Objavljeno: 25.11.2008 | Avtor: Gorazd Ropoša | Monitor November 2008 | Teme: google

Google in fotografije

Picasa je program za pregledovanje in urejanje fotografij, ki je drugačen kot večina konkurence. Morda jo je Google pred leti prav zato kupil in posvojil. Njena tretja različica prinaša nekatere zelo uporabne in celo edinstvene novosti.

Google Picasa 3 (beta)

Kaj: Program za urejanje digitalnih fotografij.

Izdeluje: www.google.com.

Cena: Brezplačen.

Za: Preprost, učinkovita in enostavna orodja, dober pregledovalnik, integracija s spletom.

Proti: Primitivno preimenovanje več fotografij naenkrat, ne zna urejati datotek PNG, ne zna delati predstavitev HTML, ne omogoča spreminjati datuma datotekam.

Urejanje digitalnih fotografij (obdelava, označevanje in vzdrževanje) zna biti včasih kar zapleteno opravilo. Pritisk na sprožilec danes večini uporabnikov ne zadostuje več, saj je treba posnete fotografije tudi prenesti v računalnik in jih nato še pregledno urediti (spraviti v virtualne mape ali albume), ustrezno obdelati, označiti in pripraviti za (morebitno) izdelavo v papirni obliki. Takšna, recimo ji idealna "razvojna" pot neke fotografije, pa se velikokrat ustavi že na samem začetku, torej pri obdelavi in urejanju posnetka; za to večinoma uporabljamo namenske programe. Danes jih je sicer na voljo veliko, zato je odločitev, katerega izbrati, dokaj težka.

Nov, preglednejši uporabniški vmesnik s preprosto dostopnimi orodji

Na tokratnem preizkusu smo se osredotočili na novo različico Googlove Picase. Na trg namreč prihaja že njena tretja in želeli smo videti, kaj ponuja novega in kako se novosti obnesejo v praksi.

Novosti je kar nekaj, tako vsebinskih kot oblikovnih. Prva je vidna že po zagonu programa, saj je uporabniški vmesnik v primerjavi s svojimi predhodnimi različicami bolj urejen, privlačnejši na pogled in tudi bolj enostaven, to pa nedvomno pripomore k lažjemu delu z njim. Pomembnejša orodja so jasno označena in hitro dostopna prek gumbov.

Tako kot v prejšnjih različicah nas program tudi tokrat ob prvem zagonu vpraša, ali naj poišče shranjene fotografije v našem računalniku (in kje naj to počne). Ko jih pregleda, jih tudi pregledno prikaže, saj jih razvrsti v mape in albume. Pohvalno je, da lahko s preprostim drsnikom, s katerim spreminjamo velikost prikazanih fotografij, enostavno prilagajamo trenutni pogled na zbirko.

Navdušila nas je hitrost, s katero se je program spopadal s kar precejšnjo količino fotografij v visoki ločljivosti, saj je bilo premikanje med njimi in njihovo prikazovanje povsem gladko, hitro in brez zastojev.

Med pomembnejše novosti tretje različice sodi novo orodje "sinhroniziraj s spletom" (Sync to Web), ki nas odreši mučnega nalaganja novih in popravljenih fotografij v naš spletni album in težavnega usklajevanja vsebine na obeh lokacijah. Gre za dobrodošlo orodje, ki omogoča, da izbrane mape (ali kar vse, če smo tako nastavili) v krajevnem računalniku in fotografije v njih avtomatično usklajuje s (prej) ustvarjenimi (Picasinimi) spletnimi albumi. Albume lahko ustvarimo z delujočim Googlovim računom (dobimo ga brezplačno), dostop do njih pa je mogoč prek povezave v samem programu. Orodje je vsekakor zanimivo in sčasoma (seveda, če veliko objavljamo v spletu) postane nepogrešljivo, saj zna samodejno sinhronizirati tudi vse kasnejše spremembe na originalnih fotografijah. To pomeni, da bomo imeli v spletnem albumu na ogled vedno aktualno različico.

Nova Picasa se lahko pohvali tudi z zelo dobrim in všečnim pregledovalnikom fotografij. Je hiter in zna prikazati večino priljubljenih grafičnih formatov. Za njegovo uporabo Picase sploh ni treba zagnati, saj lahko fotografije v njem gledamo tudi iz raziskovalca. Požene ga dvojni klik izbrane fotografije. Tudi tukaj je prikaz hiter in brez zastojev. Fotografije prikaže privlačno, brez okvira, postavi jih v ospredje delovne površine, medtem ko je ozadje prosojno. Pod prikazano fotografijo je posebna orodna vrstica, v kateri so pomanjšane sličice preostalih fotografij v izbrani mapi, nekaj osnovnih navigacijskih tipk in gumbov za dostop do nekaterih orodij. S svojim načinom prikaza in hitrostjo ter enostavno rabo spada omenjeni pregledovalnik vsekakor med boljše na svojem področju.

Trojka ponuja tudi povsem nova orodja za izdelavo in urejanje filmov. Gre sicer za preprosta orodja, a bodo v pomoč marsikateremu uporabniku. Film lahko ustvarimo iz fotografij, glasbe ali lastnih filmov, dodajanje besedila in zvoka je preprosto. Končni izdelek lahko pošljemo v splet, saj je na voljo gumb, ki nam v nekaj korakih pomaga, da izdelek objavimo na dverih YouTube. Podprte so ločljivosti tja do 1080 p.

Zanimiv in všečen pregledovalnik fotografij

Nekaj novosti in posodobitev najdemo tudi pri orodjih za urejanje fotografij. Med zanimivejše in pogosto uporabljane bo vsekakor sodilo tudi orodje za odpravo rdečih oči na posnetih fotografijah. Zdaj je sicer nekoliko bolj natančno in zanesljivo kot v predhodnih različicah in deluje na več fotografijah hkrati, a mu avtomatika še vedno povzroča težave. Na preizkusu smo to opazili na kar nekaj fotografijah, ko je namesto oči označil dele blizu njih in jih nato pobarval v (zanj) običajno "očesno" barvo. Še vedno je torej bolje, da rdeče oči sami označimo in prepustimo programu samo barvanje. Tudi tukaj smo pogrešali večjo natančnost (možnost, da območje okrog oči ročno označimo bolj natančno) in možnost vplivati na končni rezultat (recimo z izbiro barve, možnostjo zajema sorodne barve ipd., kot je, recimo, možno pri Photoshopu ali Gimpu).

Zanimivo je Picasino prepoznavanje obrazov na fotografijah, saj je kar uspešno, a kljub vsemu (še) ne povsem zanesljivo. Če želimo, lahko namreč s preprostim klikom gumba prikažemo samo fotografije, na katerih so obrazi.

Pohvalimo lahko tudi vgrajeni iskalnik, saj omogoča hitro in natančno iskanje, ki je za povrh tudi preprosto. K hitrosti vplivajo tudi že pripravljeni filtri. Picasa pozna t. i. "geotagging" oziroma označevanje fotografij z lokacijsko znamko. Izbrani fotografiji v Google Earth (gumb s povezavo najdemo v programu) preprosto določimo lokacijo, kjer smo jo posneli.

Med pomanjkljivosti programa vsekakor sodi dokaj primitivno orodje za preimenovanje več datotek naenkrat. Zamerimo mu lahko tudi nepoznavanje datotek tipa PNG. Pregledovalnik jih sicer prepozna in zna prikazati, a jih v urejevalniku ne moremo urejati, ker jih označi kot neznan tip datoteke. Pogrešali smo tudi možnost izdelave predstavitev HTML, saj zna program pripraviti in objaviti fotografije samo v svojih strežnikih. In, ne nazadnje, vsako urejanje fotografiji spremeni datum, zato bi bilo dobrodošlo orodje, ki bi datotekam spet vrnilo datum, zapisan v podatkih EXIF. Konkurenca (Acdsee) to omogoča že kar dolgo.

Picasina trojka je s svojimi enostavnimi, a uporabnimi orodji, hitrostjo in privlačnim videzom vsekakor zanimiv in uporaben program, za katerega govori tudi cena, saj je brezplačen, zato zna zadovoljiti marsikaterega uporabnika.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji