Objavljeno: 22.4.2014 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor Maj 2014 | Teme: nenehni testi

Fujitsu Lifebook S904

Zadnje čase se zdi, da večina prenosnikov, ki jih preizkusimo, spada v skupino ultrabookov – to so seveda najzanimivejši modeli, ki jih tudi izdelovalci najbolj ponujajo. Sem spada tudi Fujitsujev Lifebook S904, čeprav se že malo težje uvrsti med ultrabooke, oziroma je med težjimi in debelejšimi. Oblikovno sledi drugim prenosnikom serije Lifebook. Gre za enostaven, eleganten poslovni prenosnik s črnim pokrovom in srebrno notranjostjo. Ohišje je iz kakovostne plastike, tudi tečaji dajejo soliden občutek.

Razlog za nekoliko večjo težo in debelino pa je v presenetljivo zmogljivem akumulatorju, ki so ga v  Fujitsuju namenili temu modelu. Oziroma kar dveh akumulatorjih – eden je zadaj, kjer je pri prenosnikih tradicionalno akumulator (ta ima 6800 mAh), drugi pa je nameščen na mestu, kjer bi sicer pričakovali optično enoto (ta je manj zmogljiv, 2600 mAh). Slednjega sicer lahko zamenjamo za optično enoto, a je prenosnik z obema akumulatorjema na našem preizkusu zdržal slabih osem ur, ob pravih nastavitvah pa verjamemo, da bi lahko ta čas še občutno podaljšali. Prenosnik je tako namenjen vsem, ki so veliko na poti, saj je še vedno zadovoljivo prenosljiv.

Razmeroma dobro je opremljen tudi z vmesniki, saj ima debelejše ohišje več prostora na robovih. Tako je poleg HDMI nameščen še VGA, ki je ključnega pomena pri uporabi starejših projektorjev v sejnih sobah in drugih poslovnih prostorih. Poleg treh vmesnikov USB (vsi po standardu 3.0) je na voljo tudi povsem klasični omrežni vmesnik. Prenosnik ima tudi bralnik pomnilniških kartic SD, desno pod tipkovnico pa še bralnik prstnih odtisov.

Tipkovnica je sicer solidna, čeprav se malce bolj vdira kot pri sestrskem modelu U904. Tudi tu je osvetljena od zadaj, kar bo prej omenjenim popotnikom vsekakor prišlo prav. Tudi tu je zaslon zelo dober, čeprav nima tako drastično visoke ločljivosti kot U904, a je tudi 2560 × 1440 pik za 13-palčni zaslon zelo dobro, povsem primerljivo z Applovimi zasloni Retina. Obenem je zaslon tu občutljiv za dotik, kar pa se nam zdi pri klasičnem prenosniku (torej takem, ki se ne spremeni v tablico) to nekoliko manj uporabno oziroma potrebno. Zvok ni nič posebnega, a je malenkost boljši kot pri U904.

Vgrajena strojna oprema je enaka kot pri modelu U904, glavno breme nosi Intelov procesor i5-4200U. Ta ima frekvenco 1,6 GHz, a se lahko ob večjih zahtevah zveča na 2,6 GHz. Nameščenega je 4 GB pomnilnika, kar je za Windows 8.1 načeloma dovolj, seveda se med delom še kako čuti hitrost vgrajenega diska SSD (ta premore 128 GB prostora). Izbrana strojna oprema bo zelo dobro opravljala vse poslovne funkcije, obenem pa poskrbi za dovolj energetsko (in toplotno) varčno delovanje.

Prenosnik ni ravno poceni, a je cena glede na konkurenco nekako razumljiva. Izkaže se predvsem z res odličnim akumulatorjem (oziroma kombinaciji akumulatorjev), dober vtis pa naredi tudi zaslon visoke ločljivosti.

Fujitsu Lifebook S904

Poslovni indeks SYSmark 2007 (Productivity): 244.

Večpredstavni indeks SYSMark 2007 (VideoCreation): 182.

Trajanje delovanja: 7 ur 56 minut.

Mere:  31,9 × 21,5 × 2,6 cm., 1,49  kg.

Značilnosti: Intel i5-4200U 1,6 GHz, 4 GB RAM, 128 GB disk SSD, WLAN 802.11 b/g/n, Bluetooth.

Zaslon: 13,3-palčni, 2560 × 1440 pik.

Operacijski sistem: Windows 8.1 64-bit.

Cena: 1479 EUR.

Prodaja: www.asbis.si, point.gorenje.si.

❚❚❚❚❚❚❚❚❚❚ ZGRADBA IN OPREMA

❚❚❚❚❚❚❚❚❚❚ VELIKOST IN TEŽA

✓    Ločljivost zaslona, zmogljivost akumulatorja.

✗    Cena.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji