Objavljeno: 13.11.2005 10:57 | Avtor: Peter Šepetavc | Monitor April 2004 | Teme: preizkus, foto, nenehni testi

Epson PhotoPC L-300 in L-400

Epson je pri povprečnem uporabniku računalniške opreme znan predvsem kot izdelovalec brizgalnih tiskalnikov, podjetje pa ima v repertoarju izdelkov tudi digitalne fotoaparate. Ti so navadno namenjeni manj zahtevnim kupcem. Najnovejša fotoaparata v Epsonovi prodajni paleti sta modela PhotoPC L-300 in PhotoPC L400. Med sabo se, razen po nekaterih lepotnih razlikah na ohišju, razlikujeta le po zmogljivosti tipala. To je pri modelu L-300 trimilijonsko, medtem ko L-400 zajema fotografije s tipalom s štirimi milijoni svetlobnih elementov. Fotografije shranjujeta na kartice SD ali MMC (priložena je kartica Secure Digital z zmogljivostjo 16 MB). Za napajanje poskrbijo štiri baterije ali akumulatorji velikosti AA.

Ohišji obeh fotoaparatov sta iz aluminija, tako da oba Epsona že na prvi pogled delujeta dokaj trdno in bi verjetno brez večjih poškodb preživela tudi nekoliko trši padec po tleh. Objektiv je za ta razred običajen: s trikratno optično povečavo. Ta ustreza razponu med 34 in 102 milimetroma pri klasični 35-milimetrski fotografiji. Ostrenje poteka na oddaljenosti najmanj pol metra, oba pa omogočata tudi makro način, v katerem se predmetu lahko približamo na največ 11 centimetrov.

Ročni nadzor nad fotografijo, ki ga omogočata, je sicer nekoliko večji kot pri najosnovnejših fotoaparatih, kljub temu pa tudi v tem razredu nekateri izdelki omogočajo precej več. Nastavljamo lahko občutljivost delovanja tipala: poleg samodejne imamo na voljo še ISO 100, 200 ali 400, prilagodimo pa lahko tudi osvetlitev med -2 EV in +2 EV v korakih po 0,5 EV. Poleg samodejne nastavitve temperature bele barve so nam na voljo tudi štiri vnaprej nastavljene vrednosti, manjka pa zmožnost ročnega nastavljanja temperature. Menuji delujejo sprva nekoliko nepregledni, po začetnem iskanju nastavitev pa se v njih dokaj hitro znajdemo. Zaslon LCD je 1,5-palčen, kar je nekoliko malo, v slabši svetlobi pa bo treba poseči po optičnem iskalu, ki pa ne pokaže povsem točnega izreza slike, kot ga zajame tipalo.

Kakovost fotografij, ki jih posnamemo z Epsonoma, je povsem zadovoljiva, a z njo ne izstopata. Predvsem v slabših svetlobnih razmerah smo zelo pogrešali zmožnost ročne nastavitve temperature bele barve. Vgrajena avtomatika je namreč nekoliko nenatančna, tako da barve niso povsem pravilne. Na kontrastnih prehodih (npr. med belo in črno barvo) smo opazili precej senc. Pri štirimilijonskem modelu je na večjih površinah dokaj opazen tudi šum. To je predvsem posledica večjega števila svetlobnih elementov na tipalu iste površine. Pohvalili pa bi ostrenje, ki je dokaj hitro in pri slikanju zato ni potrebe po daljšem čakanju med izbiro motiva in dejanskim zajemom fotografije.

Epsonova novinca sodita med robustnejše predstavnike svoje vrste, s svojimi zmožnostmi pa bosta zadovoljila tako nedeljske fotografe kot nekoliko zahtevnejše uporabnike. Pograjati pa moramo dokaj visoko ceno obeh modelov, saj za podoben znesek pri konkurenci dobimo precej zmogljivejše izdelke.

Epson PhotoPC L-300

Razred: Nižji (omejen ročni nadzor, nižja zmogljivost).

Efektivna ločljivost tipala: 3,14 milijona pik.

Skupna ocena: ????.

Tehnične lastnosti: Objektiv 34-102 mm (ekvivalent); svetlobna jakost 2,8-4,9; ostrenje 50 cm-neskončno (11-50 cm makro); čas od 1/2000 do 1/2 s; doseg bliskavice do 2,4 m; razpon ISO: samodejna, 100, 200, 400.

Cena: 107.880 tolarjev.

Prodaja: Avtera, www.avtera.si, (01) 585 34 11, www.avtera.si.

Za: Kovinsko ohišje, dokaj hitro ostrenje.

Proti: Visoka cena, nenatančna samodejna belina.

Epson PhotoPC L-400

Razred: Nižji (omejen ročni nadzor, nižja zmogljivost).

Efektivna ločljivost tipala: 3,98 milijona pik.

Skupna ocena: ????.

Tehnične lastnosti: Objektiv 34-102 mm (ekvivalent); svetlobna jakost 2,8-4,9; ostrenje 50 cm-neskončno (11-50 cm makro); čas od 1/2000 do 1/2 s; doseg bliskavice do 2,4 m; razpon ISO: samodejna, 100, 200, 400.

Cena: 151.080 tolarjev.

Prodaja: Avtera, www.avtera.si, (01) 585 34 11, www.avtera.si.

Za: Kovinsko ohišje, dokaj hitro ostrenje.

Proti: Visoka cena, nenatančna samodejna belina, opazen šum.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji