Objavljeno: 25.8.2015 | Avtor: Miran Varga | Monitor September 2015 | Teme: zlati Monitor

Gigabyte BRIX BXi3-4010

Podjetje Gigabyte je danes eden vodilnih ponudnikov miniaturnih računalnikov, saj ima v ponudbi več kot ducat modelov, najdemo celo miniaturneža z vgrajenim projektorjem. Male namizne računalnike trži pod imenom BRIX, preizkusili smo dva modela. Obema je skupno to, da sodita med t. i. barebone sisteme, kar pomeni, da se v ohišju skriva le osnovna plošča s procesorjem, uporabnik pa mora sam vgraditi pomnilnik in disk. V lični škatli tako najdemo le še nosilec VESA za pritrditev mini računalnika na hrbtno stran računalniškega monitorja.

Cenejši model BRIX BXi3-4010 je namenjen manj zahtevnim uporabnikom, a mala črna škatlica, ki meri 11 x 11 cm in ima skromno višino vsega 3 cm, prepriča. V njej je opravljal svoje delo Intelov procesor generacije Haswell, Core i3-4010, ki se zdi po zmogljivosti in ceni optimalna izbira. Računalnik sliko na monitor ali televizor pošilja prek vmesnikov HDMI ali mini DisplayPort, z internetom pa ga lahko povežemo žično ali brezžično. Pohvalimo tudi odločitev, da je mini računalnik založen s štirimi priključki USB 3.0.

Majhna višina ohišja terja davek drugje – v ohišju namreč ni več prostora za 2,5-palčne diske ali pogone SSD, temveč bomo morali vgraditi pogon SSD na vmesniku mSATA. To nekoliko omeji (in podraži) našo izbiro strojne opreme. Le ena reža za pomnilnik SO-DIMM tudi ne pušča prav veliko možnosti za nadgrajevanje pomnilnika, zato zgolj enokanalno delovanje pomnilnika postreže z nekoliko nižjimi zmogljivostmi.

Gigabyte BRIX BXi3-4010

✓    Kompaktno ohišje.

✗    Vgradnja 2,5-palčnega pogona ni mogoča.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji