Bing Video Search bo začel predvajati kratek predogled videoposnetka in nam pomagal ugotoviti, ali izbranec ustreza našim željam, ne da bi morali obiskati spletno stran, ki ga gosti.

Bing Chat je na voljo kot stranska vrstica spletnega brskalnika Microsoft Edge ali možnost znotraj samega iskalnika.

Umetna inteligenca je v iskalnik Bing najbolj vidno vgrajena v podobi pogovornega bota, ki nam postreže s pametnejšimi zadetki oziroma odgovori, omogoča interaktivno iskanje, vizualno raziskovanje in osebno prilagojeno izkušnjo. Na voljo je od februarja 2023 in olajša iskanje informacij z uporabo naravnega jezika. Odlično deluje tudi v slovenščini in vključuje tudi odgovore v obliki slik in videoposnetkov. Bing Chat uporablja napreden jezikovni model OpenAI, nadgrajeno različico ChatGPT, ki je posebej prilagojena za iskanje. Dostop do dodatka umetne inteligence je poleg možnosti v brskalniku Edge na voljo tudi neposredno v iskalniku Bing. Označen je z napisom Chat in najprej ponudi izbiro sloga pogovora. Na voljo so možnosti Ustvarjalna (Creative), Uravnotežena (Balanced) in Natančna (Precise). Prva postreže z navdihnjenimi in unikatnimi odgovori, druga z informativnimi ter s pogovorno usmerjenimi, medtem ko nam tretja nameni zgolj gola dejstva.

Umetna inteligenca iskalnika Bing najprej zahteva izbiro pogovornega sloga, od katere bodo odvisni njeni odgovori.

Vprašanja botu zastavljamo s tipkanjem besedila, z naloženo sliko ali narekom. Pogovorno poizvedovanje z računalniško generirano umetno inteligenco zahteva popolnoma drugačen filozofski pristop kot iskanje po ključnih besedah. Za uspešno poizvedbo v naravnem jeziku so potrebne podrobnosti, ki bi jih iskanje po ključnih besedah lahko prezrlo.

Na primer, če želimo izvedeti, kdo je zmagal na veliki tekmi prejšnji večer z iskanjem po ključnih besedah, bi lahko preprosto vtipkali ime ene od ekip v iskalno polje in prebrskali rezultate, dokler ne bi našli odgovora. Pri naravnem pogovoru z umetno inteligenco pa bomo hitreje prišli do boljših in natančnejših rezultatov, če od nje zahtevamo specifične informacije – kdo je zmagal na zadnji nogometni tekmi med Olimpijo in Mariborom.

Pogovorni bot govori slovensko in se ne ozira na pravopisne napake. Ob odgovoru postreže tudi s predlogi za nadaljnje poizvedovanje.

Ko nam Bing Chat predstavi odgovor, mu lahko zastavimo dodatna vprašanja in tako iz njega iztisnemo natančnejšo, po svojih željah krojeno informacijo. Predstavljen odgovor z ikonama palca gor in dol ocenimo ter pomagamo izboljšati botovo delovanje v prihodnosti. Drugi dve možnosti, ki se nam pokažeta, če z miško postojimo nad odgovorom, sta kopiranje in izvažamo. Odgovore izvozimo ter delimo naprej v obliki urejevalnika besedila Word, dokumenta PDF ali golega besedila. Nov pogovor začnemo s pritiskom na gumb New Topic. Ker Bing odgovarja skladno s preteklim pogovorom, so njegovi odgovori z drugačnega področja običajno precej boljši, ker jih ne zaznamuje že obstoječa izmenjava podatkov.

Bingov Chat nam pomaga pri najrazličnejših opravilih, ustvarjanju, pisanju ali programiranju. Ob pomoči umetne inteligence prihranimo ogromno časa. Uporabljamo ga lahko brez Microsoftovega uporabniškega računa, a je z njim veliko boljši, saj zagotavlja osebno krojene odgovore, ki temeljijo na naši zgodovini iskanja ter osebnih nastavitvah, hkrati pa vse pogovore shranjuje, da so vedno dostopni. Dobrodošla Bingova zmožnost, ki ga loči od tekmecev, so predlogi dodatnih vprašanj v začetem pogovoru. Ko Bing Chat odgovori na zastavljeno vprašanje, hkrati poda nekaj nasvetov o nadaljevanju pogovora. Če s tem vzbudi zanimanje, preprosto izberemo enega izmed predlogov in počakamo, da umetna inteligenca odgovori nanj. V enem pogovoru je prijavljenim uporabnikom na voljo do 30 odgovorov. Trenutna številka je izpisana na dnu vsakega odgovora.

Umetna inteligenca brskalnika Bing je sposobna generiranja slik na podlagi podanega opisa. Generiranje zaženemo v pogovornem botu ali na naslovu Bing.com/create.

Vpis v Microsoftov uporabniški račun ima še eno veliko prednost, omogoča namreč dostop do Bingove zmožnosti ustvarjanja slik Image Creator. To je funkcija, ki v brskalniku Microsoft Edge ter iskalniku Bing omogoča ustvarjanje slik z uporabo umetne inteligence DALL-E 3. Slike ustvarjamo s podajanjem opisov, ki vključujejo pridevnike, lokacije in celo določene umetniške sloge, kot sta digitalna in fotorealistična umetnost. Če namesto besedne zveze »bitje« željo opišemo z vnosom besedila »puhasto bitje z očali, digitalna umetnost«, bomo deležni precej boljšega rezultata. Opise vnašamo neposredno v vnosno vrstico bota Bing Chat ali na spletnem naslovu bing.com/create.

»Bing Image Creator« na podlagi podanega opisa običajno ustvari štiri primerke slike.

Bing Image Creator kot DALL-E 3, ki ga napaja, običajno iz opisa ustvari štiri primerke. S klikom na enega izmed njih sliko povečamo in jo po želji shranimo na lokalni disk, od koder jo zlahka delimo naprej. Brezplačni generatorji slik pogosto niso dovolj napredni, da bi ustvarili resnično življenjske podobe, zato hitro opazimo nekatere napake v podrobnostih, na primer v položaju prstov, očeh osebe na sliki ali tipkah na računalniški tipkovnici. Tovrstne nevšečnosti so neizogibne in jih je nemogoče popolnoma odpraviti, a z dobrimi in s podrobnimi opisi lahko Bingu pri izpolnjevanju naših želja vseeno precej pomagamo. Bolj kot bomo specifični v svojih navodilih, boljši bodo rezultati. V opisu uporabimo pridevnike, samostalnike in glagole tako, da čim bolje opišemo sliko, dogajanje na njej in celo slog, v katerem bo ponazorjena naša želja. Če botu ukažemo, da naredi fotografijo, bo rezultat svetlobna leta stran od izdelka, ki je posledica zapovedane izdelave risbe ali modela 3D. Bing Chat ima najraje zaporedje pridevnik + samostalnik + glagol + slog.

Slike, ustvarjene z umetno inteligenco, niso zaščitene z obstoječimi zakoni o avtorskih pravicah. Bing jim vseeno doda nevidni vodni žig, ki označuje, da gre za umetnointeligenčno ustvarjeno vsebino.

Za zdaj velja, da slike, ustvarjene z umetno inteligenco, niso zaščitene z obstoječimi zakoni o avtorskih pravicah, saj niso produkt človeka. Slike, ustvarjene z Bingom, imajo neviden vodni žig, ki označuje, da gre za umetnointeligenčno ustvarjeno vsebino. Vodni žig vključuje informacije o Bingu ter datum in čas, ko je bila slika ustvarjena. Ustvarjanje slik z umetno inteligenco Bing Chat je brezplačno, a rahlo omejeno. Ko izkoristimo dnevno odmerjeno kvoto, se slike generirajo počasneje. Če potrebujemo večjo količino umetno izdelanih oljnih slik, zapletenih risb, edinstvenih logotipov in druge napredne digitalne umetnosti, lahko dodatna generiranja zakupimo s točkami programa Microsoft Rewards.

Za konec lahko ugotovimo, da je iskalnik Bing z umetno inteligenco personalizacijo dvignil na povsem novo raven. Z analizo zgodovine iskanj in osebnih interesov zna prilagoditi rezultate iskanj našim specifičnim potrebam. Tehnologija napreduje in razumevanje z umetno inteligenco podprtih iskalnikov, kakršen je Bing, je ne le udobnost, ampak postaja nujnost. Ključno je vedeti, kako izkoristiti to tehnologijo za pridobivanje najustreznejših in najuporabnejših rezultatov. S podanimi nasveti smo naredili velik korak k bolj interaktivni in brezhibni internetni izkušnji.

Razumevanje teh strategij ne bo izboljšalo le naših rezultatov iskanja, temveč nas bo prelevilo v učinkovitejšega raziskovalca, študenta, digitalnega tržnika ali kogarkoli, ki pogosto uporablja internet za informacije. Navsezadnje živimo v svetu, ki ga poganjajo informacije, in obvladovanje orodij, ki omogočajo dostop do teh informacij, je izjemnega pomena. Ob vsej evforiji ne smemo pozabiti, da se področje umetne inteligence nenehno razvija. Tudi Bing, kot vse umetnointeligenčne platforme, nenehno doživlja izboljšave in dopolnitve, zato moramo biti vedno na tekočem z najnovejšim napredkom in s spremembami. Kot pravi pregovor, je edina stalnica v življenju sprememba, kar še posebej velja v svetu tehnologije. Sprejmimo zato spremembo in jo izkoristimo v svojo korist. Veselo iskanje!

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentarji

giorgia | 22.1.2024 | 16:50

Kakšno korist imate!??

Matjaž Klančar | 22.1.2024 | 17:21

Prosim?

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji