Objavljeno: 25.4.2017 | Avtor: Boris Šavc | Monitor Maj 2017

Glasbeni nasveti iz Cupertina

Apple je z glasbo tesno povezan od izdaje predvajalnika iPod in odprtja spletne trgovine iTunes, s katerima je lastnoročno spremenil navade navdušencev za glasbo po svetu. Čeprav je na trg pretočne glasbe, ki trenutno prevladuje, vstopil razmeroma pozno, je vez danes enako močna kot na začetku.

Pretočna storitev Apple Music je nastala na podlagi programske opreme podjetja Beats Electronics.

Leta 2013 je Apple oznanil nakup podjetja Beats Electronics. S prevzemom se je pod okriljem velikana iz Cupertina znašla tako strojna kot programska oprema podjetja, ki sta ga ustanovila glasbenik Dr. Dre in producent Jimmy Iovine. Čeprav je bilo njuno podjetje znano predvsem po slušalkah, zvočnikih in drugih pripomočkih, je Apple najbolj zanimala njihova pretočna glasbena storitev Beats Music. Razlog je preprost, v Cupertinu so opazili spreminjanje glasbenega trga, tržnica iTunes je v tem obdobju že zaznala petnajstodstotni upad prodaje digitalne glasbe, zato so mrzlično iskali svež pristop. Našli so ga v storitvi Apple Music, ki se je uspešno spopadla s tekmeci, med katerimi še danes vodi pri nas nedostopni Spotify. Število uporabnikov storitve se od odprtja nenehno povečuje.

Applova glasbena pretočna storitev stavi predvsem na ekskluzivno vsebino, ki je na drugih storitvah ni mogoče najti, ter dovršeno umetno inteligenco, ki olajša iskanje novih vsebin. Ponudbo učinkovito dopolnjuje prijazen in grafično poudarjen uporabniški vmesnik z velikanskimi slikami in uporabnimi zavihki na spodnjem robu zaslona, ki nam olajšajo prehajanje med zmožnostmi programa. Med njimi je sekcija For You, v kateri so zbrana priporočila glede na posameznikov okus. Slednjega storitev spremlja in oblikuje od samega začetka. Že ob prvi uporabi nas program izpraša o priljubljenih zvrsteh in izvajalcih, nato budno spremlja vsako našo potezo in skladno z ugotovitvami prilagaja predloge in predvajalne sezname, ki bi nas utegnili zanimati. Če se nam okus sčasoma spremeni, čarovnika znova zaženemo s klikom človeške silhuete v zgornjem desnem kotu zaslona For You in ukazom Choose Artists For You. Postopek je enak, dotaknemo se izvajalca, ki nam je všeč, ga še enkrat pobožamo, če nam je zares všeč, in trdo stisnemo, če ne maramo zanj, da izgine. Če z začetno bero nismo zadovoljni, se s potegom prsta v stran pomaknemo na naslednji zaslon z novo skupino izvajalcev. Umetni pameti dodatno pomagamo z ocenjevanjem posameznih pesmi, ko na predvajalnem zaslonu izberemo tri pike in izrazimo ustreznost predvajanega gradiva z gumboma Love in Dislike.

Med zavihki na dnu zaslona so še Browse, ki vsebuje novo glasbo, vnaprej pripravljene predvajalne sezname, videospote, lestvice in zbir po zvrsteh, Library s krajevno shranjeno glasbo in Radio z radijskimi postajami z že omenjeno Beats 1 na čelu. Iskanje je omogočeno z izbiro Search, družabni vidik pa predstavlja zmožnost Connect, s katero izvajalci z uporabniki delijo ekskluzivne video posnetke, novice, fotografije in še kaj. Omogočeno je deljenje objav, všečkanje in komentiranje.

Kakovost pretočnega zvoka v formatu AAC je 256 kbps, kar običajnim uporabnikom povsem zadostuje. Glasbo lahko poslušamo na računalniku, predvajalniku iPod Touch, tablici iPad, telefonu iPhone in napravah z Googlovim operacijskim sistemom Android. Prvi trije meseci uporabe pretočne storitve Apple Music so zastonj. Če se odjavimo pred iztekom testnega obdobja, nas glasba iz petintridesetmilijonskega kataloga ne stane niti centa. Četrt leta je povsem dovolj, da se seznanimo s ponudbo in zmožnostmi in ugotovimo, ali je storitev krojena po našem okusu. Ker se naročnina samodejno podaljšuje, je dobro vedeti, kako jo prekličemo. V mobilni aplikaciji se prestavimo na zavihek For You, kliknemo človeško silhueto v desnem zgornjem kotu zaslona in izberemo View Apple ID. Na zaslonu se nam izpišejo informacije o uporabniškem računu. Pod Subscriptions označimo Apple Music Membership in željo po preklicu izrazimo z ukazom Cancel Subscription. Če naročnino prekličemo pred iztekom aktivnega obdobja, lahko v glasbi kljub temu uživamo do konca, saj nam ugodnosti ne potečejo na dan preklica.

Preizkušanje storitve Apple Music je zastonj, a se naročnina po preteku testnega obdobja samodejno podaljša, zato je dobro vedeti, kje se skriva možnost za odjavo.

Apple Music ponuja dovršeno uporabniško izkušnjo, ki jo moti le nekaj hroščev. Med njimi je brisanje predvajalnih seznamov ob vklopu zmožnosti iCloud Music Library. Ob povezavi z oblakom je marsikateri uporabnik deležen prave zmešnjave, določene pesmi iz knjižnice izginejo, pomešajo se informacije in grafična oprema v sezname vključenih vsebin. Zagato sicer lahko rešimo z obnovitvijo zbirke iz prej shranjene varnostne kopije knjižnice iTunes, a kaj, ko je prav v najbolj kritičnem trenutku praviloma nimamo pri roki (beri: smo jo pozabili narediti). Alternativni pristop zahteva, da v računalniku zapremo iTunes, se z raziskovalcem Finder prestavimo v imenik aplikacije (Users/Uporabniško ime/Music/iTunes) in poiščemo samodejno shranjene stare predvajalne sezname Previous iTunes Libraries). Najnovejši seznam s končnico .itl povlečemo na osnovni imenik aplikacije iTunes, tam preimenujemo pokvarjeni seznam s poljubnim, po možnosti sovražnim imenom, in pravkar prekopirano datoteko prekrstimo v iTunes Library. Ko program iTunes spet zaženemo, nas pričakajo stari, nepokvarjeni predvajalni seznami.

Predvajalni seznami glasbene knjižnice iTunes Library se samodejno shranjujejo. To pride prav, ko naletimo na katerega izmed sicer maloštevilnih hroščev storitve Apple Music.

Pretočna glasbena storitev Apple Music uporabnikom s spletno povezavo v vsakem trenutku omogoča dostop do katerekoli skladbe iz bogatega kataloga. Če želimo v glasbi uživati tudi, ko nimamo interneta, si lahko posamezne pesmi prenesemo na krajevni pomnilnik. V mobilni aplikaciji to storimo z izbiro treh pik in ukazom Add to Library, pri čemer moramo v nastavitvah Settings/Music prej vklopiti izbiro Automatic Downloads. V nastavitvah najdemo tudi možnost izklopa že omenjene družabne funkcije Connect. Če nas nenehno udinjanje nam neljubih izvajalcev moti, ga izklopimo s Settings/General/Restrictions/Enable Restrictions/Apple Music Connect. Kljub izklopu zmožnosti Connect smo ob poslušanju glasbe storitve Apple Music lahko družabni. Priljubljeno skladbo s prijatelji delimo tako, da v programu za neposredno sporočanje Messages (med Applovimi napravami) izberemo ikono v obliki črke A, program Music in eno izmed skladb, ki smo jih nazadnje poslušali. Prejemnik (z mobilno napravo, ki poganja operacijski sistem iOS 10) bo pesem prejel kot obogateno sporočilo in jo poslušal, ne da bi mu bilo treba zapustiti program za sporočanje.

Z nastavitvijo Automatic Downloads se bo sleherna skladba, dodana v knjižnico, avtomatsko prenesla na krajevni pomnilnik naprave, da bomo v njej lahko uživali tudi brez internetne povezave.

Pametni telefoni nadomeščajo kup drugih naprav, med njimi budilko. Čeprav so v telefon iPhone vgrajeni zvoki učinkoviti, se je včasih lepše zbuditi ob dobri glasbi. Poljubno skladbo iz kataloga storitve Apple Music uporabimo za melodijo bujenja, če v aplikaciji Clock izberemo Alarm in pod Sound določimo želeno pesem. Izbiramo lahko le med glasbo iz krajevne shrambe, zato je treba želeno pesem prej naložiti v telefon po pravkar opisanem postopku.

Močna stran storitve Apple Music so predvajalni seznami, ki so povečini predstavljeni z ikono v podobi albumov znotraj njih. Da med njimi lažje razlikujemo, jih poimenujemo z različnimi imeni, po želji pa jim spremenimo tudi sliko. Novemu seznamu jo dodamo z ukazom Library/Playlists/New Playlist in klikom ikone v podobi fotoaparata, staremu z izbiro seznama in ukazom Edit. Izbiramo lahko med fotografijami na telefonu (Camera Roll) ali ustvarimo novo z vgrajenim fotoaparatom. Pri poslušanju predvajalnega seznama nismo omejeni na zapečeni vrstni red pesmi, z gumbom Shuffle All skladbe predvajamo naključno, z odločnejšim pritiskom na posamezno pesem in izbiro Play Next pa aktivno izberemo, kaj se bo predvajalo v naslednjem koraku.

Nekdaj čislani glasbeni albumi so danes v času pretočnih storitev in digitalne robe izgubili pomen. Temu sledi tudi Apple Music, ki izkušnjo gradi na posameznih skladbah. Če si ob predvajanju pesmi zaželimo celovite izkušnje, dosežemo album tako, da na predvajalnem zaslonu uporabimo ikono s tremi pikami in še enkrat kliknemo naslov s sliko. Aplikacija bo iz zbirke izbrskala še druge datoteke, ki jih je izbrani izvajalec skupaj s predvajano ponudil v paketu. Predvajano glasbo olepšamo z izenačevalnikom zvoka, ki ga najdemo v nastavitvah Settings/Music/EQ. Med različnimi možnostmi izbiramo glede na predvajano vsebino. Na voljo je tudi možnost Late Night, za katero Apple pravi, da zvok prilagodi poslušanju v hrupnem okolju. Da nam v gneči ne bo treba stalno prilagajati glasnosti, poskrbi programski algoritem, ki tišje dele skladbe samodejno ojača, glasnejše pa v skrbi za naše bobniče omili.

Predvajalnim seznamom po želji določimo poljubno predstavitveno sliko, ki je lahko iz krajevne fotografske zbirke ali neposredno s kamere.

Katalog glasbe storitve Apple Music je na voljo na vsakem koraku, edina zahteva je spletna povezava. Če nam mobilni odjemalec zunaj zavetja domače brezžične povezave sporoči napako, gre bržkone za napačno nastavljeno vrednost Settings/Music/Mobile Data. Ko bo vrednost slednje On, bomo v jabolčni pretočni glasbi lahko uživali tudi na poti. Če želimo vedeti, koliko mobilnih podatkov nam je glasba porabila v preteklosti, preverimo seznam Settings/Mobile Data/Use Mobile Data For. Načeloma ne gre za večje vrednosti, zato bodo običajni mesečni paketi naših ponudnikov telefonije popolnoma zadostovali za vsakodnevne glasbene radosti. Malce bolj moramo pripaziti na porabo zgolj, ko vklopimo nastavitev Settings/Music/Mobile Data/High-Quality Streaming, ki vedno omogoča prenos najboljše različice izbrane pesmi, a hkrati porabi največ pasovne širine in podatkov.

Pravi glasbeni navdušenci ob poslušanju večkrat prepevamo. Apple se naše strasti zaveda, zato je v mobilno aplikacijo Music vgradil iskalnik besedil, s katerim nam ob poslušanju poslej ne bo več treba brskati po spletu. Besedilo predvajane pesmi najdemo, če na predvajalnem zaslonu izberemo ikono s podobo treh pik in ukaz Lyrics. Čeprav ne gre za prave karaoke, besedilo se ob predvajanju namreč ne premika skladno s pesmijo, smo zmožnosti veseli, saj je na voljo skorajda za vse skladbe iz kataloga.

Applova digitalna pomočnica Siri je uporabna tudi pri poslušanju glasbe Apple Music. Ko na radijskem sprejemniku zaslišimo pesem, ki nam je všeč, jo lahko povprašamo po naslovu. Siri nam najdene skladbe sicer noče zapeti, a postreže tako z informacijami kot s povezavo do glasbe Apple Music. Podobno jo aktiviramo, ko se nam zahoče določene pesmi. Siri z veseljem pomaga, ne da bi nam bilo treba ročno zaganjati aplikacijo jabolčne pretočne storitve.

Ob vzpostavljanju povezave med slušalkami AirPods in telefonom iPhone se na zaslonu slednjega prikaže stanje baterije brezžičnih pripomočkov.

Siri še izdatneje pomaga glasbenim navdušencem z brezžičnimi slušalkami AirPods, ki smo jih v naši reviji že predstavili. Zapisali smo, da gre za dokaj drago posledico odsotnosti klasičnega vhoda za slušalke na novejših Applovih telefonih, ki pa kljub temu navduši s kakovostno škatlico za polnjenje, dolgoživostjo baterije in preprosto uporabniško izkušnjo. Slednja se izkaže že takoj na začetku, ko se slušalke brezšivno povežejo s telefonom v bližini zgolj z odpiranjem škatlice. Slušalke AirPods po želji sparimo tudi z napravami z mobilnim operacijskim sistemom Android, temu je namenjen edini gumb na polnilni škatli, ki ga pred povezovanjem pritisnemo, da indikatorska lučka začne belo utripati. Ko škatlico s slušalkami odpremo v bližini telefona, se zgodi še ena čarovnija: na zaslonu priključene naprave se pokaže stanje baterije tako v slušalkah kot sami škatli.

Slušalke so v nasprotju z drugimi Applovimi napravami poimenovane zgolj AirPods. Če bi tudi njim želeli pripeti lastnikovo ime ali jih krstiti kako drugače, uporabimo nastavitve Settings/Bluetooth in izberemo ikono s črko i poleg vrednosti AirPods ter spremenimo Name. Slušalke poznajo le preprosto navigacijo, ki zajema le dvojno trkanje po katerikoli izmed njiju. Privzeto akcija prikliče digitalno pomočnico Siri, a ji namenskost po želji spremenimo z nastavitvijo Settings/Bluetooth/AirPods (ikona i)/Double-Tap AirPods. Klicanje Siri lahko nadomestimo z zmožnostjo ustavljanja in nadaljevanja predvajanja, oziroma funkcionalnost popolnoma izklopimo. V isti sekciji nastavitev najdemo tudi Automatic Ear Detection, s katero izklopimo samodejno zaznavanje uporabe. Če nam ni všeč, da slušalke vedo, kdaj so v ušesu, jo uporabimo in glasba se med predvajanjem ne bo več avtomatsko ustavljala. Slušalke AirPods so celo tako pametne, da vedo, katero imamo v ušesu, in skladno z ugotovitvami prilagodijo delovanje mikrofona pri prostoročnem pogovarjanju. Če stvar ne deluje, kot bi morala, oziroma preprosto nismo zadovoljni z njo, lahko funkcijo mikrofona zabetoniramo z nastavitvijo Settings/Bluetooth/AirPods/Microphone/Always Left AirPod (ali Always Right AirPod).

Maloštevilne zmožnosti slušalk AirPods najdemo pod nastavitvami Settings/Bluetooth.

Odgovarjanje na klice med poslušanjem glasbe nadgradimo z napovedjo klicatelja, nastavitev Settings/Phone/Calls/Announce Calls nam bo ob zvonjenju strojno izgovorila ime človeka na drugi strani in znatno olajšala odločitev o ustreznem odzivu. Med drugim lahko slušalke AirPods uporabimo tudi v navezi z računalnikom Mac, povezavo omogočimo z nastavitvijo System Preferences/Sound/Output/Select a device for sound output/AirPods. Podobno sta omogočeni še povezavi z jabolčno uro Watch in predvajalnikom Apple TV.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji