Objavljeno: 27.11.2012 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor November 2012 | Teme: zlati Monitor, nenehni testi

Epson B-310N

Epsonov B-310N je nekoliko nenavaden tiskalnik, saj gre za brizgalni model, namenjen pisarnam, ki pa nima večopravilnih funkcij. Brizgalni tiskalniki se namreč zadnjih nekaj let vedno bolj delijo na večopravilne naprave, namenjene večinoma domačim uporabnikom in manjšim pisarnam, ter na klasične tiskalnike, ki segajo po najvišji kakovosti izpisa in merijo na zahtevnejše uporabnike, kot so fotografi. Epson pa ima pri tem še linijo, ki po lastnostih konkurira laserskim modelom.

Tiskalnik je že na pogled nekoliko nenavaden, na hitro je praktično enak predhodniku, modelu B-300, ki smo ga imeli na preizkusu pred nekaj leti. Je razmeroma dolgočasna škatla, ki ji je zraven dodano še kvadratno držalo za presenetljivo velike kartuše. Te so bistveno večje, kot smo vajeni pri brizgalnih modelih, posledično pa lahko računamo tudi na nizek strošek izpisa. To bo kar držalo, saj naj bi po besedah Epsona z eno kartušo natisnil tudi do 3000 črno-belih strani, podobno kot laserski modeli.

Naprava ima še kar nekaj povsem poslovnih lastnosti. Opremljena je z omrežnim vmesnikom (poleg USBja), ni pa brezžičnega vmesnika, ki postaja zadnje čase vedno bolj priljubljen. Vgrajena je enota za samodejno tiskanje na obe strani, spodnji predal in zadnji pladenj pa držita skupaj do 650 strani. Največja priporočena obremenjenost je razmeroma nizka, vsaj če jo primerjamo z laserskimi tiskalniki, saj je tu 10.000 strani (laserski modeli brez težav dosežejo tudi desetkrat višjo število).

Hitrost je zelo dobra, a znotraj brizgalnih tiskalnikov, ki so praviloma dokaj počasni. Pri tisku besedila smo namerili približno enajst strani na minuto, to je bistveno počasneje od večine laserskih tiskalnikov. Podobno lahko zapišemo za kakovost. Pri besedilu malenkost zaostaja za laserskimi modeli, je pa zato boljši pri grafiki - a še vedno slabši od večine brizgalnih tiskalnikov.

Gre za napravo, ki bi jo lahko uvrstili nekam vmes med brizgalne tiskalnike in laserje. To lahko rečemo tako po ceni izpisa kot po hitrosti, kakovosti, ne nazadnje tudi po ceni naprave. Z 289 evri je res cenejša od podobno opremljenih in zmogljivih laserjev, a ima tudi manjšo priporočeno mesečno obremenitev.

Epson B-310N

Kaj: Toplotni brizgalnik.

Hitrost: 10.

Kakovost: 7.

Opremljenost: 5.

Cena izpisa: 10.

Vmesniki: USB, omrežni.

Cena: 289 EUR.

Cena natisnjene ČB strani: 2 centa.

Cena natisnjene barvne strani: 5 centov.

Prodaja: www.avtera.si

Za: Cena izpisa.

Proti: Povprečna kakovost izpisa.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji