Objavljeno: 27.2.2024 | Avtor: Dominik Cigala | Monitor Marec 2024

Gospodar miši

V zgodnjih 70-ih letih prejšnjega stoletja sta se v kleti skromne hiše v švicarskem mestu Romanel-sur-Morges kalila mlada talenta, Daniel Borel in Pierluigi Zappacosta. V tistih časih so se računalniki šele začeli prebijati v svet, a v očeh teh dveh študentov sta že tlela ogenj inovativnosti in vizija prihodnosti. Njuna strast do tehnologije ju je združila in vodila do ustanovitve podjetja Logitech, ki sta ga skupaj s prijateljem z univerze povzdignila v eno največjih imen na področju računalniške opreme.

Prvo računalniško miško je svetu predstavil Douglas Engelbart.

V zgodnjih 70-ih letih prejšnjega stoletja sta se v Švici študenta, Daniel Borel in Pierluigi Zappacosta, ukvarjala s skrivnostnim projektom, imenovanim BeeZy (B kot D. Borel in Z kot P. Zappacosta). V kleti skromne hiše v mestu Romanel-sur-Morges sta sanjala o prihodnosti, kjer bi bila interakcija med človekom in strojem enostavna, intuitivna in naravna. Projekt BeeZy je bil njuna vizija te prihodnosti. Za podjetje Ricoh sta pod okriljem švicarskega Bobst Graphic najprej želela razviti profesionalni urejevalnik besedila za običajne pisarne, nato sta se lotila miške, ki bi olajšala delo z grafičnim uporabniškim vmesnikom. Ko je matično podjetje Bobst oddelek Graphic prodalo AutoLogicu, sta se prijatelja z ekipo BeeZy odločila nadaljevati po svoje. Skupaj z univerzitetnim kolegom iz Italije Giacomom Marinijem sta leta 1981 ustanovila podjetje Logitech, katerega cilj je bilo snovanje izdelkov, ki bi ljudem omogočili naravnejše in intuitivnejše upravljanje digitalnega sveta.

Logitech P4 je bila prva računalniška miška, namenjena širši potrošnji.

V zgodnjih 80-ih letih prejšnjega stoletja je bil računalniški svet na prelomnici. Osebni računalniki so postajali vse bolj dostopni, a vmesniki, prek katerih smo z njimi komunicirali, so bili še vedno togi in zapleteni za uporabo. Čeprav se je ekipa s prijatelji sprva osredotočala na izdelavo kalkulatorjev in digitalnih ur, so svoje sanje uresničili s prvo veliko inovacijo v obliki miške P4. Miška kot naprava sicer ni bila novost, a je bila Logitechova zasnova revolucionarna in namenjena širši potrošnji. Izdelek je bil ergonomsko oblikovan, enostaven za uporabo in cenovno dostopen. Z njim so računalniško tehnologijo približali vsakdanjim uporabnikom.

Logitech Cordless MouseMan je bila prva brezžična miška, ki je prepričala kupce.

Kljub temu začetki niso bili lahki. Ekipa se je soočala s številnimi izzivi, od tehnoloških omejitev do iskanja zaupanja vlagateljev. A njihova vztrajnost in vera v vizijo sta jih vodili naprej. Prvi preboj je prišel z dobavo mišk za švicarske banke, kar je Logitechu zagotovilo potrebno prepoznavnost in finančna sredstva za nadaljnji razvoj. V naslednjih letih je Logitech neumorno raziskoval in razvijal, širil svoj portfelj izdelkov ter vstopal na nove trge. Leta 1988 so pri podjetju splavili ročni optični bralnik ter posebno pozornost namenili razvoju brezžične tehnologije, ki je uporabnikom omogočila večjo svobodo in prilagodljivost. Prvo brezžično miško so sicer naredili že leta 1984, a ker je bila vezana na komunikacijo prek infrardečega žarka, ki je zahteval vidno povezavo s sprejemnikom, širšega uspeha ni doživela. Povsem drugače je bilo leta 1991, ko so na trg poslali prvo miško z radijskimi signali Cordless MouseMan, brezžično različico miške, ki je s svojim kolescem za drsenje omogočila enostavno navigacijo po spletu. Ta je v navezi s tipkovnico Cordless Desktop prinesla svobodo brezžičnega delovanja na sleherno pisalno mizo, ne glede na nered na njej.

Po nakupu dela podjetja Connetix so uspešno osvojili trg spletnih kamer.

Logitech se ni ustrašil novih izzivov in se je vedno znova podajal na neznano ozemlje. Splavili so igralno palico WingMan, ki je navdušila igralce z izjemno natančnostjo in udobjem, ter vstopili na trg zvočnikov s SoundManom, z multimedijsko napravo, zasnovano za uporabo z osebnimi računalniki. SoundMan je bil je eden prvih zvočnikov na trgu, ki je ponujal prostorski zvok, in takoj postal priljubljena izbira za igričarje in ljubitelje glasbe. Leta 1998 so za 25 milijonov ameriških dolarjev kupili oddelek spletnih kamer podjetja Connetix in nato izdelali prvo spletno kamero z vgrajenim mikrofonom QuickCam. Enostavno in udobno povezovanje na daljavo je prepričalo trg videopogovorov in videokonferenc ter ob prelomu tisočletja ustoličilo Logitech med vodilne proizvajalce spletnih kamer na svetu.

Nekatere Logitechove zamisli so bile bolj posrečene kot druge, a teženj po inovaciji nobeni ni manjkalo. Na sliki miška MX Air Mouse, ki je omogočala nadzor računalnika z gestami.

Seveda pot ni bila vedno gladka. Svet tehnologije se nenehno spreminja, konkurenca je ostra in vsaka napaka lahko stane veliko. Logitech se je večkrat znašel na razpotjih, kjer so morali sprejeti težke odločitve. Eden takih trenutkov je bil prehod na mobilne naprave. Ko so pametni telefoni in tablice začeli prevzemati vlogo glavnih naprav za dostop do digitalnega sveta, se je Logitech znašel pred izzivom, kako ostati konkurenčen. Odgovorili so z inovacijami, kot so brezžične tipkovnice in miške za mobilne naprave, ter s tem dokazali, da lahko ostanejo v koraku s časom. Ena izmed ključnih strategij, ki je Logitech ohranila na čelu, je bila njihova zavezanost raziskavam in razvoju. Nenehno vlaganje v tehnološke inovacije jim je omogočilo, da so ostali korak pred konkurenco in neprestano izpolnjevali ali presegali pričakovanja svojih uporabnikov. Seveda jim je pri tem pomagal tudi denar. Leta 2007 so kupili tehnologijo podjetja Hillcrest Labs in prvi naredili miško, ki je uporabnikom omogočala nadzor računalnika z gestami.

Tesno spletene vezi z igričarsko skupnostjo so vodile k marsikateremu uspešnemu izdelku.

Računalniško opremo podjetja Logitech je uporabljalo vedno več ljudi najrazličnejšega porekla. Podjetje je razvilo močno partnerstvo z e-športnimi skupnostmi, kar mu je omogočilo, da je postalo vodilno v razvoju igralnih naprav. Danes je Logitech globalno podjetje s sedežem v Švici in podružnicami po vsem svetu. Njihovi izdelki so prisotni v več kot sto državah in jih uporabljajo tako profesionalci kot tudi običajni uporabniki. Logitech je s svojim delom močno vplival na razvoj računalniške periferije in postavil standarde za inovativnost, zanesljivost in udobje uporabe. Poleg tega je zgled tudi na drugih področjih. Podjetje se je zavezalo k zmanjšanju emisij CO2, uporabi okolju prijaznih materialov in recikliranju starih izdelkov. Pri Logitechu podpirajo številne družbene projekte in sodelujejo z različnimi dobrodelnimi organizacijami. Še vedno so vodilni inovator na področju računalniških mišk. Za svoj uspeh, že konec leta 2008 so jih proizvedli več kot milijardo, največ dolgujejo Douglasu Engelbartu, ki je z leseno napravo leta 1968 svetu prvič predstavil koncept uporabe miške kot povezovalne naprave pri interakciji z digitalno vsebino. Izvrstni zamisli sta manjkala le še ljubezen in razumevanje.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji