Objavljeno: 25.10.2011 | Avtor: Miran Varga | Monitor Oktober 2011

Glasbena nadgradnja za petičneže

Ste bili kdaj na obisku pri avdiofilu? Potem ste bili verjetno deležni glasbenega razvajanja, zaradi katerega ste ob omembi cene komponent pomislili, da z vašim sluhom vendarle ni vse v redu. Brez skrbi, ljudje brez izrazitega posluha za zvočne odtenke bomo ta nišni segment vedno težko razumeli. Pomembno je le, da izdelovalci vrhunskih zvočnih rešitev najdejo stik s svojo ciljno publiko.

Pravi avdiofilski izdelki le poredkoma zaidejo v Monitorjev laboratorij, večpredstavno naravnanih komponent in naprav v rokah Monitorjevih preizkuševalcev pa ne manjka. Pretekli mesec je naša ušesa s svojo večopravilnostjo pri predvajanju glasbe razvajal omrežni predvajalnik Cambridge Audio NP30. Omenjeni izdelek ima zelo natančno odmerjeno tržno nišo, saj naj bi rabil predvsem kot funkcijska nadgradnja malce starejših, a še vedno zelo kakovostnih glasbenih sistemov. Ti so lastnike v preteklosti navadno olajšali za več evrskih tisočakov ali več njih in zmorejo odlično reprodukcijo zvoka, žal pa jih je razvoj telekomunikacijskih rešitev kar malce nepošteno pahnil v zgodovino. Da se to ne bi zgodilo, lahko poskrbi omrežni glasbeni predvajalnik NP30, ki starejšim sistemom doda žično in brezžično povezljivost ter možnost predvajanja glasbenih vsebin s ključkov USB ali poslušanja spletnih radijskih postaj. Seveda bi ga lahko uporabili tudi v navezi z drugimi (in predvsem cenejšimi) glasbenimi sistemi, a spajanje dobrih 500 evrov "težkega" predvajalnika s cenenim glasbenim stolpom ali parom zvočnikov se ne zdi smiselna poteza.

Tako mu kot stranke v praksi ostanejo le avdiofili, ki od svojih zvočnih rešitev zahtevajo predvsem kakovost zvočne reprodukcije, cena pa v njihovih očeh (in ušesih) pade v drugo kategorijo pri odločitvi o nakupu posamezne naprave. Kakovost zvoka v nobenem primeru ni vprašljiva, saj predvajalnik Cambridge Audio NP30 ponuja 24-bitno (vzorčenje signalov 24-bit/96kHz) predvajanje digitalne glasbe prek nanj priključenega glasbenega sistema ali sistema hišnega kina.

Omrežni predvajalnik lahko z zvočnim sistemom povežemo prek treh različnih izhodov: optične povezave, koaksialnega priključka ali stereo činčev. Med vhodi oziroma viri zvoka pa predvajalnik prepozna glasbene vsebine, ki jih prejme prek žične ali brezžične povezave, stereo vhoda ali pa vmesnikov USB (po eden na prednji in zadnji strani naprave). ND30 podpira tehnologijo UPnP, zato se enostavno predstavi drugim napravam, ki so priključene v omrežje, in jih tudi sama prepozna. Namestitev je tako precej preprosta, programska oprema za krmiljenje predvajalnika prek računalnika pa priložena.

Predvajalnik podpira vse vrste brezžičnih omrežij, tudi novejše standarda N in uporabo različnih tehnologij enkripcije podatkov. Če je prek omrežne povezave omogočen tudi dostop do interneta, se funkcionalnost predvajalnika hipoma razširi še na področje predvajanja internetnih radijskih postaj (v bazi jih je več kot 20.000) in drugih pretočnih avdio storitev (npr. podcasti). Predvajalnik se zna s spletnimi mesti s pretočnimi glasbenimi storitvami (t. i. streaming), kot sta Rhapsody in Pandora, povezati tudi brez pomoči računalnika. Za uporabo internetnih storitev skrbi platforma UuVol, ki poleg spremljanja spletnih vsebin omogoča tudi upravljanje naprave prek mobilnega telefona znamke Apple - uporabniku je namreč na voljo istoimenska mobilna aplikacija. Drugače pa predvajalnik ob pomoči daljinca uporabniku pri predvajanju spletnih glasbenih vsebin in radijskih postaj ponuja možnost iskanja naslovov skladb, zvrsti ali regije izvora glasbe.

Predvajanju vsebin z virov USB tudi nimamo kaj očitati, saj ND30 poleg datotek MP3 brez težav prebavi tudi zvočne zapise AAC, WMA, WAV, PCM, OGG Vorbis in FLAC. Pri tem je seveda pomembno, da številni med njimi ponujajo zvočni zapis brez izgub.

ND30 ima 4-vrstični zaslon za izpisovanje informacij, a bi od letnika njegovega nastanka in cenovnega ranga naprave vsekakor pričakovali kaj boljšega. Bolj prepričljiv je daljinski upravljalnik, saj ponuja posrečeno razporeditev tipk, krmiliti pa zna tudi nekatere na predvajalnik priklopljene naprave. Uporabnik lahko sicer s predvajalnikom upravlja tudi prek osmih namenskih tipk na prednji strani naprave.

Žal se zdi, da je angleški izdelovalec s ceno predvajalnika kljub vsemu nekoliko pretiraval in bo zato prodaja bržkone omejena na butične serije. V svetu digitalne reprodukcije zvoka so razlike med zelo dobrimi in odličnimi resnično majhne, zato dejavnik cene hote ali nehote sili v ospredje. A ne razumite me napak - Cambridge Audio ND30 ponuja eno najbolj priljubljenih glasbenih funkcionalnosti na trgu, zato nagrada z letošnjega sejma CES v kategoriji dizajn in inženiring vsekakor ni naključje.

Cambridge Audio NP30

Kaj: Omrežni glasbeni predvajalnik.

Izdeluje: www.cambridgeaudio.com.

Prodaja: www.digitalija.si.    

Cena: 499 EUR.

Za: Kakovost zvoka, številne možnosti povezovanja.

Proti: Cena.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji