Objavljeno: 30.10.2012 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor Oktober 2012 | Teme: nenehni testi

Epson Expression Home Xp-305

Epson je pred kratkim začel na novo označevati izdelke. Tako so serijo brizgalnih tiskalnikov, imenovanih Stylus, nadomestile bolj opisne oznake. Zgled je tokrat preizkušeni Expression Home XP-305, ki je očitno namenjen domačim uporabnikom - v tem primeru je nekoliko zahtevnejši. Gre seveda za večopravilno napravo, ki poleg tiskanja zmore še optično branje, nima pa faksa, a tega večina uporabnikov ne bo pogrešala.

To je eden izmed manjših takih modelov. Ker nima samodejnega podajalnika za optični bralnik, je seveda tudi razmeroma nizek. K višini doda svoje le pladenj za prazen papir, ki je na zadnji strani, drži pa do sto listov. Spredaj je na sredini majhen barvni zaslon, poleg njega pa so funkcijske tipke, s katerimi lahko brez računalnika tudi kopiramo. Edini žični vmesnik je klasični USB, vgrajen pa je tudi brezžični omrežni vmesnik. Tiskalnik podpira različne tehnologije brezžičnega tiska z mobilnih naprav, tudi Googlov Cloud Print in Applov AirPrint. Spredaj je tudi bralnik pomnilniških kartic, ki podpira kartice MMC in SD. Tako kot Hpjev 5525 tudi ta bralnik ne podpira kartic CF. Morda bi si želeli še samodejno tiskanje, čeprav pri taki ceni razumemo, da ga niso vključili.

Nazivna hitrost izpisa je le malce pretirana, v Epsonu so namerili slabih devet črno-belih strani na minuto, naše pet strani dolgo besedilo je natisnil v minuti in devetih sekundah. To je kljub vsemu kar dober rezultat, vsaj glede na cenovno uvrstitev naprave. Podobno hitrost je dosegel tudi pri kopiranju. Pravzaprav je spodobno hiter na vseh hitrostnih preizkusih, tudi pri uporabi svetlečega papirja.

Cena je z 90 evri povsem konkurenčna, je pa nekoliko visoka cena izpisa. Tiskalnik ima glede na predhodnike sicer nove kartuše, ki so nekoliko cenejše od prejšnjih, tudi izpis je cenejši kot pri starejših modelih linije Stylus. Kljub temu sta tokrat preizkušena Hpja očitno postavila nov mejnik pri ceni brizgalnega odtisa, izpis Epsona se zdi zato kar drag.

Epson Expression Home Xp-305

Kaj: Kopirni stroj, optični bralnik, toplotni brizgalnik.

Tiskanje: 8.

Fotokopiranje: 8.

Optično branje: 7.

Cena izpisa: 6.

Vmesniki: USB, brezžični omrežni.

Cena: 90 EUR.

Cena natisnjene ČB strani: 9 centov.

Cena natisnjene barvne strani: 41 centov.

Prodaja: www.avtera.si

Za: Cena naprave.

Proti: Cena izpisa.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji