Objavljeno: 29.9.2009 | Avtor: Miran Varga | Monitor September 2009 | Teme: preizkus, NMT, extender, podaljšek

Ekstremnež

Poletno vročico na sceni večpredstavnih predvajalnikov je zanetil Xtreamer, ki predstavlja svež pristop k drugi generaciji večpredstavnih podaljškov za domači kino. Njegova največja odlika je cena, ugotavljamo pa, da se 99 evrov vredna naprava zlahka kosa tudi z enkrat do dvakrat dražjimi konkurenti.

Pravzaprav bi Xtreamerju naredili krivico, če bi ga označili zgolj za večpredstavni podaljšek, saj se lahko tudi samostojno povsem znajde v osrednji vlogi v sistemu domačega kina (če seveda na prvem mestu ne upoštevamo velikega zaslona, ki mu posreduje sliko). Predvajalnik obvlada veliko večino avdio in video posnetkov, ki jih uporabljamo sodobni avdio in videofili, seveda je poudarek na visoko ločljivih vsebinah. Xtreamer tako predvaja polno visoko ločljivost (1080p), zgledno pa svoje delo opravi tudi pri fotografijah, ki so višje ločljivosti (tega, denimo, za nekatere konkurente ne moremo trditi). K temu veliko prispeva predvsem novo Realtekovo čipove 128X SE, ki je ob nekoliko večji procesni moči laže kos zahtevnejšim vsebinam. Večpredstavna črna škatlica kompaktnih mer (18 × 8 × 3 cm) je videti kot debelejši zvežčič, v predvajalnik pa je moč vgraditi tudi 2,5-pačni disk SATA (modeli za prenosne računalnike do zmogljivosti 500 GB). Prednja stran naprave je zelo čisto in minimalistično oblikovana, saj na njeno (ne)delovanje opozarja le ena lučka (ki je obarvana rdeče ali zeleno). Aktivnostim branja podatkov s ključkov USB, vgrajenega diska ali omrežnih virov snovalci niso namenili posebnih svetlečih diod, lahko pa zadnjo, zahvaljujoč tankosti predvajalnika, spremljamo ob značilnem utripanju statusnih diod omrežnega vmesnika. Kljub zelo nizki višini so inženirji v predvajalnik namestili majhen ventilator, ki topel zrak vleče iz ohišja. Pri svojem delu ni najtišji, k sreči pa je njegovo hitrost moč nastavljati. Na najnižji stopnji je skoraj neslišen, na srednji se po glasnosti izenači z morebitnim vgrajenim diskom, pri polnih obratih pa je prav nadležen. Izdelovalec sicer priporoča srednjo nastavitev, s čimer se tudi sami povsem strinjamo, saj ohranja predvajalnik ustrezno hladen tudi ob večurnem nepretrganem predvajanju zahtevnih vsebin.

Na voljo so tudi slovenski meniji

Lepo deluje tudi hiter skok na določeno minuto in sekundo

Zadnja stran predvajalnika nam hitro razkrije, kaj vse lahko od njega pričakujemo. Povezavi s sodobnimi zasloni ali projektorji je namenjen vmesnik HDMI, ki podpira specifikacijo 1.3a, torej lahko po enem kablu prenašamo tako visoko ločljive video kot tudi avdio vsebine (DTS HD-HR, DTS HD-MA, Dolby Digital Plus ter Dolby TrueHD). Če še za trenutek ostanemo pri avdio priključkih, lahko poleg standardnih zvočnih izhodov za levi in desni kanal omenimo optični izhod, ki ga bodo avdiofili zelo veseli. Xtreamer je po avdio/video plati namenjen čim širšemu krogu uporabnikov, o tem ne nazadnje priča tudi njegova cena. To pomeni, da zna zahtevne avdio zapise brez pomoči avdio sprejemnika pretvoriti v jezik manj sposobne opreme, predvsem televizorjev. Funkcija sliši na ime DTS downmix in je v svetu večpredstavnih predvajalnikov zelo zaželena med manj zahtevnimi uporabniki. Med lastnostmi predvajanja zvoka velja omeniti še t. i. "nočni način", ki vklopljen pridno reže base in druge visoke tone, zato je zvok pri ogledu filma jasnejši tudi pri manjši jakosti.

Lahko predvajamo glasbo...

... ali pa fotografije

Povezljivost je ena izmed odlik Xtreamerja, saj ga lahko omrežimo in tako uporabljamo kot podatkovni ali večpredstavni strežnik, seveda pa lahko predvajalnik predvaja tudi vsebine iz drugih omrežnih virov (več o tem v nadaljevanju). Poleg žične povezave si lahko omislimo brezžično anteno (oz. vmesnik), ki jo vtaknemo v enega izmed dveh vhodov USB na zadnji strani. Antena, ki sicer stane 20 evrov, je v prvih serijah brezplačno na voljo kupcem predvajalnika in tako le še povečuje njegovo skupno vrednost. Za nameček podpira brezžični N-standard (osnutek 2.0), kar je zagotovilo za hitre prenose datotek v predvajalnik in iz njega. Tako vsaj pravi teorija, praksa je malenkost drugačna. Antena se med delovanjem nezavidljivo močno segreva in to ji vsekakor štejemo v slabo, inženirji pa bodo morali še malce dodelati strojno programsko kodo predvajalnika, da bo vse možnosti brezžičnih prenosov izkoristil tudi v praksi. Tako smo, denimo, na našem preizkusu imeli več težav z zatikanjem in prekinjanjem najzahtevnejših 1080p vsebin prek brezžičnega omrežja, čeprav so te z diska, ključkov USB in prek klasične mreže delovale brez težav. Sicer je za brezžični del, ki je vsekakor daljna prihodnost predvajalnikov v domačem kinu, ustrezno poskrbljeno, tudi z možnostjo WEP ali WPA enkripcije brezžične povezave.

Omogočeno je kopiranje vsebin iz nosilcev USB na vgrajeni disk.

Ne manjka tudi video povezava s spletom.

V Xtreamer vsekakor velja vgraditi disk in tako močno razširiti nabor njegovih funkcionalnosti. Podatke na disk lahko prenesemo s pomočjo USB slave vmesnika, ki je zaenkrat najhitrejša možnost, saj je občutno hitrejši od omrežnih prenosov (18 proti 5,5 MB/s). Manjši minus si sicer zaslužijo oblikovalci naprave, ki so vhoda USB postavili ob nekajmilimetrski rob ohišja, zato je uporaba debelejših ključkov USB brez ustreznega podaljška praktično nemogoča.

Daljinski upravljalnik sodi med srednje posrečene izdelke. Zaradi omejenih mer lahko gosti le omejeno število tipk, zato ima večina dvojno funkcijo. To od uporabnika zahteva nekaj privajanja, a ker so tipke in funkcije dokaj logično razporejene, s tem ni večjih težav. Natančnost daljinca je dobra, velja pa omeniti, da ima nekatere ukaze sorodne z drugimi večpredstavnimi predvajalniki in je na našem preizkusu včasih tudi prižgal ter krmilil svojega konkurenta, ki je bil postavljen v neposredni bližini.

Uporabniški vmesnik naprave je razmeroma preprost. To je seveda pohvalno. Razdelek z nastavitvami je razdeljen na pet bolj ali manj preglednih osnovnih delov, skozi katere se uporabnik hitro sprehodi. Osnovni menu predvajalnika uporabniku ponuja izbiro medijske knjižnice, interneta, upravljalnika datotek in prilagoditev nastavitev. Osnovni podmeni predvajalnika uporabniku postreže z izbiro vira za predvajanje vsebin, podprti pa so vmesniki USB, (morebitni) vgrajeni disk, omrežni viri ter internet in zunanji pogon DVD (priklopljen prek vmesnika USB).

O predvajanju vsebin lahko zapišemo skoraj samo pozitivne izkušnje. Xtreamer brez težav predvaja večino video posnetkov standardne in visoke ločljivosti, uporabniku pa med predvajanjem ponuja vrsto možnosti - od prikaza podrobnih informacij do vrtenja naprej in nazaj (do hitrosti 32X), zelo dobro in pregledno deluje tudi funkcija preskoka na določen del posnetka (Go to). Predvajalnik zna tudi nadaljevati na delu, kjer je uporabnik ogled (ne)namerno prenehal. Ob vklopljeni funkciji predogleda Xtreamer na desni strani menuja prikazuje vsebino datoteke, na kateri je uporabnik (zavrti film, prikaže fotografijo ...). Pri glasbenih datotekah v stisnjenih formatih, ki vsebujejo več informacij o izvajalcu in skladbi, te tudi prikaže. Pri Xtreamerju so v predvajalnik vgradili tudi možnost komunikacije s spletom, kar še dodatno popestri možnosti zabave. Med prednastavljenimi spletišči tako najdemo prilagojene povezave na YouTube, Picaso, Flickr, svetovni vremenski portal ter do nekaterih novičarskih virov RSS.

Učinkovit tržni pristop

Posebnost Xtreamerja se skriva v načinu njegove prodaje, ki je hkrati tudi razlog za zelo ugodno ceno. Istoimensko podjetje ga namreč trži kar samo, to pa pomeni, da je na voljo samo za naročila prek spleta. Ko podjetje zbere dovolj naročil (vsaj tisoč), odda naročilo kitajskemu podizvajalcu in ta pridno izdela naročene primerke, ki jih podjetje nato razpošlje do uporabnikov. Z odsotnostjo verige uvoznikov in pooblaščenih prodajalcev namreč odpadejo vse njihove marže (in hkrati tudi vrsta "izsiljevalskih" pogajanj), zato lahko Xtreamer dosega ceno pod sto evri, to pa je za ta razred naprave odlično, saj podobno zmogljivi konkurenti stanejo vsaj dvakrat več.

Spletna trgovina podpira več načinov plačil (od vseh svetovno priljubljenih kreditnih kartic, sistema PayPal ...), zato z naročilom iz Slovenije ne bi smeli imeti težav, stroški pošiljanja pa so za države EU enotni in stanejo 20 evrov. Mi smo svoj primerek naročili še v prednaročilu na začetku poletja in ga sredi julija tudi prejeli. Kolesje globalnega trga torej deluje tudi v praksi.

Pohvalno je tudi to, da naprava govori slovensko, čeprav bo ravno na področju slovenščine potrebnih še nekaj dodelav, saj je več prevodov manj posrečenih, nekateri so celo neprimerni. A ker za napravo stoji prava skupnost uporabnikov, ne nazadnje gre za odprtokodni predvajalnik, kjer lahko ljudje sami razvijejo svoje rešitve, verjamemo, da bo takšnih napak vse manj. Če se vrnemo k slovenščini, lahko zapišemo, da Xtreamer podpira slovenske podnapise (pa še vrsto drugih, tudi hebrejščino!), ima pa vsaj v preizkušeni različici (s strojno programsko kodo 1.0.2) grdo lastnost, da so šumniki malenkost večji od drugih znakov in tako grdo izstopajo. Dobrodošla možnost je tudi popravljanje zamika podnapisov, če prehitevajo ali zaostajajo.

Upravljalnik datotek je priročen pomočnik in uporabniku omogoča hitro in logično delo z datotekami na različnih virih. Mape in datoteke lahko med posameznimi lokacijami kopiramo, premikamo, preimenujemo pa tudi izbrišemo. Pri ustvarjanju novih map predvajalnik postreže z navidezno tipkovnico, ki jo krmilimo z daljincem.

O porabi energije pri delu lahko kilogram težkemu Xtreamerju zapišemo samo hvalo. Tudi pri predvajanju najzahtevnejših avdio in video vsebin (z vgrajenega diska) namreč ni presegla 12,5 W, v povprečju pa je bila še vat ali dva nižja. Prav zaradi izjemne varčnosti se zdijo takšni vsestranski predvajalniki in delilniki datotek bistveno boljša izbira za osrednjo napravo v dnevni sobi, saj so hkrati tudi manjši in tišji od sistemov HTPC ter seveda navadnih računalnikov.

Xtreamer je zaenkrat precej blizu idealne naprave za hišni kino sistem, vsaj če upoštevamo njegovo dostopnost širšim množicam. Izdelovalec bo sicer potreboval še malce časa, da izpili osnovno jedro ter skupaj s skupnostjo uporabnikov doda več "bonbončkov", a osnova je vsekakor navdušujoča.

Xtreamer

Izdeluje: Xtreamer Ltd., www.xtreamer.net.

Cena: 99 EUR.

Za: Zelo ugodna cena, predvajanje zahtevnih vsebin, vsestranskost, odprtokodnost.

Proti: Na voljo le prek spleta, položaj vmesnikov USB.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji