Objavljeno: 10.3.2005 11:50 | Avtor: Grega Šimenc | Monitor December 2004 | Teme: preizkus, foto, nenehni testi

Fujifilm FinePix E500 in E510

Fotoaparata iz družine izdelkov Finepix A izdelovalca Fujifilm sta se na preizkusu letos poleti dokaj dobro odrezala, predvsem po zaslugi nizke cene pa posegata po visokih mestih na naši lestvici cenejših in manj zmogljivih aparatov. Tokrat smo preizkusili dva aparata izmed treh v nekoliko zmogljivejši družini Finepix E.

Edina pomembna razlika med Fuji Finepix E500 in E510 je v ločljivosti tipala, druge lastnosti pa so pri obeh povsem enake. Prvi je opremljen z danes že precej običajnim štirimilijonskim tipalom, drugi pa vsebuje pet milijonov svetlobno občutljivih elementov. Optika ponuja zelo zanimiv razpon 28-91 mm (ekvivalent leica) oziroma 3,2x optično povečavo. Razmeroma široki kot pride še kako prav npr. pri slikanju v notranjosti prostorov. Naknadno ga lahko še povečamo z uporabo dodatnega širokokotnega nastavka, lahko pa izberemo tudi nastavek, ki poveča "tele" vrednost objektiva. LCD zaslon je z diagonalo 5 cm in 154.000 pikami med večjimi in boljšimi v tem razredu aparatov, a se v temnejših svetlobnih razmerah slabo izkaže, saj na njem ni moč videti motiva. V teh primerih nam priskoči na pomoč klasično optično kukalo. Bliskavica ima soliden domet 4 m pri širokem kotu objektiva. Ko je ne potrebujemo, jo lahko s sicer precej nenatančnim in slabo izdelanim plastičnim mehanizmom "pospravimo" v ohišje aparata. Oba Finepixa lahko poganjata dve bateriji ali akumulatorja velikosti AA, ki tudi ob intenzivni uporabi bliskavice zdržita več kot 150 napravljenih posnetkov. Polnilec in akumulatorja nista priložena, zato predstavljata dodaten strošek, če ju še nimamo. Prav tako je smiseln nakup večje pomnilniške kartice xD, saj na priloženo 16 MB ni moč shraniti niti deset posnetkov v najboljši kakovosti. Ob tem pa naj še enkrat poudarimo, da so kartice vrste xD še vedno občutno dražje od konkurenčnih in bolj razširjenih kartic CF ali SD, zato je odločitev izdelovalca Fujifilm za uporabo kartic xD v cenejših aparatih nerazumljiva.

Fotografiranje se izkaže za prijetno opravilo. Razporeditev tipk in stikal je dovolj logična, da jih obvladamo že po kratkem privajanju na delo z njimi. Menuji so sicer za odtenek okornejši, a se na njih med drugim skriva zanimiva možnost uporabe aparata kot spletne kamere ob priklopu na vmesnik USB. Ročno lahko vplivamo na zajetno število parametrov fotografije (zaslonka, čas osvetlitve, moč bliskavice, vrednost ISO, ročno ostrenje), pri nekaterih nastavitvah (npr. temperatura bele barve) pa lahko izbiramo le med vnaprej pripravljenimi vrednostmi. Ostre makro fotografije sta tako E500 kot E510 zmožna izdelovati že na vsega nekaj centimetrov oddaljenih motivih, pri čemer še dodatno pripomore način "super-makro", ki ga pri novejših fotoaparatih srečujemo vse pogosteje. Sicer pa ostrenje pri običajnem fotografiranju pušča nekaj negotovosti: medtem ko je to v dobrih svetlobnih razmerah hitro in natančno, zanesljivost najprej delno odpove v mraku, v popolni temi pa je zaradi odsotnosti dodatne lučke ali drugega sistema za pomoč pri ostrenju povsem negotovo.

Kakovost fotografij je, v celoti gledano, dovolj dobra, a še zdaleč ne popolna. Še najbolje se aparata izkažeta s pravilnim zajemom barv in osvetljenostjo motivov, nekoliko manj pa s podrobnostmi na posnetkih, ki se kar prehitro porazgubijo. Razumljivo slabi so nočni posnetki, saj kombinacija nezanesljivega ostrenja v temi, temnega zaslona LCD ter možnost najdaljšega časa osvetljevanja dveh sekund ne doprinese k dobrim posnetkom. Tudi video posnetki so pri obeh aparatih precej nizke ločljivosti (320 × 240) in z majhnim številom zajetih slik/s (10 FPS), poleg tega pa so še časovno omejeni na eno minuto.

Kljub očitanim pomanjkljivostim menimo, da sta aparata vseeno dokaj dobra izbira v svojem cenovnem razredu, saj le redki konkurenčni izdelki ponujajo toliko za ceno, po kateri sta naprodaj preizkušena izdelka.

Fujifilm FinePix E500

Razred: Manj zmogljivi.

Efektivna ločljivost tipala: 4,1 milijona pik.

Tehnične lastnosti: Objektiv 4,7-15,1 mm (ekvivalent 28-91 mm); svetlobna jakost 2,9-5,5; ostrenje 0,6 m-neskončno (2,6-80 cm makro); čas od 1/2000 do 2 s; ISO samodejno, 80, 100, 200, 400.

Cena: 60.900 tolarjev.

Prodaja: Image&Information, www.fujifilm-slovenija.com, (01) 586 46 60.

Za: Ugodna cena, ročne nastavitve, zmogljiv način makro, izdelava.

Proti: Slabi nočni posnetki, nizka kakovost video posnetkov.

Fujifilm FinePix E510

Razred: Manj zmogljivi.

Efektivna ločljivost tipala: 5,2 milijona pik.

Tehnične lastnosti: Objektiv 4,7-15,1 mm (ekvivalent 28-91 mm); svetlobna jakost 2,9-5,5; ostrenje 0,6 m-neskončno (2,6-80 cm makro); čas od 1/2000 do 2 s; ISO samodejno, 80, 100, 200, 400.

Cena: 70.900 tolarjev.

Prodaja: Image&Information, www.fujifilm-slovenija.com, (01) 586 46 60.

Za: Ugodna cena, ročne nastavitve, zmogljiv način makro, izdelava.

Proti: Slabi nočni posnetki, nizka kakovost video posnetkov.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji