Objavljeno: 10.3.2005 18:11 | Avtor: Grega Šimenc | Monitor December 2004 | Teme: preizkus, foto, nenehni testi

Fujifilm FinePix S3500

Novi Fujijev aparat Finepix S3500 na trgu igra vlogo naslednika prodajno uspešnega (po navedbah izdelovalca) modela Finepix S3000. Novinec prinaša predvsem večjo ločljivost tipala (namesto 3,2 v S3000 je v novincu štiri milijone svetlobnih elementov), druge lastnosti pa so ostale praktično nespremenjene.

Na prvi pogled aparat obljublja veliko. Objektiv ponuja 6x optično povečavo ob razponu 39-234 mm (ekvivalent leica), ugaja pa še razmeroma ugodna svetlobna jakost F2,8-F3. Fotoaparat po zaslugi značilne oblike z velikim, odebeljenim ročajem na desni strani ponuja dober oprijem, hkrati pa ta del aparata igra vlogo nosilca za štiri akumulatorje AA, ki aparatu niso priloženi (dobimo le komplet klasičnih baterij). Priložena 16 MB kartica xD bo seveda premajhna in treba bo dokupiti večjo (pred kratkim so se na trgu znašle tudi 1 GB kartice te vrste). V škatli najdemo še nastavek, ki omogoča privijanje filtrov s premerom 55 mm, dokupimo pa lahko tudi tele (1,5x) ali širokokotni (0,7x) nastavek.

Dobrih lastnosti aparata pa je s tem konec. Ob prvem vklopu opazimo, da je slika na zaslonu LCD temna in zelo zrnata, saj ima vsega 62.000 svetlobnih pik, kar je dandanes zares podpovprečno. Tudi elektronsko kukalo se ne odreže veliko bolje (kljub višji nazivni ločljivosti), tako da je že v osnovi zajem dobrih motivov s S3500 oteženo. Dodatno težavo pri slikanju predstavljajo nekatere tipke, ki so postavljene zelo nepraktično (npr. stikalo za vklop je tam, kjer bi sicer pričakovali tipko za zum), spet druge pa so odločno premajhne (vklop načina makro, izbira režima delovanja bliskavice). Izbirniki so precej skopi, a so morda ravno zato dovolj pregledni. V "ročnem načinu", ki si ta naziv zasluži le pogojno, lahko izbiramo med vnaprej izbranimi temperaturami bele barve, nekaj fiksnimi vrednostmi zaslonke (2.8, 4.8, 8.2) ter kompenziramo osvetlitev v korakih po 0.3 EV. Vse drugo pa je bolj ali manj prepuščeno avtomatiki.

Razmeroma zmogljiv objektiv obeta dobre posnetke, a na žalost ni tako. Želeli bi si več podrobnosti, ki se kaj hitro porazgubijo v razmeroma zrnatih posnetkih (vrednost ISO ni nastavljiva). To lahko delno odpravimo s povečanjem ostrine v nastavitvah, vendar posnetki zato niso dosti boljši. Pri tele postavitvi objektiva (največji zum) so dobro vidna kromatska popačenja kot posledica ne najbolj kakovostnih leč v objektivu. Poglavje zase je ostrenje, ki že ob delnem mraku ali ob slikanju v slabo osvetljenih prostorih postane nepredvidljivo, v temi pa zaradi odsotnosti pomoči v obliki dodatne lučke ali česa drugega pogosto povsem odpove. Video posnetki si tega imena ne zaslužijo: zvoka ob snemanju aparat ne zna zajemati, živa slika pa je z 10 slikami/s, nizki ločljivosti 320 × 240 in časovni omejenosti 1 minute le pogojno "živa".

Razmeroma ugodna cena je zadnje, kar bi lahko vsaj delno upravičilo smiselnost nakupa tega fotoaparata. Dejstvo pa je, da nekateri konkurenčni izdelki (npr. Olympus C-760 Zoom) po le za malenkost višji ceni ponujajo dosti več kakor preizkušeni Finepix S3500.

Fujifilm FinePix S3500

Razred: Manj zmogljivi.

Efektivna ločljivost tipala: 4 milijone pik.

Tehnične lastnosti: Objektiv 6-36 mm (ekvivalent 39-234 mm); svetlobna jakost 2,8-3,0; ostrenje 0,8 m-neskončno (10-80 cm makro); čas od 1/1500 do 2 s; ISO samodejno od 64 do 250.

Cena: 79.900 tolarjev.

Prodaja: Image&Information, www.fujifilm-slovenija.com, (01) 586 46 60.

Za: Velika optična povečava, oblika ohišja, razmeroma ugodna cena.

Proti: Slabi posnetki, kakovost izdelave, razporeditev tipk na ohišju, zaslon LCD.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji