Objavljeno: 9.9.2005 19:11 | Avtor: Matjaž Klančar | Monitor Februar 2004 | Teme: tiskalnik, brizgalnik, nenehni testi

Epson Stylus C84

Stylus C84 je najzmogljivejši Epsonov tiskalnik v "nefoto" razredu. Ta štiribarvni tiskalnik ima ločene kartuše za posamezne barve, tako kot njegov predhodnik C82. Razlika je v tem, da ima C84 kartuše polnjene s suspenzijskim črnilom, enako kakor tudi v tej številki preizkušeni model C64. Tiskalnik ima dokaj zmogljive tiskalne glave, saj ima črna 180 šob (dvakrat več kakor pri modelu C64), barvna glava pa jih ima 3 × 59. Veliko šob v črni glavi se opazi predvsem pri tiskanju besedila, ko tiskalnik hkrati odtisne več kot 2 cm širok pas. Žal pri tiskanju ni dovolj natančen, da bi za običajno kakovost (t. i. izbira Normal) zadostovalo tiskanje v obe smeri. Tiskalna glava tako tiska v obeh smereh (tiskalnik je s tem dvakrat hitrejši) šele pri najslabši kakovosti (draft), vendar je ta kakovost bolj ali manj neuporabna.

Ugotovili smo, da kakovost tiskanja v primerjavi s predhodnikom C82 ni nič boljša, v nekaterih primerih je celo za malenkost slabša, kar pripisujemo drugačnim nastavitvam v gonilniku. Pri tiskanju fotografij je raster še vedno nekoliko preveč viden (v primerjavi s konkurenco), so pa zato predvsem črni deli slike bolj kontrastni in ne tako (pre)mehki kot pri C82. Opozorili bi, da je predvsem rdeča barva nekoliko manj živa. Zanimivo, da je fotografija na navadnem papirju slabša, kot jo natisne C82 - predvsem je bolj vidno prelivanje barv (kar je čudno, saj naj bi bila prednost suspenzijskih barv prav manjše prelivanje). Kakovost besedila na navadnem papirju je enaka, to pomeni, nekoliko slabša kot pri konkurenci.

Tiskalnik je po hitrosti nekje v povprečju, najhitrejši je prav pri zgoraj omenjenem tiskanju besedila v najslabši kakovosti, čeprav je tudi tiskanje besedila v običajni hitrosti zelo hitro (nekaj več kot minuta za pet strani). Zelo dobro se odreže pri tiskanju poslovnega poročila (devet strani v dveh minutah in 38 sekundah), medtem ko je tiskanje v najboljši kakovosti precej počasno. Za fotografijo 10 × 15 cm potrebuje skoraj tri minute, za bitno sliko A4 pa okoli 7 minut.

Najmočnejši Epsonov brizgalnik ni slab, vendar se predvsem pri kakovostnih izdelkih izkaže za počasnega, pa tudi kar zadeva ceno, na trgu najdemo tudi kaj boljšega.

Epson Stylus C84

Skupna ocena: 8,55.

Vmesniki: Vzporedni, USB.

Cena: 45.480 tolarjev.

Izmerjena cena ČB odtisa: 35 tolarjev.

Izmerjena cena barvnega odtisa: 79 tolarjev.

Prodaja: Avtera, www.avtera.si, (01) 585 34 11.

Za: Zelo hitro tiskanje besedila, ločene barvne kartuše.

Proti: Kakovost tiskanja na navaden papir bi lahko bila boljša, nekoliko premalo žive barve na fotografijah (predvsem rdeča).

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji