Objavljeno: 27.1.2009 | Avtor: Žiga Veber | Monitor Januar 2009 | Teme: preizkus, foto, nenehni testi

Fujifilm FinePix F60fd

V robustno aluminijasto ohišje odeti Fujifilmov malček je sicer trdno in natančno sestavljen, vendar pa njegovo ohišje deluje nekoliko debelejše, zato bi si za srajčni žep želeli kaj bolj elegantnega.

Fujifilm FinePix F60fd

Razred: Žepni.

Efektivna ločljivost tipala: 12,0 milijona pik.

Tehnične lastnosti: Objektiv 35-105 (35 mm. ekvivalent); svetlobna jakost 2,8-5,1; ostrenje 7 cm (makro)-neskončno; domet bliskavice 4,4 m; ISO: samodejno (64-1600) ali ročno (64-6400).

Tehnična zmogljivost: 9.

Kakovost fotografije: 6.

Zasnova aparata: 4.

Prodaja: Fujifilm Slovenija, www.fujifilm-slovenija.com.

Cena: 210 EUR.

Za: Hitro ostrenje, robustno ohišje, prepoznavanje scen deluje zelo zanesljivo.

Proti: Med snemanjem videa ni zuma, šuma je nekoliko preveč.

Ena izmed novosti, s katerimi nas izdelovalci ta hip napadajo, je vsekakor samodejno prepoznavanje scenskega načina. Aparati ponavadi ločijo med fotografiranjem portretov, pokrajine, fotografiranjem v temnejših prostorih in makro fotografiranjem. In prav to obvlada mali FinePix odlično. Seveda je poleg tega na voljo tudi cel kup ročno nastavljivih scenskih načinov, med njimi pa je zanimiva izbira tudi tak za fotografiranje v muzejih. Takrat aparat izklopi moteče zvoke in piske, nedovoljeno bliskavico in brez dodatnega osvetljevanja fotografira tudi v slabših razmerah. Ostrenje mu tudi takrat ne povzroča preglavic, saj F60fd skoraj vedno hitro in brez težav izostri fotografirani objekt, a to smo opazili že pri številnih aparatih te znamke. Prepoznavanje obrazov prepozna do deset obrazov hkrati, poleg tega pa so lahko nekateri tudi obrnjeni na glavo ali pa enostavno ležijo na postelji.

S programom za fotografiranje v muzejih bomo vljudni tudi v tovrstnih ustanovah. Zrnatost fotografije je kljub vsemu velika, pa tudi stabilizacija ni poskrbela za jasen posnetek.

V omenjenih slabših svetlobnih razmerah pa bi si vsekakor želeli nekoliko manj zrnatosti sicer dovolj zajetnega, kar 1/1,6 palca velikega tipala z 12 megapikami ločljivosti. Ta barve zajema lepo, pa tudi dinamičen razpon se zdi dober. Ko bi le bil nekoliko manj občutljiv za šum.

Tudi zaslon kljub dovolj veliki ločljivosti in velikosti kar 3 palce ne deluje preveč prepričljivo pri prikazovanju fotografij, saj te delujejo nenaravno, hladno in preveč kontrastno.

Prav tako bi si pri objektivu želeli nekoliko večji razpon goriščnice ali pa vsaj nekoliko širši kot zajema, konkurenca pa ponuja tudi učinkovitejšo stabilizacijo slike.

Odlična je postavitev bliskavice, ki jo bomo le stežka prekrili s prsti, dosegljivost funkcij na aparatu pa je prav tako dobra. Aparat omogoča poleg ostrenja tudi ročno nastavitev parametrov, s tipko F pa lahko kadarkoli hitro dosežemo glavne nastavitve tipala, od občutljivosti do vrste zajemanja barv (večina teh nastavitev se sicer izvaja v kasnejši obdelavi).

S programom za fotografiranje snežnih dogodivščin smo ujeli tudi prvi letošnji sneg.

Ena izmed večjih pomanjkljivosti tega aparata je poleg zajetnosti in zrnatosti posnetkov tudi vsakršna nezmožnost zumiranja med zajemanjem videa. Kakovost videoposnetkov je sicer povprečna, tako kakor tudi kakovost zvoka, je pa ta zelo jasno in glasno razločen. Razveseljivo je tudi to, da je med zajemanjem videoposnetkov v temi moč uporabiti samodejno osvetljevanje z belo lučko, ki je sicer namenjena tudi pomoči pri ostrenju.

Fujifilm FinePix F60fd je aparat, ki sicer ob prvem srečanju ni tako prijeten kakor nekateri konkurenčni modeli. Deluje nekako specifično in ni za vsakogar. Tistemu, ki mu bo všeč na začetku, ga verjetno tudi kasneje ne bo razočaral. Poleg tega pa je z 210 evri prijazna tudi cena.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji