Objavljeno: 30.5.2017 | Avtor: Vladimir Djurdjič | Monitor Junij 2017

Googlove novosti za 2017

Google I/O je osrednji letni dogodek spletnega velikana, ki je resda namenjen pretežno razvijalcem, na katerem pa podjetje navadno razkrije tudi številne novosti, na katere bomo naleteli v bližnji prihodnosti. Tudi letošnji dogodek pri tem ni bil izjema.

Android

Google na tem dogodku, denimo, zdaj že vrsto let zapored predstavlja novo različico operacijskega sistema Android. Letošnja nosi oznako Android O (uradno 8.0), v celoti gledano pa predstavlja bolj evolucijo kot pa zares veliko novo različico operacijskega sistema.

Med novostmi najdemo podporo sliki v sliki, kjer lahko, denimo, video posnetek spremljamo v majhnem okviru, medtem ko počnemo kaj drugega v kakem drugem programu. Novost bodo podpirali YouTube, Netflix, Google Maps in drugi programi. Notification Dot je nov način opozarjanja (notifikacij) na novosti, kjer se ob ikoni programa izriše pika. Ob pritisku nanjo lahko na hitro pregledamo vsebino, ne da bi zagnali celoten program.

Android O bo imel vgrajen sistem kopiraj in združi, ki bo ob pomoči umetne inteligence zaznal, kaj želimo dejansko kopirati, in s tem precej zmanjšal nadležno izbiranje besedila oziroma drugih elementov, ki jih želimo prenesti. Tudi sicer bo Android O v nadaljevanju leta dobil knjižnico TensorFlow Lite, jedro z umetno inteligenco, ki bo lahko delovala tudi krajevno na telefonu, torej brez povezave na zaledno spletno storitev.

Google želi v novi različici precej povečati varnost, zato uvajajo Google Play Protect, ki bo bdel nad nameščenimi programi, preprečeval uporabo nevarnih programov in opozarjal uporabnike, kdaj bi bilo dobro narediti varnostni pregled ali posodobitev. Android O bo imel tudi povsem na novo optimiziran zagon operacijskega sistema, ki bo v primeru telefonov Pixel celo dvakrat hitrejši. Operacijski sistem bo imel povsem nov sistem za nadzor rabe virov za aplikacije v ozadju, kar bo zelo ugodno vplivalo na porabo energije.

Manjše presenečenje je Android Go, posebna izvedba operacijskega sistema Android O, ki menda lahko povsem zadovoljivo deluje na strojno precej skromnejših napravah, takih z 1 GB RAM. Recimo na novem telefonu Lenovo Moto C, ki ga namenjajo trgom v razvoju in ga dobimo že za 89 evrov. Zanimivo, da ne gre za ločeno različico, temveč le za drugačno sestavo sistema Android O. Zdi pa se, da tu Google še nima povsem dorečene strategije. Ni še jasno, denimo, ali bo Android Go prenosljiv tudi na starejše naprave s šibkejšo elektroniko, prav tako ne, ali bo uporabljen v napravah, ki niso telefoni.

Mimogrede, razvojna različica (beta) Androida O je že na voljo.

Umetna inteligenca in digitalni pomočniki

Področje, na katero Google ta hip največ vlaga, je umetna inteligenca, ki je bila v takšni ali drugačni obliki prisotna na celotnem srečanju Google I/O. Na srečanju so, denimo, predstavili novo procesno arhitekturo Cloud TPU (TensorFlow Processing Unit), specializirano za obdelavo algoritmov strojnega učenja. Cloud TPU bo v razmeroma majhnih enotah omogočal vzpostavitev podatkovnih centrov za umetno inteligenco, ki po zmogljivosti za nekaj velikostnih razredov prekašajo vse, kar smo poznali doslej.

Umetna inteligenca prihaja v elektronsko pošto Gmail, kjer bo spletna storitev znala uporabniku svetovati odgovore, vsaj na najpogostejša vprašanja. Umetna inteligenca bo pri prebiranju pošte znala izluščiti kontekst v sporočilih, obenem pa pozna navade in tipične odgovore uporabnika, tako da se zdi povezava zelo logična glede na današnje zmožnosti AI. Umetna inteligenca se še bolj vrinja tudi v splošno znani spletni iskalnik. Nova storitev Google for Jobs, na primer, kar prek iskalnika omogoča, da ljudje preverjajo, katera dela in službe so na voljo v okolici bivanja.

Poglavitno orodje na področju pametnih pomočnikov, pametni zvočnik Google Home, dobiva čedalje zanimivejše zmožnosti. Na srečanju so naznanili, da bomo lahko Home kmalu uporabili za klicanje in sprejemanje telefonskih klicev, povezovati pa se zna s širokim naborom naprav bluetooth. Strojno učenje je med drugim omogočilo, da je Google kot prvi naznanil, da pri pametnih pomočnikih, kot je Google Home, razpoznajo različne uporabnike po njihovi izgovarjavi in odgovore prilagodijo glede na njihove profile.

Google ima načrt, da pomočnika Google Assistant vgradi v čim več naprav in spletnih sto

ritev. Ena večjih novosti na srečanju je uradna predstavitev pomočnika Google Assistant za telefone Apple iPhone. Googlov pomočnik pa utegne postati tudi največja uspešnica v mednarodnem merilu, saj bo kmalu začel podpirati tuje jezike. Poleti bo pomočnik znal razumeti in govoriti francosko, nemško, japonsko in portugalsko. Do konca leta pa še italijansko, špansko in korejsko.

Če so analiza zvoka in pogovori v naravnem jeziku danes že nekako nuja, pa Google vidi še velike priložnosti pri razpoznavi slik oziroma video posnetkov. Na srečanju so tako demonstrirali delovanje rešitve Google Lens, ki iz fotografije ali slike v živo zazna značilnosti in jih primerja s spletno zbirko podatkov ter algoritmi umetne inteligence. Ne samo, da zna najti obraze znanih ljudi, temveč razpoznava predmete, ne samo kot tip, temveč kot točno določen predmet. Uspešno zna razbrati ime in lokacijo zgradbe, ki je na sliki.

Navidezna in povečana resničnost

Tretji sklop, v katerega Google vlaga vse več energije, je platforma navidezne resničnosti DayDream. Objavili so informacijo, da pripravljajo samostojno izvedbo prikazovalnika DayDream, ki za prikaz navidezne resničnosti ne potrebuje pametnega telefona ali zunanjega računalnika. Poleg tega sodelujejo s partnerji, ki bodo v nadaljevanju leta predstavili svoje izdelke na osnovi platforme DayDream. Zanimivo, da je med njimi HTC z oddelkom Vive, pa tudi Lenovo, ki z Googlom že sodeluje pri projektu Tango.

Na konferenci so predstavili tudi platformo DayDream 2.0 Euphrates, osvežitev programskega dela platforme DayDream, ki prinaša uporabne novosti. V navideznem svetu bo tako lažje uporabljati običajne programe in vsakdanja orodja, kot so sporočila, notifikacije in beležke. Odslej bo tudi brskalnik Chrome deloval v navideznem okolju.

Google Cast bo lastnikom naprav omogočal, da delijo in pretočno predvajajo izkušnjo v navideznem svetu na druge naprave, denimo ustrezno opremljene televizorje. V zgodbo navidezne resničnosti še bolj potiskajo tudi YouTube VR, ki bo novi različici omogočal »delitev izkušnje« s prijatelji, predstavljenimi kot avatarji, kar močno spominja na zamisel, ki jo je lani predstavil Facebook za svoje naprave Oculus Rift.

Google se močno zaveda, da za uspeh navidezne resničnosti v arhitekturi DayDream potrebuje vrhunsko grafiko, ki bo na telefonih pričarala kakovost in izkušnjo iz računalnikov s procesorji GPU. V ta namen so zagnali projekt Seurat, s katerim lahko na telefonu z nekaj triki prikazujejo vrhunsko grafiko v treh razsežnostih, ne da bi s tem spravili na kolena procesorje in tako akumulatorje v napravi.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji